Μαντάμ Γου: Η ιδιοκτήτρια του θρυλικού εστιατορίου πέθανε σε ηλικία 106 ετών – Από τον «κήπο» της πέρασε όλο το Χόλιγουντ

Τη γνώριζαν οι πάντες στην Καλιφόρνια και η αποδημία της, σε ηλικία 106 ετών αποτελεί είδηση στα μεγαλύτερα ΜΜΕ στον αγγλοσαξωνικό κόσμο. Ο λόγος για τη Μαντάμ Γου, που ήταν η πιο διάσημη ιδιοκτήτρια πολυτελούς εστιατορίου στη δυτική ακτή, μία γυναίκα που απέκτησε φήμη ως η πιο κομψή οικοδέσποινα της ελίτ.

Η Μαντάμ Γου, Σίλβια Γου ήταν το όνομά της, άνοιξε το περίφημο εστιατόριο «Ο Κήπος της Μαντάμ Γου» το 1959 και

για πάνω από 40 χρόνια υποδέχτηκε την αφρόκρεμα της βιομηχανίας του θεάματος.

Η ίδια θεωρείτο επιτομή της κομψότητας: είχε μακριά μαύρα μαλλιά, τα οποία έδενε κότσο και φορούσε πάντα ένα μακρύ φόρεμα από φίνο μετάξι. Χαμογελαστή, υποδεχόταν η ίδια τους διάσημους πελάτες της στην πόρτα του «Κήπου» της και είχε πάντα να προτείνει ένα εξαιρετικά εκλεπτυσμένο πιάτο.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κάποιος ότι η Μαντάμ Γου είχε δημιουργήσει το δικό της αστέρι στη λεωφόρο των αστέρων του Χόλιγουντ. Όταν πια είχε κατακτήσει τη θέση της στον λαμπερό κόσμο της Καλιφόρνια κυκλοφορούσε με μία αστραφτερή ασημένια Ρολς Ρόις, απ’ όπου έβγαινε με ένα πλατύ χαμόγελο για να ανοίξει την κατακόκκινη διπλή πόρτα του εστιατορίου της, που ήταν μια φιλόξενη παγόδα, ένας «ναός» της γεύσης.

Madame Wu, famed Westside restaurateur who served the stars, dies at 106 https://t.co/jkN3DpCMiI

Los Angeles Times (@latimes) October 1, 2022

Στον «Κήπο της Μαντάμ Γου», ο Φρανκ Σινάτρα οδήγησε την νεαρή σύζυγό του, Μία Φάροου, για να απολαύσουν ένα από τα περίφημα πιάτα της Μαντάμ Γου- μοσχαρίσιο κρέας κομμένο σε κύβους, με κρεμμύδια και σάλτσα στρειδιών. Η Μέι Γουέστ σύχναζε εκεί τις Κυριακές και σχεδόν πάντα έδινε την ίδια παραγγελία: κρύα σούπα πεπονιού. Ο Γκρέγκορι Πεκ και ο Πολ Νιούμαν προτιμούσαν τοστ γαρίδας και σφολιάτες καβουριού. Η Γκρέις του Μονακό ήταν πιο «παραδοσιακή» με την κινεζική κουζίνα: ψητή πάπια Πεκίνου.

Για τους αστέρες του Χόλιγουντ και τους υψηλούς προσκεκλημένους η Μαντάμ Γου είχε δημιουργήσει έναν χώρο που τον ονόμαζε «αυτοκρατορικό δωμάτιο», με αγάλματα από νεφρίτη και ροζ χαλαζία, πουλιά σε κλουβιά αντίκες που κελαηδούσαν ασταμάτητα κι ένα κομψό σιντριβάνι όπου τα ψάρια κόι γλουστρούσαν νωχελικά στο νερό.

Η Μαντάμ Γου ήταν πάντα εκεί, περνούσε από τραπέζι σε τραπέζι, είχε αναπτύξει προσωπικές σχέσεις με όλους και άκουγε τις επιθυμίες τους. Σε μία εποχή όπου η κινεζική κουζίνα γινόταν μόδα, στον «Κήπο της Μαντάμ Γου» έβρισκες τις αυθεντικές κινεζικές συνταγές, αλλά και πιάτα με δημιουργική προσέγγιση.

«Οι πάντες σ’ αυτή την πόλη γνωρίζουν την Μαντάμ Γου. Είναι μια από τις πιο αξιαγάπητες, γλυκές και από τις πιο κομψές γυναίκες που έχω γνωρίσει», είχε πει στους Times ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Μερβ Γκρίφιν.

Madame Wu, famed California restaurateur, dies at 106 https://t.co/DkEjA2nfv4

Guardian news (@guardiannews) October 3, 2022

Ήταν μια γυναίκα γεμάτη ενέργεια, που έριξε τους ρυθμούς της μόνο όταν αποφάσισε να αποσυρθεί.

Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ δείπνησε στον «Κήπο της Μαντάμ Γου» μετά την πρεμιέρα του περίφημου «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;». Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ ζητούσε πάντα να του κρατήσουν το τραπέζι 55, που ήταν απομονωμένο. Η Μέρι και ο Τζακ Μπένι γιόρτασαν εκεί την 46η επέτειό τους λίγες εβδομάδες πριν πεθάνει ο διάσημος ηθοποιός. Ο Κάρι Γκραντ, υπερηφανευόταν ότι «δίδαξε» στην Μαντάμ Γου πώς να φτιάχνει κρύα σαλάτα με τριμμένο κοτόπουλο, που έγινε ένα από τα πιο γνωστά πιάτα του εστιατορίου.

Η Μαντάμ Γου αποφάσισε να κλείσει το περίφημο εστιατόριό της το 1998, διακρίνοντας ότι άλλαζαν οι γαστρονομικές προτιμήσεις των πελατών και άνοιξε ένα μπιστρό και σούσι μπαρ.

Αλλά οι πελάτες της δεν την ξέχασαν ποτέ. Όταν έγινε 100 χρόνων, το 2014, δεκάδες διάσημοι συγκεντρώθηκαν σε μια τεράστια αίθουσα χορού σε ξενοδοχείο για να γιορτάσουν μαζί της τα γενέθλιά της και να της ευχηθούν.

Είχε γεννηθεί στις 24 Οκτωβρίου του 1915, στη Ζιουζιάνγκ, μια πόλη νοτιοδυτικά της Σαγκάης, στις όχθες του Κίτρινου Ποταμού. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν παιδί και μάλιστα πέθαναν όταν ήταν ακόμη έφηβη. Την μεγάλωσε ο παππούς της, ένας γενναιόδωρος και μορφωμένος άνθρωπος, που ασχολιόταν με το εμπόριο. Η αγάπη της νεαρής Σίλβια Τσενγκ για τη μαγειρική γεννήθηκε παρακολουθώντας, κρυφά, την μαγείρισσα του σπιτιού του παππού της καθώς ετοίμαζε τα γεύματα της οικογένειας.

Πριν ξεσπάσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος η οικογένεια μετακόμισε στη Σαγκάη και από εκεί στο Χονγκ Κονγκ. Όταν ένας φίλος της πρόσφερε ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για τη Νέα Υόρκη, με ένα υπερωκεάνιο, η Σίλβια Τσενγκ το πήρε. «Δεν ξέρω που βρήκα το κουράγιο. Δεν είχα συγγενείς στην Αμερική. Ταξίδευα 40 μέρες», θυμόταν η Σίλβια.

Στην Αμερική σπούδασε στο περίφημο Πανεπιστήμιο Κολούμπια κι εκεί γνώρισε τον Κινγκ Γιαν Γου, έναν επιτυχημένο χημικό, που μόλις είχε αποφοιτήσει από το ΜΙΤ. Παντρεύτηκαν, έκαναν τρία παιδιά και μετακόμισαν στο Λος Άντζελες, όπου είχε βρει δουλειά ο σύζυγος.

Εκεί η νεαρή Σίλβια είδε το ενδιαφέρον για την ασιατική κουζίνα, αλλά και την κακή ποιότητα των πιάτων που προσφέρονταν ως καντονέζικες συνταγές. Έτσι, το 1959 αποφάσισε να ανοίξει το δικό της εστιατόριο, τον «Κήπο της Μαντάμ Γου».

Ήταν τόσο καλή η φήμη που απέκτησε πολύ γρήγορα, που τους πρώτους έξι μήνες από τη λειτουργία του εστιατορίου, σχηματίζονταν ουρές από πελάτες που ήθελαν ένα τραπέζι.

Η Μαντάμ Γου έγινε διάσημη, έγραψε βιβλία με συνταγές κινεζικής κουζίνας, εμφανιζόταν στην τηλεόραση κι αργότερα άρχισε τις αγαθοεργίες. Είχε μάθει από τον παππού της να είναι γενναιόδωρη.

Η Μαντάμ Γου απέκτησε τρία παιδιά. Έχασε την κόρη της Λορέτα, από καρκίνο, όταν ήταν μόλις 34 χρόνων και οι δυο γιοι της, ο Τζορτζ και ο Πάτρικ της χάρισαν πολλά εγγόνια. Με τον σύζυγό της έμειναν παντρεμένοι επί 67 χρόνια, μέχρι που πέθανε το 2011.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ – Κυκλώνας Ίαν: Στους 62 οι νεκροί σε Φλόριντα και Β. Καρολίνα (photos/video)

Βραζιλία: Στον β’ γύρο η ανάδειξη προέδρου – Μικρό προβάδισμα Λούλα και… διασυρμός των δημοσκόπων

Μπουρκίνα Φάσο: Παραιτήθηκε ο αντισυνταγματάρχης, επικεφαλής της χούντας, που ανατράπηκε την Παρασκευή από λοχαγό

Keywords
Τυχαία Θέματα