Με συνθήματα «υποδέχτηκαν» τον Τόσκα οι πρόσφυγες που κρατούνται στη Χίο - Ζητούν να αφεθούν ελεύθεροι (Video)

ΕΛΛAΔΑ

Με συνθήματα «freedom» (ελευθερία), «no Turkey» (όχι στη Τουρκία) και «open Vial» υποδέχθηκαν δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες στο hot spot της ΒΙΑΛ, στη Χίο, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, το απόγευμα της Δευτέρας, 28 Μαρτίου 2016.

Πριν καλά – καλά ο κ. Τόσκας ολοκληρώσει την αστραπιαία μέσα από τους χώρους του hot spot περιοδεία του εμφανίσθηκε από το άνω διάζωμα το πρώτο αυτοσχέδιο πανό με το σύνθημα «open Vial», για να προστεθούν στη συνέχεια κι άλλα και στην ειρηνική διαδήλωση

που πραγματοποίησαν πρόσφυγες και μετανάστες ακολούθησαν με συνθήματα τον αναπληρωτή υπουργό μέχρι τη έξοδό του από το κέντρο.

Ο αναπληρωτής υπουργός αφίχθη στη Χίο προερχόμενος από την Μυτιλήνη και έφτασε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα στην ΒΙΑΛ, συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη. Ενημερώθηκε – κυριολεκτικά στο «φτερό» σε μια τροχάδην περιήγησή του στους χώρους του hot spot – από τους υπεύθυνους του κέντρου, καθώς και την ηγεσία της αστυνομίας.

Στις σύντομες δηλώσεις του έκανε γνωστό ότι διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το πρακτικό θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας και ειδικότερα την επανεισδοχή των προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, χωρίς – ωστόσο – να προσδιορίσει πότε θα γίνει αυτό.

Η μετατροπή των Hot Spots από ανοιχτές δομές υποδοχής και φιλοξενίας σε κλειστά κέντρα κράτησης έχει οδηγήσει τους πρόσφυγες σε απόγνωση, καθώς όχι μόνο δεν βλέπουν οποιαδήποτε πιθανότητα να κατευθυνθούν στις χώρες τελικού προορισμού τους, στη δυτική Ευρώπη, αλλά παραμένουν φυλακισμένοι μέχρι να απελαθούν στην Τουρκία.

Η ρύθμιση αυτή, που περιλαμβάνεται στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, ανάγκασε την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και άλλες ΜΚΟ να αποχωρήσουν από τα hotspots, καθώς αρνήθηκαν να συνεισφέρουν στην κράτηση των προσφύγων.

Με πληροφορίες από: astraparis.gr

συνθήματαπρόσφυγεςΤόσκαςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα