Μακλούμπα, η Παλαιστινιακή αναποδογυρισμένη τούρτα (σε χορτοφαγική εκδοχή)

Η μακλούμπα ή μαγκλούμπα είναι ένα παραδοσιακό αραβικό πιάτο που σερβίρεται σε ολόκληρη την περιοχή του Λεβάντε. Η συνταγή αυτή είναι από το 13 ο αιώνα και μπορεί να γίνει και με την προσθήκη κομματιών κρέατος (μαγειρεμένων) αλλά και θαλασσινών.

Η γενική ιδέα είναι ότι αυτό το πιάτο αποτελείται από στρώσεις λαχανικών, κρέατος και ρυζιού αναποδογυρισμένων για μια εντυπωσιακή παρουσίαση.

Υλικά

2 μελιτζάνες φλάσκες

1 μεσαίο κουνουπίδι, κομμένο σε μπουκετάκια

1 κουταλάκι του γλυκού μίγμα μπαχαρικών (ίσα μέρη κανέλας, γαρίφαλου, κάρδαμου και μοσχοκάρυδου)

3

κούπες ρύζι μπασμάτι, μουλιασμένο σε νερό για 30 λεπτά

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε ροδέλες

4 κούπες ζωμό λαχανικών

Αλατοπίπερο κατά βούληση

Σπορέλαιο ή ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Μερικά κάσιους και σπόρους κουκουνάρι καβουρντισμένους (προαιρετικά)

Μαϊντανό για το στόλισμα

Εκτέλεση

Μια ώρα πριν την προετοιμασία του φαγητού, κόψτε τις μελιτζάνες σε φέτες, πασπαλίστε τις με λίγο αλάτι και αφήστε τις σε τρυπητό να στραγγίξουν για όλο αυτό το διάστημα. Μόλις είναι έτοιμες, ξεπλύντε τις και πατήστε τις ελαφρά με λίγο χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το έξτρα νερό. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, τηγανίστε τα μπουκετάκια κουνουπίδι μέχρι να ροδίσουν, τις μελιτζάνες και τις ροδέλες κρεμμυδιού και αφήστε τα όλα σε λίγο απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν από τα περιττά λάδια.

Εντωμεταξύ στραγγίξτε το ρύζι και σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε τα μπαχαρικά και το αλάτι και ανακατέψτε τα όλα πολύ καλά. Σε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ ή ένα σκεύος ψησίματος, αφού λαδώσετε τον πάτο ελαφρά, τοποθετήστε τη μισή ποσότητα από τις ροδέλες κρεμμυδιού και τις φέτες μελιτζάνας. Συμπληρώστε με μια στρώση από το 1/3 του μίγματος με το ρύζι. Συνεχίστε με μια στρώση κουνουπίδι, και άλλο ένα μέρος ρυζιού.

Βάλτε τα υπόλοιπα κρεμμύδια, τις μελιτζάνες και τοποθετήστε τα κι αυτά ομοιόμορφα σαν στρώση. Για το τελευταίο επίπεδο, βάλτε το μέρος ρυζιού που έχει απομείνει, πιέστε ελαφρά, τρυπήστε σε αρκετές μεριές με ένα ξύλινο μακρύ καλαμάκι και ρίξτε το ζωμό από πάνω. Καλύψτε το σκεύος και ψήστε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, μέχρι να αρχίσει να βράζει. Αμέσως χαμηλώστε τη θερμοκρασία και συνεχίστε το ψήσιμο για ακόμα 30 λεπτά. Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά.

Βάλτε μια μεγάλη πιατέλα από πάνω και αναποδογυρίστε το σκεύος με μια απότομη κίνηση. Με πολύ προσοχή σηκώστε τη φόρμα, διακοσμήστε με τους καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς και το μαϊντανό και απολαύστε.

Συμβουλή

Μπορείτε, αν θέλετε, στον πάτο της φόρμας να στρώσετε μερικές ροδέλες ντομάτας για να δώσετε πιο όμορφο χρώμα στη μαγκλούμπα.

Keywords
Τυχαία Θέματα