Με 15+2 απώλειες πέρασε το νομοσχέδιο-Λαβωμένος ο Τσίπρας, αβέβαιο το μέλλον της κυβέρνησης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το νομοσχέδιο μπορεί να ψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, σύσσωμες τις κοινοβουλευτικές των ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, όμως είχε και 15 απώλειες. Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο πέρασε με 251 "ΝΑΙ", ενώ από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν

8 "Παρών", 7 απόντες και 2 ΟΧΙ.

«Παρών» ψήφισαν οι: Παναγιώτης Λαφαζάνης (υπουργός), Στάθης Λεουτσάκος, Κώστας Λαπαβίτσας, Γιάννης Σταθάς, Δημήτρης Στρατούλης (υπουργός), Αγλαΐα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΠτB), Θανάσης Σκούμας

Απόντες ήταν οι: Ραχήλ Μακρή, Ελένη Σωτηρίου, Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Βασίλης Κυριακάκης, Γιάνης Βαρουφάκης και Ελένη Αυλωνίτου. Οι δύο τελευταίοι με επιστολή τους γνωστοποίησαν πως θα ψήφιζαν ΝΑΙ αν παρευρίσκονταν.

ΟΧΙ ψήφισαν οι: Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρέα.

Η δήλωση Τσίπρα, λίγη ώρα πριν την ψηφοφορία και με αφορμή την πρόθεση της Προέδρου της Βουλής, πως θα δήλωνε «Παρών» μοιάζει να έχει θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, ως εκ τούτου το μέλλον όσων παρέκλιναν από την υπερψήφιση, μοιάζει αβέβαιο, ιδιαίτερα εκείνο των υπουργών της Αριστερής Πλατφόρμας Λαφαζάνη και Στρατούλη αλλά και της ΠτB Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας για την ψήφο του μετά το τέλος της διαδικασίας, τόνισε: «Με το «παρών» εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια «πρόταση» που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου. Στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους «θεσμούς» και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας. Η χώρα θα έχει αύριο, αν όλοι μαζί κάνουμε παρελθόν την ευρω-νεοαποικιοκρατία και η Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χαράξει - χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με ικανή ρευστότητα και βαθιά διαγραφή του χρέους- μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής μας βάσης, της οικονομίας και της κοινωνίας».

Δεκαπέντε βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας με κείμενό τους που διένειμαν αμέσως μετά την ψηφοφορία, αιτιολογούν την απόφασή τους να ψηφίσουν ναι, παρά τη ριζική όπως λένε διαφωνία τους.

"Αυτή η πρόταση στην ουσία συνιστά άλλο ένα πρόγραμμα λιτότητας, απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο όχι μόνο δεν πρόκειται να δώσει απαντήσεις στην αγωνιώδη και τραγικά οικονομικοκοινωνικά προβλήματα της χώρας, αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών, αλλά και θα επιδεινώσει, τις υφεσιακές τάσεις στην οικονομία και θα καταστήσει ακόμη πιο δυσοίωνο το μέλλον της χώρας"

Για τους λόγους αυτούς δηλώνουν την αλληλεγγύη τους σε όσους από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο με την πρόταση προς τους Θεσμούς, στάση που όπως σημειώνουν ανταποκρίνεται και στις δικές τους πολιτικές πεποιθήσεις. Ωστόσο τονίζουν αιτιολογούν την απόφασή τους να ψηφίσουν λέγοντας ότι δεν θα ήθελαν να δώσουν αφορμές να αξιοποιηθεί η στάση τους προκειμένου να τεθεί θέμα δεδηλωμένης.

"Το δικό μας ναι που υπαγορεύεται από τους παραπάνω πολιτικού λόγους, δεν μπορεί να καταγραφεί ως ναι στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας και νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης, τα οποία θα αγωνιστούμε μαζί με το εργατικό λαϊκό κίνημα για να μην περάσουν το επόμενο διάστημα. Η χώρα δεν χρειάζεται νέα μέτρα λιτότητας, αλλά στήριξη μισθών, συντάξεων, ρευστότητα στην οικονομία και βαθιά διαγραφή χρέους".

Πρόκειται για τους βουλευτές Λίτσα Αμμανατίδου, Κώστα Δελημήτρο, Ζήση Ζάννα, Γιάννη Ζερδελή, Κώστα Ήσυχο, Ηλία Ιωαννίδη, Ηλία Καματερό, Μιχάλη Κριτσωτάκη, Θωμά Κώτσια, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάση Πετράκο, Στέφανο Σαμοϊλη, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Νίκο Χουντή"

Νωρίτερα, στην iskra, είχε γίνει γνωστή η παρέμβαση της τάσης κατά την διάρκεια των πρωινών εσωκομματικών συνεδριάσεων. Εδώ το κείμενο της Αριστερής Πλατφόρμας.

Δήλωση σχετικά με την απουσία της έχουν δώσει στην δημοσιότητα και τα τέσσερα απόντα από την ψηφοφορία μέλη της ΚΟΕ. Εδώ η δήλωσή τους

Μάλιστα, αν συνυπολογίσει κανείς και την πρωινή δήλωση του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ότι μπαίνει θέμα δεδηλωμένης και πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε συγκυβέρνηση με άλλα κόμματα, μπορεί η κυβέρνηση να μην πέφτει άμεσα, όμως πρόκειται για μια εξέλιξη που μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις που φτάνουν ως και την προσφυγή στις κάλπες σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Αριστερή ΠλατφόρμαΚΟΕαπώλεια δεδηλωμένηςεκλογέςεξελίξειςΣΥΡΙΖΑΚυβέρνησηαπόντεςπαρόντεςόχιHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα