Με ποιους τα έβαλαν οι ευρωπαίοι αγρότες και πώς έβαλαν στο ράφι το πολυδιαφημισμένο green deal

Εκατοντάδες αγρότες συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις στην Ολλανδία. Σε κάποια μπλόκα πετούν σκουπίδια σε κεντρικούς δρόμους, βάζουν φωτιές σε μπάλες άχυρου, χρησιμοποιούν ακόμα και πυροτεχνήματα. Στον αυτοκινητόδρομο Α7 έχουν παραταχθεί τρακτέρ, σε ορισμένα σημεία στήνουν οδοφράγματα.  Κάποιοι βοηθητικοί δρόμοι που οδηγούν στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο Α1 αποκλείονται.

Η δημοσιογραφική κάλυψη των κινητοποιήσεων στην Ολλανδία είναι ευρεία. Όμως λίγο έξω από το Χρόνιγκεν οι αγρότες περιμένουν τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ με κάθε άλλο παρά φιλικές διαθέσεις.

This

is HUGE

Dutch farmers are STILL protesting in the Netherlands.

The government planned to essentially SEIZE 3000 farms to meet 2030 climate goals.

SHARE if you oppose Climate Communism pic.twitter.com/QhzLtnzbbL

— PeterSweden (@PeterSweden7) February 6, 2024

Οι αγρότες στην αρχή δείχνουν να ενοχλούνται από την παρουσία των εκπροσώπων του Τύπου, στη συνέχεια τους προειδοποιούν ότι πρέπει να φύγουν αμέσως. Γρήγορα οι προειδοποιήσεις γίνονται απειλές και η απομάκρυνση των δημοσιογράφων γίνεται κάτω από υβριστικά συνθήματα.

Η συνάντηση «αντισυστημικών» στα μπλόκα

Στην Ολλανδία, αλλά κυρίως στη Γαλλία, την Γερμανία και την Ιταλία, στα μπλόκα των αγροτών έχουν σπεύσει από την πρώτη στιγμή εκπρόσωποι των κομμάτων της ακροδεξιάς. Οι αγρότες ούτως ή άλλως είναι μια κοινωνική ομάδα που ψηφίζει συντηρητικά στην Ευρώπη, άρα τα κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα της κεντροδεξιάς αλιεύουν με ευκολία νέους ψηφοφόρους. Κι έχουμε μπροστά μας εκλογές…

Holland Farmers

On the Belgium / Netherlands border Farmers & citizens have completely blocked the road.

These protests aren’t stopping anytime soon.

Support the Farmers.
They are fighting for all of us. pic.twitter.com/rEd72ayXgH

— Concerned Citizen (@BGatesIsaPyscho) February 5, 2024

Οι αγρότες που έχουν βγει στους δρόμους των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών προτάσσουν μια σειρά από απολύτως λογικά αιτήματα, αλλά προοδευτικά αναπτύσσουν και αντισυστημικό λόγο. Κι αυτό ακριβώς είναι το σημείο στο οποίο συναντώνται με την αυτοαποκαλούμενη αντισυστημική δεξιά, δηλαδή τα κόμματα που ψαρεύουν σε θολά νερά – από τον εθνικισμό και τον ρατσισμό, μέχρι τον αντι-ευρωπαϊσμό.

Κατ΄αυτή τη λογική, οι εκπρόσωποι του Τύπου θεωρούνται μέρος του συστήματος, άρα κάπως έτσι συναντώνται οι αγρότες που προπηλακίζουν δημοσιογράφους στο Χρόνιγκεν και οι ακροδεξιοί πολιτικοί που στέκονται πλάι στους αγρότες, στη Γαλλία και τη Γερμανία, έχοντας κατά νου τις ευρω-κάλπες.

Το τέλος της πολυδιαφημισμένης green deal

«Πολλοί αγρότες αισθάνονται ότι εξωθούνται στη γωνία», παραδέχτηκε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι «αξίζουν να τους ακούσουμε». Ωστόσο, επισήμανε ότι ο ευρωπαϊκός αγροτικός τομέας πρέπει να εξελιχθεί σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο παραγωγής για να είναι φιλικό προς το περιβάλλον.

Τώρα χρειάζεται λίγη φαντασία για να βρούμε τι σχέση μπορεί να έχει  το –κατά την φον ντερ Λάιεν –  βιώσιμο μοντέλο παραγωγής που είναι φιλικό προς το περιβάλλον, με την απόφαση της κομισιόν να βάλει στο ράφι την πρόταση για απαγόρευση των επικίνδυνων χημικών παρασιτοκτόνων ως το 2030.

Η αρχική πρόταση για εγκατάλειψη των χημικών φυτοφαρμάκων στην ΕΕ μέχρι το τέλος της δεκαετίας, στο πλαίσιο της λεγόμενης πράσινης μετάβασης, «έχει γίνει σύμβολο πόλωσης», παραδέχτηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοινώνοντας ότι θα ζητήσει την απόσυρση των σχεδίων αυτών.

Έτσι απλά, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κλείνει το μάτι στους ευρωπαίους παραγωγούς, επιτρέποντάς τους να χρησιμοποιούν κατά το δοκούν επικίνδυνα χημικά, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι δεν θα κατεβάσουν και πάλι τα τρακτέρ στις Βρυξέλλες λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές.

French farmers arrived in Strasbourg this morning and headed towards the European Parliament.

Go pic.twitter.com/nubBXlFaqF

— Dagny Taggart (@DagnyTaggart963) February 6, 2024

Λίγες μέρες νωρίτερα, σε μια πρώτη αντίδραση της κομισιόν στις αγροτικές κινητοποιήσεις, η ευρωπαϊκή ηγεσία είχε ανακοινώσει την επιβολή πλαφόν στα ουκρανικά προϊόντα που εισάγονται στην ΕΕ και είχε βάλει στο συρτάρι τα σχέδια για την εγκατάλειψη της εντατικής καλλιέργειας και την μετατροπή συγκεκριμένων καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε περιοχές ανάπτυξης της βιοποικιλότητας.

Ένα από τα βασικά αιτήματα των αγροτών είναι η επανεξέταση της λεγόμενης πράσινης συμφωνίας της ΕΕ, για την οποία υποστηρίζουν ότι «υποχρεώνει τους αγρότες να εγκαταλείψουν παραγωγικά εδάφη, να μειώσουν δραστικά την χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων και συνιστά επίθεση με στόχο την κατανάλωση κρέατος».

Μ΄ άλλα λόγια, μετά τα όσα ανακοίνωσε (σε δόσεις) η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι αγρότες με τις κινητοποιήσεις τους κατάφεραν να βάλουν στο ράφι, στο συρτάρι ή ακόμα και στο χρονοντούλαπο της ιστορίας την πολυδιαφημισμένη green deal της ΕΕ και με δεδομένο ότι το κολέγιο των επιτρόπων της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι σε αποδρομή, ποιος ξέρει τι θα συμβεί μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Θετικός για συνάντηση με τον Ουίλιαμ ο Χάρι, αρνητικός ο διάδοχος του θρόνου – Τι γράφουν τα βρετανικά ΜΜΕ

NΥΤ: Τουλάχιστον 32 από τους 136 ομήρους στη Γάζα είναι νεκροί

Χαβιέρ Μιλέι: Ως άλλος Τραμπ θα μεταφέρει την πρεσβεία της Αργεντινής στην Ιερουσαλήμ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Με ποιους τα έβαλαν οι ευρωπαίοι αγρότες και πώς έβαλαν στο ράφι το πολυδιαφημισμένο green deal,