Με το βλέμμα στην ανάπτυξη

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Ο διακαής πόθος της κυβέρνησης για το κλείσιμο της αξιολόγησης εδράζεται στην πε­ποίθηση πως αμέσως μετά θα ανοίξει ο δρόμος για θετικές ειδήσεις στην οικονομία και κατά συνέπεια για την ανάπτυξη, δεδομένα που θα αλλάξουν το κλίμα στην κοινωνία κι επομένως θα συμβάλουν στην πολιτική σταθεροποίηση της κυβέρνησης. Ενδεικτική ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού τη Δευτέρα ότι «βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση της δυσκολότερης αξιολόγησης αφού επιλογή μας ήταν να βάλουμε μπροστά τα δύσκολα»

για να ξεμπερδέψουμε μια και καλή.

Η πολιτική σταθεροποί­ηση του κυβερνητικού σχήματος, πάντως, εξακολουθεί να απο­τελεί το ζητούμενο έξι μήνες μετά την ανανέωση της λαϊκής εντολής τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ σιγά-σιγά αρχίζει και εξαντλείται η ανοχή της κοινωνίας – οι αντοχές έχουν εξαντληθεί προ πολλού.

Πριν η κυβέρνηση να έχει κάτι θετικό και χειροπιαστό να επιδείξει στην κοινωνία, αντιμετωπίζει ήδη έναν «πόλεμο φθοράς» από συγκε­κριμένα κέντρα, άρχισε η πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές με αφετηρία τη συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη και τη Διαφθορά ενώ έχει αρχίσει να κατα­γράφεται σημαντική πολιτική φθο­ρά στις δημοσκοπήσεις, προσθέτο­ντας έναν ακόμη πονοκέφαλο δίπλα στο κλείσιμο της αξιολόγησης και τη διαχείριση του προσφυγικού.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η κυ­βέρνηση τις επόμενες εβδομάδες θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή μέτρα ύψους 5,4 δισ. (με βάση το καλό σενάριο), από τα οποία 3,6 δισ. θα προέλθουν από τη μεταρρύθ­μιση στη φορολογία εισοδήματος και το ασφαλιστικό και αφορούν το τρέχον και το επόμενο έτος.

Στελέχη του πρωθυπουργικού επι­τελείου σημειώνουν πως προφανώς δεν θεωρούν ότι πρόκειται για περίπατο, εκτιμούν ωστόσο ότι κοινο­βουλευτικά τα μέτρα θα περάσουν. Αναμένουν πάντως νέες αντιδράσεις από την κοινωνία, αλλά ελπίζουν ότι αυτές στη συνέχεια θα μαζευτούν καθώς, όπως λένε, «θα εξηγήσουμε ότι από εδώ και πέρα μπορούμε να βγάλουμε το κεφάλι έξω απ’ το νερό», παραπέμπουν δη­λαδή στην προοπτική της ανάπτυξης.

Όσο για τις δημοσκοπήσεις, τις πα­ρακολουθούν προ­σεκτικά και, πα­ρόλο που αφή­νουν αιχμές για την αξιοπι­στία τους, κο­ρυφαία κυβερ­νητικά στελέχη κάνουν την πα­ρατήρηση ότι το άνοιγμα της ψαλί­δας υπέρ της Ν.Δ. οφείλεται στη μαζική μετακί­νηση ψηφοφόρων

του ΣΥΡΙΖΑ (και όχι μόνο) στους ανα­ποφάσιστους και όχι σε άνοδο της Ν.Δ. Η κοινωνία έχει αμφιβολίες και δυσαρέσκεια, αλλά στέκει στην άκρη και μας παρακολουθεί, επισήμαινε τη Δευτέρα στη Βουλή κορυφαίο κυβερ­νητικό στέλεχος λίγο πριν από την ομι­λία Τσίπρα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλο κορυφαίο στέλεχος, ο ευρω­βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Αυγή», πα­ραδέχεται ότι «αυτήν τη στιγμή υπάρχει μούδιασμα σ’ ένα μεγάλο κομμάτι και δικών μας ψηφοφόρων, ανυπομονησία και ορισμένες φορές απογοήτευση, θυμός». Όλα αυτά τα αποδίδει και στο ότι «ίσως βάλαμε πιο ψηλά τον πήχη των προσδοκιών και των δεσμεύσεών μας, με τους δεδομένους διεθνείς και εσωτερι­κούς συσχετισμούς, που μεγάλωσε το πολιτικό κόστος ορισμένων συμ­βιβασμών και υποχωρήσεων που αναγκαστήκαμε να κάνουμε». «Δεν πρέπει να υπερεκτιμήσουμε την πί­στωση χρόνου που μας δίνουν οι πολίτες, διότι ζητούν αποτελέσμα­τα» συμπληρώνει.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι «αφού πρώτα τελειώσουμε με αμοιβαίες υποχωρήσεις την αξιολόγηση» πρέ­πει να γίνει «ταμείο» σε κόμμα και κυβέρνηση, «για να προχωρήσουμε σε διορθωτικές κινήσεις».

Ανασχηματισμός και διεύρυνση

Ποιες μπορεί να είναι αυτές οι δι­ορθωτικές κινήσεις; Προς το παρόν το Μαξίμου αποφεύγει να τροφοδοτεί συζητήσεις περί ανασχηματισμού (έρχονται και κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βου­λή, μην ξεχνάμε), ωστόσο θεωρεί­ται ότι είναι μια κίνηση στην οποία θα προβεί ο πρωθυπουργός, ο οποί­ος άλλωστε είχε προεκλογικά και μετεκλογικά δεσμευτεί σε αξιολόγηση του κυβερνητικού σχήματος στο εξάμηνο. Επιπλέον, διάφορες «παραφωνίες» και «ατυχείς» δηλώ­σεις υπουργών (το τελευταίο διά­στημα ουκ ολίγες) καλλιεργούν περαιτέρω την αίσθηση ότι μετά την αξιολόγηση θα… πέσει «ξή­λωμα».

Από την άλλη το Μαξίμου συ­ντηρεί και το θέμα της διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος - όπως είπε χτες ο Νίκος Παππάς, παρόλο που ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτη­τοι Έλληνες είναι «μία συμπαγής κυβερνητική πλειοψη­φία», η προσδοκία της «διεύρυνσης», ώστε «να υπάρξει μεγαλύ­τερη ανοχή και μεγαλύτερη στή­ριξη στο κυβερνητικό έργο», είναι «νόμιμη και διαρκής». Ο υπουργός Επικρατείας υπέδειξε εμμέσως την κατεύθυνση μιας συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση ως θέλημα της ευρωπαϊκής σοσιαλδη­μοκρατίας: «Τα μηνύματα από την ευρωπαϊκή οικογένεια των Σοσιαλι­στών είναι μηνύματα που θεωρούν αυτονόητο ότι ένα κόμμα το οποίο αυτοπροσδιορίζεται στο προοδευ­τικό κεντροαριστερό τόξο, θα είχε μία γειτνίαση πολιτική με μία κυ­βέρνηση της Αριστεράς».

Επιπλέον, η κυβέρνηση θα συνε­χίσει να παίζει το χαρτί της καταπο­λέμησης της διαφθοράς και της διαπλοκής στη Δικαιοσύνη, τα μίντια, το τραπεζικό σύστημα κ.λπ. σε μια προσπάθεια να περιφρου­ρήσει το «ηθικό πλεονέκτημα» του ότι δεν έχει ανάμειξη στις «αμαρτί­ες του παρελθόντος», αν και πολλοί πλέον αρχίζουν να αμφισβητούν τις στοχεύσεις αυτού του εγχειρήματος. Σε κάθε περίπτωση η Εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και των μίντια θα συντηρήσει τα εσω­τερικά μέτωπα που έχουν ανοίξει, σε μια προσπάθεια αποδυνάμωσης μεταξύ άλλων και της αξιωματικής αντιπολίτευσης διά της κατηγορίας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι και αυτός όμηρος της διαπλοκής, εφόσον δεν διαχωρίζεται από τις επιλογές της.

ανασχηματισμόςΚυβέρνησηαξιολόγησηΣΥΡΙΖΑΝΔIssue: 1911Issue date: 07-04-2016Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα