Μαλλιά κουβάρια ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για το 8ωρο

Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το 8ωρο και την λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Συνέχεια την Παρασκευή έδωσε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας το όποιο και αναρωτιέται ειρωνικά αν ο «ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά ή υπέρ της διευθέτησης εργασίας;».

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, δύο μόλις ώρες μετά τη χθεσινή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ για την Πρωτομαγιά,

η τομεάρχης Εργασίας του κόμματος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καθως και οι βουλευτές Βαρδάκης και Νοτοπούλου με κοινοβουλευτική αναφορά ζήτησαν από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη να κηρύξει ως υποχρεωτική την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση των Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Η οποία όμως σύμφωνα με το υπουργείο προβλέπει μεταξύ άλλων και την διευθέτηση εργασίας.

«Το άρθρο 4 παράγραφος 1 της εν λόγω Σύμβασης, η οποία είναι ανηρτημένη στην ιστοσελίδα του ΟΜΕΔ προβλέπει ότι κατά τη θερινή και τη χειμερινή τουριστική περίοδο (1 Ιουνίου-30 Σεπτεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου-15 Φεβρουαρίου), εφόσον η πληρότητα του ξενοδοχείου υπερβαίνει το 70%, οι εργαζόμενοι επιτρέπεται να εργάζονται πέραν του 5νθημέρου και κατά τις ημέρες ανάπαυσής τους, τις Κυριακές και τις αργίες.Το άρθρο 4 παράγραφος 2 της ίδιας Σύμβασης επαναλαμβάνει τη ρύθμιση της ΣΣΕ του 2013 (βρίσκεται επίσης στην ιστοσελίδα του ΟΜΕΔ), σύμφωνα με την οποία: “Οι επιχειρήσεις που αναφέρονται στην παρούσα επιτρέπεται να απασχολήσουν τους μισθωτούς, πέραν του ανωτάτου ορίου της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας και μέχρι μία (1) ώρα ημερησίως, χωρίς να καταβάλουν πρόσθετη αμοιβή εξ αιτίας αυτής της υπέρβασης, υπό την προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας υπολογιζόμενος επί περιόδου οκτώ (8) το πολύ εβδομάδων, δεν υπερβαίνει τον αριθμό των 40 ωρών εργασίας”.Πρόκειται για κλασικό παράδειγμα εφαρμογής του συστήματος της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, όπως ισχύει από το 1990 και επεκτείνεται με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο στις περιπτώσεις που θα το ζητήσει ο εργαζόμενος», τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας.

Άμεση ήταν η απάντηση της Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, κατηγορώντας τον Κωστή Χατζηδάκη ότι ξεπέρασε κάθε όριο προπαγάνδας και παραπληροφόρησης.

«Σήμερα μάλιστα έφτασε στο σημείο να μας κατηγορήσει επειδή τον έχουμε εγκαλέσει να καταστήσει υποχρεωτικές τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογραφεί, μεταξύ των οποίων και την ΣΣΕ των Ξενοδοχοϋπαλλήλων που ανέφερε. Δύο τινά συμβαίνουν. Είτε ο κ. Χατζηδάκης αδυνατεί να κατανοήσει την διαφορά ανάμεσα στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με συλλογική σύμβαση σε σχέση με την ατομική σύμβαση, είτε έχει χάσει την ψυχραιμία του και εσκεμμένα παραπληροφορεί. Εάν ισχύει το πρώτο να βγει σήμερα και να δηλώσει ότι παίρνει πίσω την πρόθεση του να θεσπίσει τις ατομικές συμβάσεις για τον χρόνο εργασίας. Εάν δεν το πράξει, είναι σαφές ότι παραπληροφορεί και διαστρέφει την πραγματικότητα, κατά την προσφιλή μέθοδο της κυβέρνησης της ΝΔ», σημειώνει μεταξύ άλλων στην δήλωσή της η Μαριλίζας

Ταυτόχρονα, ζητά από τον Κ. Χατζηδάκη να απαντήσει στα εξής:

-Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ αμέσως μετά τις εκλογές νομοθέτησε τη διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συμβάσεων με την πρόβλεψη εξαίρεσης από τις αρχές της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης επιχειρήσεων χωρίς ουσιαστικό λόγο, την κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, και τώρα ετοιμάζει το τελειωτικό χτύπημα με την κατάργηση του οκταώρου και τη θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας;

-Γιατί αρνείται την αναγκαία παράταση της ισχύος όλων των συλλογικών ρυθμίσεων (συλλογικών συμβάσεων εργασίας και διαιτητικών αποφάσεων) κάθε είδους, των οποίων η διάρκεια ισχύος ή η νομοθετική παράταση των όρων τους έληξε ή θα λήξει πριν την 30ή Ιουνίου 2021;

-Γιατί δεν καθιστά υποχρεωτικές όλες τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα;

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαλλιά, ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, 8ωρο,mallia, syriza-nd, 8oro