Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση στη τριήμερη δοκιμασία της πρότασης δυσπιστίας

Στην πιο δύσκολη φάση της – εδώ και πέντε χρόνια – βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς το θέμα των Τεμπών και οι αποκαλύψεις που υπήρξαν στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής» την εμφανίζουν κοινοβουλευτικά απομονωμένη και κοινωνικά στριμωγμένη.

Οι επόμενες τρεις μέρες θα είναι μία μεγάλη δοκιμασία για το κυβερνητικό στρατόπεδο καθώς στη Βουλή όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα την σφυροκοπούν τόσο για το θέμα των Τεμπών και τις εξελίξεις που υπήρξαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα γύρω από αυτό το θέμα όσο και για αλλά ζητήματα που έχουν να κάνουν

με τους θεσμούς, όπως η ιστορία με την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και τη διαρροή των emails.

Θεωρείται πιθανό ότι ο πρωθυπουργός θα μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας που θα καταθέσουν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά, όπως φαίνεται, κατά της κυβέρνησης σε ψήφο εμπιστοσύνης, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να βγει όσο το δυνατόν λιγότερο λαβωμένος από αυτή την ιστορία.

Όμως τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του γνωρίζουν ότι αυτή η ιστορία αγγίζει όλη την ελληνική κοινωνία η οποία έχει ταυτιστεί με τους συγγενείς των 57 θυμάτων της τραγωδίας και ό,τι και αν κάνει το Μέγαρο Μαξίμου οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές.

Σε πιο δύσκολη θέση θα βρεθούν οι βουλευτές που κυβερνώντος κόμματος οι οποίοι θα πρέπει να υπερασπιστούν την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της στο θέμα των Τεμπών, ενώ την ίδια ώρα θα βρίσκονται απέναντι στους ψηφοφόρους τους, οι οποίοι εμφανίζονται να εγκαταλείπουν το κυβερνητικό στρατόπεδο μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις.

Η αλήθεια είναι ότι οι αποκαλύψεις της εφημερίδας το ΒΗΜΑ, που παρουσίασε έγγραφα τα οποία έδειχναν ότι υπήρξε παραποίηση του ηχητικού της επικοινωνίας μεταξύ του σταθμάρχη και της μοιραίας αμαξοστοιχίας, που είχε δοθεί στην δημοσιότητα, λίγες ώρες μετά το τραγικό δυστύχημα, σοκάρισαν την κοινή γνώμη.

Γαλάζια αγωνία για πολιτικό απεγκλωβισμό

Το γεγονός μάλιστα ότι το δημοσίευμα αυτό ήρθε την στιγμή που στην κυβέρνηση έψαχναν τρόπο να απεγκλωβιστούν από την υπόθεση Καραμανλή με αρκετούς βουλευτές της ΝΔ να ζητούν την άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρώην υπουργού Μεταφορών, περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Στην πραγματικότητα δηλαδή, ενώ η κυβέρνηση επιχειρούσε με τον τρόπο της να οδηγήσει τον Κώστα Καραμανλή εκτός κάδρου της όλης ιστορίας προτρέποντας τον να παραιτηθεί από την βουλευτική ασυλία του, με τα όσα αποκαλύφθηκαν τα πράγματα έγιναν πιο πολύπλοκα καθώς η ιστορία εμφανίζεται να ακουμπά το Μέγαρο Μαξίμου.

Τα γαλάζια στελέχη δεν κρύβουν το προβληματισμό τους, καθώς η ιστορία των Τεμπών δεν λέει να κοπάσει. Αντίθετα μέρα με την ημέρα τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα καθώς οι συγγενείς των θυμάτων κρατούν ανοικτή την υπόθεση, ενώ παράλληλα καθημερινά πλέον υπάρχουν όλο και περισσότερες αποκαλύψεις στον τύπο.

Τα έγγραφα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ., που παρουσίασε «Το Βήμα», δείχνουν ότι η υπόδειξη του σταθμάρχη για αναχώρηση τρένου προς την υποτιθέμενη «λάθος πορεία» δεν αφορούσε τη μοιραία αμαξοστοιχία – όπως παρουσιάστηκε την 1η Μαρτίου σε μονταρισμένο ηχητικό ντοκουμέντο – αλλά εκείνη τοπικού συρμού που κινήθηκε κανονικά. Δηλαδή επρόκειτο για συρραφή συνομιλιών του σταθμάρχη με δυο διαφορετικά τρένα.

Και φυσικά το ερώτημα, που προκύπτει την συγκεκριμένη στιγμή είναι ποιος είχε το κουράγιο να δώσει λίγο μετά την σύγκρουση μία τέτοια εντολή, ενώ το πανελλήνιο παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα τις έρευνες μήπως και βρεθούν κάποιοι επιζώντες.

Ποιος σχεδίασε αυτή την ιστορία η οποία στήριξε το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης το οποίο ήταν ότι επρόκειτο για ανθρώπινο λάθος.

Μοιραία λοιπόν η κοινή γνώμη εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική απέναντι σε αυτά που λέει το Μέγαρο Μαξίμου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καθώς μέσα από τα έγγραφα κατέρρευσε όλη η υπόθεση διαχείρισης από την κυβέρνηση.

Υπονομεύουν το πολίτευμα, λέει ο Παύλος Μαρινάκης

Ο Παύλος Μαρινάκης κατηγόρησε ως «υπονομευτή του πολιτεύματος» τον Στέφανο Κασσελάκη ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού και εκλογές με την παρουσία διεθνών παρατηρητών αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βάζει θέμα διαβλητότητας των εκλογών.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι την χτυπούν οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα δεν φαίνεται να περνάει στην κοινή γνώμη, αφού μέχρι σήμερα υπήρχε η πεποίθηση στην κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει την στήριξη σχεδόν όλων των μεγάλων ΜΜΕ στην Ελλάδα αλλά και των οικονομικών παραγόντων οι οποίοι θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός πορεύεται με γνώμονα την καλή οικονομική πορεία της χώρας.

«Στον πόλεμο φθοράς της εκλεγμένης κυβέρνησης παίρνουν μέρος και οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα. Συμφέροντα που θέλουν να την καταστήσουν όμηρο των δικών τους σχεδιασμών» είπε ο Παύλος Μαρινάκη, ο οποίος ωστόσο στην ανακοίνωσή του ουσιαστικά δεν διέψευσε τις αποκαλύψεις, απλώς ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέση με το μοντάζ.

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε στα περί «ανθρώπινου λάθους» στα Τέμπη, λέγοντας ότι «όλα τα στοιχεία που ήρθαν ήδη στη δημοσιότητα, καθώς και η ομολογία του ίδιου του μοιραίου σταθμάρχη οδηγούν στο ακλόνητο συμπέρασμα του ανθρώπινου λάθους. Μαζί, ασφαλώς, με μία αλυσίδα παραβιάσεων του Κανονισμού Ασφαλείας και των όποιων άλλων αμελειών ερευνά η Δικαιοσύνη».

Διαβάστε επίσης:

Μπλίνκεν για την 25η Μαρτίου: «Πιο δυνατή από ποτέ η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας»

Νίκος Παπανδρέου: Στο ύψος των περιστάσεων τα κόμματα του προοδευτικού τόξου, στηρίζοντας την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ

Μάντζος: «Τρία κρίσιμα ερωτήματα για τις χαλκευμένες συνομιλίες των Τεμπών»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση στη τριήμερη δοκιμασία της πρότασης δυσπιστίας,