Μαστίγιο με καρότο τράπεζες και χρέος

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Το ταχύτατο κλείσιμο της αξιολόγησης είναι το βα­σικό στοίχημα της κυβέρ­νησης έως τα μέσα Νοεμ­βρίου, δεδομένου ότι η ολοκλήρωση της φάσης αυτής «ξεκλειδώνει» την επόμενη, που περιλαμβά­νει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη συζήτηση για το χρέος.

Ουσιαστικάπροτεραιότητα και βασική αγωνία της κυβέρνησης αποτελεί το να προλάβει τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης έως το τέλος του Νοεμβρίου, καθώς από την 1.1.2016

αλλάζουν τα δεδο­μένα και η εξυγίανση των τραπεζών θα γίνεται με τους κανόνες του bail in, δηλαδή με τη συμμετοχή μετό­χων, ομολογιούχων και καταθετών («κούρεμα» καταθέσεων).

Με «φόβητρο» τον κίνδυνο «κου­ρέματος» από την αρχή του χρόνου, η κυβέρνηση επιχειρεί να τρέξει γρή­γορα και χωρίς γκρίνιες ή κοινοβου­λευτικές ανταρσίες την ψήφιση των δύο πακέτων προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολό­γησης.

Έρχεται το πρώτο πακέτο

Ο Τσίπρας τις τελευταίες μέρες επι­σημαίνει διαρκώς και μετ' επιτάσεως την ανάγκη να κλείσει γρήγορα η αξι­ολόγηση, ώστε η κυβέρνηση να περάσει στην επόμενη φάση, την οποία εκτιμά ότι θα μπορεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά αντισταθμίζοντας επώδυνα μέτρα με ρευστότητα στην αγορά. Προειδοποίησε την Κοινο­βουλευτική Ομάδα του ότι η υλοποί­ηση της συμφωνίας δεν θα είναι εύ­κολη υπόθεση, αλλά την περιέγραψε ως αναγκαίο κακό - «μια διαδρομή αναγκαία για να οδηγηθούμε στην απομείωση του χρέους και να ξεφύγουμε το συντομότερο δυνατό από τη μέγγενη της επιτροπείας».

Ο ίδιος έθεσε ως χρονικό ορίζο­ντα τους επόμενους 20 μήνες για να αντιμετωπιστούν βασικές προτε­ραιότητες (απομείωση του χρέους, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και προσέλκυση επενδύσεων) και να δοθούν κρίσιμες μάχες (κόκκινα δά­νεια - πρώτη κατοικία, επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας, διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, πραγματική αξιοποί­ηση της δημόσιας περιουσίας μέσα από το νέο Ταμείο).

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, από τη Βουλή, στο πλαίσιο των προ­γραμματικών δηλώσεων, ο πρωθυ­πουργός ανέφερε ότι, εφόσον ανακεφαλαιοποιηθούν από δημόσιο χρήμα, θα είναι αντίστοιχο και το μά μά­νατζμεντ, δημιουργώντας την προσ­δοκία του ελέγχου των συστημικών τραπεζών από το Δημόσιο.

Κατ' επέκταση δημιουργεί την προσδοκία του χειρισμού του θέμα­τος των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας με «αριστερή ευαισθησία», κάτι στο οποίο όμως αναφέρθηκε με αρκετή ασάφεια, ενώ επιπλέον είναι γνωστό ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει υπό τον απόλυτο έλεγχο των δανει­στών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη διαχείριση των μη εξυπηρε­τούμενων δανείων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Το πρώτο πακέτο των 48 προαπαι­τούμενων δράσεων (κάποιες έχουν ήδη περάσει με την ψήφιση του μνη­μονίου τον Αύγουστο) θα έρθει με νομοσχέδιο - σκούπα, το οποίο ανα­μένεται να παρουσιαστεί και να κα­τατεθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα προκειμένου να καταστεί εφικτό να υπάρξει συζήτηση στη Βουλή έως την ψήφισή του, την ερχόμενη Πέ­μπτη κατά πάσα πιθανότητα (15.10).

Το νομοσχέδιο φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό ήδη έτοιμο καθώς, όπως αποκάλυψε χθες η κυβερνητι­κή εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η προετοιμασία του

«έχει ξεκινήσει από την επομένη της ανάληψης της κυβέρνησης», δηλαδή πολύ πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης, που τυπικά είναι το σημείο έναρξης της διακυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, σε αυτή τη φά­ση τα προαπαιτούμενα αναμένεται να περάσουν από την Κοινοβουλευτι­κή Ομάδα χωρίς να κουνηθεί φύλλο, καθώς όλοι οι βουλευτές δείχνουν να έχουν συνειδητοποιήσει με τι έχουν να αναμετρηθούν και έχουν αποδε­χτεί αυτόν τον ρόλο, ενδεχομένως με την προσδοκία ότι αργότερα η κυ­βέρνηση θα «ρεφάρει» δημιουργώ­ντας συνθήκες ρευστότητας και νο­μοθετώντας αντισταθμιστικά μέτρα με «κοινωνικό πρόσημο».

Επιθετικό φλερτ στο ΠΑΣΟΚ

Πάντως το Μαξίμου δεν φαίνεται σε αυτή τη φάση να ανησυχεί για την κυβερνητική σταθερότητα. Ακόμη και περιπτώσεις όπως αυτή του Νί­κου Νικολόπουλου από την πλευρά των ΑΝ.ΕΛΛ., που δείχνει να «ψάχνε­ται» για επιστροφή στη Ν.Δ., έχουν απάντησή τους από το Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός τόσο στην ομι­λία στην Κ.Ο. το περασμένο Σάβ­βατο όσο και στις προγραμματικές δηλώσεις τη Δευτέρα κατέφυγε σε ανοίγματα προς τις «προοδευτικές δυνάμεις» του τόπου (κοινώς το ΠΑ­ΣΟΚ και δευτερευόντως το Ποτάμι), ενώ ζήτησε ευρύτερη συναίνεση και από τη Ν.Δ. στο θέμα της ρύθμισης του χρέους. Παράλληλα, τεχνηέντως (μέσα από τις σημειώσεις του Αλέκου Φλαμπουράρη, τις οποίες όλως τυχαίως και αυθορμήτως συνέλαβε ο φωτογραφικός φακός) άφησε να δια- φανεί ένα πολιτικό φλερτ με την Ένω­ση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι το Μα­ξίμου πιστεύει πως, αν παραστεί ανά­γκη, έχει διεξόδους διεύρυνσης της κυβερνητικής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, κάτι το οποίο προβάλ­λει επιδεικτικά στέλνοντας μήνυμα τόσο στο εσωκομματικό πεδίο και τους επίδοξους αντάρτες όσο και στα άλλα κόμματα προκειμένου να «ζεσταίνονται» στην ιδέα.

Και μπορεί η αρνητική αντίδραση από τους αποδέκτες του μηνύματος να ήρθε σχεδόν ανακλαστικά («ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το μνημόνιο με τους ΑΝ.ΕΛΛ.»), όμως στην κυβέρνηση πι­στεύουν ότι είναι φυσική μια τέτοια αντίδραση, καθώς το άνοιγμα ήρ­θε κάπως «πρώιμα» στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων. Επομένως αφήνεται να εννοηθεί ότι σε επό­μενη φάση τα προσχήματα που προβάλλουν σήμερα το ΠΑΣΟΚ, το Ποτά­μι και η Ένωση Κεντρώων, στην προσπάθεια να οικοδομήσουν αντιπολι­τευτική γραμμή, θα ξεπεραστούν.

Στο μεταξύ το Μαξίμου, προκειμέ­νου να δείξει ότι δεν υπάρχουν εμπό­δια για συνεργασίες (στοχεύοντας κατά βάση στο ΠΑΣΟΚ) προβάλλει και την προσέγγιση με την ευρωπα­ϊκή σοσιαλδημοκρατία - ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε με νόημα ότι στα βασικά μέτωπα υπάρχει η ανάγκη συναίνεσης των προοδευτικών δυ­νάμεων του τόπου και «κοινή δράση προοδευτικών και αντινεοφιλελεύθερων δυνάμεων, όπως συμβαίνει και στην Ευρώπη».

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης αποκάλυψε ότι στη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής της ομά­δας των ευρωσοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, αμέσως μετά τις εκλογές, συζητήθηκε το ενδεχόμενο και για την κυβέρνηση Τσίπρα να επαναληφθεί το «μοντέλο Χριστόφια», που αν και αριστερός ηγέτης καλούνταν παρα­μονές των συνόδων κορυφής ως πα­ρατηρητής στις συναντήσεις των σο­σιαλιστών ηγετών.

ΚυβέρνησηχρέοςΤράπεζεςαξιολόγησηΠΑΣΟΚΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα