Μάχη για την «ψαλίδα» και το Κέντρο

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

Το νομοσχέδιο για την αλλαγή της ταυτότητας φύλου είναι το τρίτο από μια σειρά νομοσχέδια τα οποία υπακούν στη λογική του «παράλληλου προγράμματος» με τα οποία η κυβέρνηση φιλοδοξεί να ισοφαρίσει τις συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής και να συντηρήσει το προφίλ της αριστερής – προοδευτικής δύναμης. Έχουν προηγηθεί το νομοσχέδιο για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια και νωρίτερα η αναγνώριση της ιθαγένειας σε μετανάστες 2ης γενιάς.

Μπορεί, ας πούμε, τα μεσαία στρώματα να δεινοπαθούν στο πεδίο της οικονομίας αλλά, κατά την κυβερνητική

συλλογιστική, οι ασφυκτικοί περιορισμοί στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής δεν είναι λόγος η χώρα να μένει πίσω σε ζητήματα δικαιωμάτων και ελευθεριών, άρσης κοινωνικών διακρίσεων, κ.λπ.

Η πρόσφατη σύγκρουση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου πάντως δεν είναι βέβαιο ότι ανέδειξε την ουσία του και τις πολύπλευρες πτυχές της αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου. Αποκάλυψε ωστόσο για μια ακόμη φορά τη σταθερή στρατηγική της κυβέρνησης:

- Για δημοσκοπική ανάκαμψη και μείωση της ψαλίδας με τη ΝΔ, επιχειρώντας να ενθαρρύνει την τάση που καταγράφεται σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις (αν και πλέον αυτές, σε αυτή τη συγκυρία δεν θεωρούνται αξιόπιστο εργαλείο για εξαγωγή συμπερασμάτων… ακριβείας).

- Για διασφάλιση της κυριαρχίας στο κοινωνικό και πολιτικό κέντρο, είτε διεμβολίζοντας την κεντροαριστερά που κάνει ακόμη μια απόπειρα «ανασυγκρότησης», είτε επιχειρώντας να ρυμουλκήσει, ευκαιριακά ή όχι, τμήματά της. Εν προκειμένω η κυβέρνηση πέτυχε να «διασπάσει» κοινοβουλευτικά και πολιτικά τη Δημοκρατική Συμπαράταξη – και κατά τη συζήτηση και κατά την ψήφιση – με το Ποτάμι και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο της ΔΗΜΑΡ να υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που κινήθηκε στη μεσαία ζώνη του «ναι» επί της αρχής και «παρών» στο επίμαχο άρθρο 3. Πέτυχε επίσης να αφήσει εσωτερικά τραύματα εν όψει της διαδικασίας εκλογής αρχηγού της ΔΗΣΥ.

- Για τη διάρρηξη του άτυπου πολιτικού - κοινοβουλευτικού μετώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τη ΝΔ.

Βασικό στοιχείο της τακτικής που έχει επιλέξει το Μαξίμου σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η αντιπαράθεση στο πεδίο των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, στη βάση της εκτίμησης - ή και διαπίστωσης – ότι η ΝΔ πατάει σε δυο βάρκες όταν από τη μία επιχειρεί να εκπροσωπήσει τον φιλελεύθερο χώρο και από την άλλη ρίχνει γέφυρες στην ακροδεξιά.

Έτσι, το Μαξίμου προσπαθεί να διεγείρει τα συντηρητικά αντανακλαστικά εντός της ΝΔ και να αναδείξει αυτό που ο πρωθυπουργός επισήμανε σε όλους τους τόνους στη Βουλή:

Ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται ως φιλελεύθερος στο πεδίο της οικονομίας, αλλά στα δικαιώματα «ετεροκαθορίζεται» από την ακροδεξιά ατζέντα που (κατά την κυβέρνηση) τού επιβάλλει ο αντιπρόεδρος του κόμματός του Άδωνις Γεωργιάδης. Κοινώς, λέει η κυβέρνηση, πόρρω απέχει από την φιλοευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική φυσιογνωμία που προβάλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο επίπεδο του προσωπικού πολιτικού προφίλ του αλλά και σε κομματικό επίπεδο.

«Δε μπορεί να είστε με την Ευρώπη για τη λιτότητα και με τον αναχρονισμό, τον σκοταδισμό για τα δικαιώματα» και δεν υπάρχει «φιλελευθερισμός α λα καρτ» ήταν κάποια από τα «καρφιά» που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την ομιλία του στη Βουλή τη Δευτέρα.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός κατηγόρησε ανοιχτά τον αρχηγό της Ν.Δ. ότι σε συνάντηση με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα τον Ιούλιο είχε δεσμευτεί για στήριξη του νομοσχεδίου επί της αρχής, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε στις πιέσεις του Άδωνι Γεωργιάδη. Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας υποβάθμισε πλήρως τη σημασία της αφαίρεσης από τον Άδωνι Γεωργιάδη του χαρτοφυλακίου της Άμυνας τοποθετώντας στη θέση του τον Βασίλη Κικίλια, στο βαθμό που ο πρώτος παραμένει στη θέση του αντιπροέδρου, θέση από την οποία καθορίζει, όπως είπε ο πρωθυπουργός, τη γραμμή και την πολιτική φυσιογνωμία της παράταξης.

Είναι σαφές ότι η πολιτική της μετωπικής σύγκρουσης για τα ατομικά δικαιώματα δεν θα άφηνε αλώβητο το κυβερνητικό στρατόπεδο δεδομένης της σύμπραξης με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι διαφοροποιούνται σε αυτά τα ζητήματα.

Πάντως, σε αντίθεση με τα όσα γράφονται περί «ρωγμής» στη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, η συμπεριφορά του κυβερνητικού εταίρου στην ψηφοφορία ήταν προϋπολογισμένη στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς – είναι πλέον εμπεδωμένο, τουλάχιστον στην κορυφή, ότι η συνεργασία δεν έχει ιδεολογική-πολιτική βάση, επομένως ο καθένας από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, στο μέτρο του δυνατού, δεν παύει να απευθύνεται στο πολιτικό του ακροατήριο. Σε αντίθεση, τέλος, με τις επιθυμίες πολλών εντός κι εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, στη σκέψη του πρωθυπουργού και πολλών συνεργατών του η συνεργασία με τους ΑΝΕΛΛ έχει αποδειχθεί πέρα για πέρα «αξιόπιστη».

Το απρόοπτο ήταν μάλλον οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εξέφρασαν αντιρρήσεις, με τη Γεωργία Γεννιά να καταψηφίζει τελικώς το άρθρο 3 για το ηλικιακό όριο και τους Μάρκο Μπόλαρη και Γιάννη Μιχελογιαννάκη να απέχουν – η Νίνα Κασιμάτη πρόβαλε αντιρρήσεις και τελικώς καταψήφισε την «διορθωμένη» τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εντός κι εκτός του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε οι κυβερνητικοί χειρισμοί δεν ήταν οι καλύτεροι δυνατοί, διότι η σφοδρή σύγκρουση με την αντιπολίτευση, υπό τη βασική επιδίωξη να αναδειχθεί η «ακροδεξιά στροφή» της, επικάλυψε τη συζήτηση για την ταυτότητα φύλου, δεν επέτρεψε να κατανοηθεί το θέμα ευρύτερα στην κοινωνία (σ.σ.: στους περισσότερους πέρασε ενδεχομένως ότι δόθηκε το πράσινο φως για χειρουργική αλλαγή φύλου στους 15χρονους, ενώ πρόκειται για τη δυνατότητα αλλαγής του φύλου στα χαρτιά, χωρίς την προϋπόθεση της χειρουργικής επέμβασης), ενώ ενδεχομένως να χάθηκε ο έλεγχος στη σύγκρουση με την Εκκλησία – ο Τσίπρας πάντως κράτησε χαμηλούς τόνους.

Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση είναι απολύτως ικανοποιημένοι με το συνολικό αποτέλεσμα της διήμερης διαδικασίας και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που επιτεύχθηκε, ενώ θεωρούν ότι βγήκαν κερδισμένοι, με τα όποια λάθη να εξαφανίζονται κάτω από το επικοινωνιακό «δώρο» της παρέμβασης Μητσοτάκη για τον… «εξωγήινο».

νομοσχέδιοαλλαγήταυτότηταφύλοΚυβέρνησηIssue: 1990Issue date: 12-10-2017Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα