Λέσβος: Στον «χορό» του Ρίχτερ το νησί – Ισχυροί μετασεισμοί μετά τα 4,9 Ρίχτερ

Στο «ρυθμό των Ρίχτερ» κινείται από τα ξημερώματα του Σαββάτου η Λέσβος, μετά τον σεισμό των 4,9 βαθμών που «ξύπνησε» το νησί.

Ο ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 03:52 τα ξημερώματα και έγινε αισθητός σε Χίο και Σμύρνη.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό ινστιτούτο Αθηνών, το επίκεντρο ήταν τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά του Μανταμάδου, στην

περιοχή του Λεπετύμνου και είχε εστιακό βάθος στα 17,5 χιλιόμετρα.

Ακολούθησαν τουλάχιστον τρεις δυνατοί μετασεισμοί. Ο ισχυρότερος μετασεισμός καταγράφηκε στις 08:39. Ήταν εντάσεως 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος σύμφωνα με την αυτόματη αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, σημειώθηκε στις 08:39 στο χερσαίο χώρο, με επίκεντρο 3 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά του Μανταμάδου.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου, το εστιακό βάθος ήταν 17,3 χιλιόμετρα.

Διχογνωμία σεισμολόγων

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε στο CNN Greece πως αναμένονται μετασεισμοί αντίστοιχου μεγέθους.

Είπε πως δεν περιμένει μεγαλύτερα μεγέθη και πως το ρήγμα χαρτογραφημένο με μια διεύθυνση από το βορρά προς το νότο, και δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο θέμα με αυτό.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη το φαινομένου. Μάλλον βρισκόμαστε σε φάση απόσβεσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας ανέφερε πως είναι νωρίς ακόμη να ειπωθεί αν πρόκειται για μετασεισμό ή σεισμική ακολουθία.

Θα πρέπει να είμαστε πολύ «προσεκτικοί σε ό,τι αφορά στις εκτιμήσεις μας», τόνισε το in.gr o καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο πρώτος σεισμός ήταν ο κύριος. H περιοχή έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών και επειδή εξελίσσεται σε χερσαίο έδαφος, δημιουργείται η ανάγκη να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο», συνέχισε. «Οτιδήποτε άλλο θα ήταν αντιεπιστημονικό», κατέληξε.

Ζημιές σε τρία σπίτια και πτώσεις βράχων

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα stonisi.gr, από τον σεισμό στη Λέσβο προκλήθηκαν μικροζημιές σε τρείς οικίες στο Μόλυβο, δύο στην Πελόπη, στην εκκλησία της Στύψης αλλά και πτώσεις βράχων στην Επαρχιακή οδό κοντά στην Αργενο.

«Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου είναι σε ετοιμότητα και έχει γίνει επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο και με τον καθηγητή κ. Ε. Λέκκα. Η Επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου θα συνεδριάσει τις αμέσως επόμενες ώρες για περαιτέρω ενημέρωση. Για ότι νεότερο θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από τον Δήμο», δήλωσε ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος ο οποίος πραγματοποιεί αυτοψία στα σημεία όπου έχουν σημειωθεί τα προβλήματα.

Διαβάστε επίσης:

Σχολεία: Καθησυχαστική η Κεραμέως για τη γρίπη – Τι είπε για τις μάσκες και το πρώτο κουδούνι

Φωτιά τώρα σε κτίριο στο κέντρο της Αθήνας – «Κλειστή» η Λιοσίων

Λέσβος: Νέος σεισμός τώρα στο νησί

Keywords
Τυχαία Θέματα