«Μαστίγιο» για ανεμβολίαστους

Σε συναγερμό βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η πανδημία αναζωπυρώνεται τη στιγμή που υπάρχει αισθητή ύφεση στους εμβολιασμούς αλλά και ενώ τα μέτρα τα οποία εξαγγέλλουν καθημερινά οι υπουργοί μάλλον λειτουργούν διχαστικά για τους πολίτες και απωθητικά για τους επιχειρηματίες, παρά διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία.

Ο χρόνος φαίνεται ότι κυλάει αντίστροφα για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς από τη μία ο τουρισμός δεν φαίνεται να πηγαίνει ικανοποιητικά «ζεσταίνοντας»

τα ταμεία των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση του κράτους και από την άλλη το φθινόπωρο δεν είναι μακριά. Ήδη βρισκόμαστε στον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού και το μόνο που φαίνεται να «ανεβαίνει» με ταχύτατους ρυθμούς είναι τα κρούσματα της πανδημίας.

Πριν από μερικές μέρες μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα, θέλοντας έτσι να στείλει μήνυμα ότι τα πράγματα έχουν σοβαρέψει πολύ και γι’ αυτό η κυβέρνηση θα κινηθεί σε ρυθμούς τιμωρητικούς για όσους παραβιάζουν τα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο θα ανακοινωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το έργο του ελέγχου εφαρμογής των μέτρων στα κέντρα διασκέδασης, τα οποία ξεκινούν στις 15 Ιουλίου, αναλαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Στο στόχαστρό τους θα βρεθούν νυχτερινά μαγαζιά, καταστήματα εστίασης (εστιατόρια, μπαρ), όπως και τα beach bars, ειδικά σε τουριστικές περιοχές.

«Καμπάνες» χιλιάδων ευρώ

Στις επιχειρήσεις οι οποίες δεν θα συμμορφώνονται με τα νέα μέτρα θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας με την πρώτη παράβαση. Το χρονικό διάστημα που θα ισχύει το «λουκέτο» θα εξαρτάται από το μέγεθος της παράβασης.

Παράλληλα προβλέπονται και τσουχτερές «καμπάνες». Ήδη το περασμένο Σάββατο στο Αιγάλεω επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ σε επιχείρηση η οποία είχε 400 υπεράριθμους θαμώνες.

Τα κέντρα διασκέδασης, ειδικότερα στα νότια προάστια, θεωρούνται αυτή τη στιγμή ο νούμερο ένα κίνδυνος για τη μεταδοτικότητα του ιού. Ήδη τα πρώτα επιδημιολογικά στοιχεία είναι ανησυχητικά, γι’ αυτό και η Γλυφάδα, η Βάρκιζα και η Βουλιαγμένη, όπου λειτουργούν πολλά θερινά κέντρα διασκέδασης και καταστήματα εστίασης, θα είναι στο επίκεντρο των ελέγχων στην Αττική.

Παράλληλα η πολιτεία ετοιμάζει και επιβράβευση των επιχειρήσεων που θα ακολουθούν πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους κανόνες. Αναμένεται να υπάρχει τακτική δημοσιοποίηση των ονομάτων των καταστημάτων – πρότυπο, ενώ μελετώνται και άλλα μπόνους. Στο διαδίκτυο όμως θα αναρτώνται και τα κέντρα διασκέδασης τα οποία υποτροπιάζουν και στα οποία έχουν επιβληθεί πρόστιμα και «λουκέτα».

Αυτό που φοβάται στην πραγματικότητα η κυβέρνηση είναι ο εκτροχιασμός της κατάστασης, καθώς τα κρούσματα καθημερινά ανεβαίνουν, ενώ η εμπιστοσύνη του κόσμου στα εμβόλια έχει τρωθεί ιδιαίτερα.

Έρχεται το 4ο κύμα

Οι πληροφορίες λένε ότι το καμπανάκι για την κυβέρνηση χτύπησε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όταν τα στοιχεία έδειξαν ότι η χώρα με πολύ γρήγορους ρυθμούς μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με το νέο – τέταρτο στη σειρά – κύμα της πανδημίας. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται μάλιστα ότι το κακό μπορεί να έχει γίνει ήδη, καθώς η κυβέρνηση χαλάρωσε τα μέτρα τη στιγμή που άνοιξαν τα κέντρα διασκέδασης αλλά και οι χώροι ψυχαγωγίας.

Το πόσο η κατάσταση είναι κρίσιμη φάνηκε άλλωστε και από την πρώτη δημόσια αντιπαράθεση του μέλους της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Νίκου Σύψα με την κυβέρνηση, όταν αυτός, θέλοντας να χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα και την επικείμενη αύξηση των κρουσμάτων, είπε πως η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων δεν πρότεινε ποτέ να βγουν οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους.

«Μεταφέρθηκε εντελώς λάθος το μήνυμα στην κοινωνία. Τεράστιο λάθος. Η μετάλλαξη είναι εδώ. Ποτέ δεν το είπε η Επιτροπή, ποτέ! Το λέω με σαφήνεια. Η Επιτροπή έδωσε μια μικρή χαλάρωση όταν είσαι σε μια περιοχή χωρίς συγχρωτισμό, τότε μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα» είπε ο γνωστός καθηγητής.

«Πρέσα» για ανεμβολίαστους

Παράλληλα πάντως η κυβέρνηση συνεχίζει την πίεση προς τους ανεμβολίαστους προτείνοντας μέτρα και αντίμετρα τα οποία στην πλειονότητά τους έχουν εκνευρίσει ιδιαίτερα τους ανθρώπους της εστίασης.

Τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησαν οι περιορισμοί για τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι εξετάζεται σοβαρά να υπάρξουν μέτρα και για την ηπειρωτική Ελλάδα. Ο ταξιδιώτης θα υποχρεούται να έχει κάνει μοριακό ή rapid test. Υπάρχει ενδεχόμενο το μέτρο αυτό να εφαρμοστεί μόνο για τους ανεμβολίαστους, ειδικά εάν θα πρέπει να μπουν σε ΚΤΕΛ ή άλλο τουριστικό λεωφορείο, ενώ δεν αποκλείεται το μέτρο αυτό να ισχύσει και για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει τη συνδρομή στην εκστρατεία «Πειθώ» ανθρώπων των τοπικών κοινωνιών με επιρροή, οι οποίοι δηλαδή είναι… influencers, είτε πρόκειται για τον παπά της ενορίας είτε για κάποιον καλλιτέχνη, αθλητή ή άλλο διάσημο πρόσωπο της περιοχής.

Ακόμα, σε συμφωνία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποφασίστηκε κινητές μονάδες να επισκέπτονται και τα πιο απομακρυσμένα χωριά στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των εμβολιασμών, αλλά και τουριστικές περιοχές, ενώ θα υπάρχουν και κατ’ οίκον εμβολιασμοί, ειδικά σε ευπαθείς ομάδες.

Παράλληλα οι δήμοι και οι Περιφέρειες καλούνται να εντείνουν τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων στους χώρους ψυχαγωγίας.

Το 150άρι

Εν τω μεταξύ η αποτίμηση του «μέτρου» της πριμοδότησης του εμβολιασμού των νέων με 150 ευρώ δεν φαίνεται να αποδίδει τα προσδοκώμενα για την κυβέρνηση.

Σ’ αυτήν την ηλικιακή ομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται όχι μόνο να κρατά τις δυνάμεις του αλλά και να τις αυξάνει, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλη την περίοδο της καραντίνας βρέθηκε δίπλα στους νέους και απέναντι σε κάποιες αυταρχικές συμπεριφορές της κυβέρνησης.

Όμως, όπως φαίνεται, ο σχεδιασμός προσέγγισης της νεολαίας δεν σταματάει στο χαρτζιλίκι των 150 ευρώ. Οι πληροφορίες λένε ότι αρκετά υπουργεία έχουν στείλει τις προστάσεις τους για μέτρα στήριξης στην απασχόληση, την εκπαίδευση, τις τεχνολογίες, τον πολιτισμό.

Τα μέτρα θα ανακοινώνονται τμηματικά, καθώς η κυβέρνηση θέλει να μονοπωλούν επικοινωνιακά το ενδιαφέρον των νέων ψηφοφόρων.

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, εντάσσεται η πρωτοβουλία της εταιρείας Aegean να διπλασιάσει την αξία της freedom pass για τους νέους που θα εμβολιαστούν.

Διαβάστε επίσης:

Νέα ώθηση στα μεγάλα έργα

Αιτήσεις μείωσης ενοικίου

Ο κορωνοϊός παίζει μπάλα -Δεν «ιδρώνει» η UEFA

Keywords
Τυχαία Θέματα