Λάου – λάου το «Αμπντουλχαμίτ Χαν»

Σε θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνεται σε αδιαμφισβήτητη τουρκική ΑΟΖ, 20 μίλια από τις νότιες ακτές της χώρας, ξεκινά τις εργασίες του το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο.

Το σημείο των επικείμενων γεωτρήσεων που θα πραγματοποιήσει το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» υπέδειξε / ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ερντογάν, στο πλαίσιο της φιέστας που οργάνωσε και μετέδωσαν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα ικανοποιώντας και τις εσωτερικές πολιτικές ανάγκες του Τούρκου Προέδρου, που τον επόμενο χρόνο θα έχει να αντιμετωπίσει και τη δοκιμασία των εκλογών.

Στην

Αθήνα η ανακοίνωση του σημείου προς το οποίο θα κατευθυνθεί το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο προκάλεσε «αναστεναγμό» ανακούφισης, καθώς προς το παρόν τουλάχιστον ο Ερντογάν περιορίζεται απλώς στην επίδειξη των δυνατοτήτων που έχει στη διάθεσή του αν επιλέξει να κλιμακώσει κατακόρυφα την ένταση στα ελληνοτουρκικά.

Αυτές τις δυνατότητες, άλλωστε, που του προσφέρει το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» τις υπονόησε σαφέστατα στην ομιλία του:

«Οι έρευνες και γεωτρήσεις που κάνουμε στην ανατολική Μεσόγειο είναι σε περιοχές δικής μας κυριαρχίας. Δεν χρειάζεται να πάρουμε άδεια από κανέναν».

Με αυτήν την αποστροφή του λόγου του ο Τούρκος Πρόεδρος «τσουβαλιάζει» στις περιοχές τουρκικής κυριαρχίας και το σημείο όπου θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες γεωτρήσεις του «Αμπντουλχαμίτ Χαν» (20 μίλια από τις νότιες τουρκικές ακτές) αλλά και τις περιοχές όπου το 2020 «ερεύνησε» το «Ορούτς Ρέις» (6,5 μίλια μακριά από τις ακτές Ρόδου, Καστελλόριζου και Κρήτης) οδηγώντας σε σημείο βρασμού τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Απειλητικό αφήγημα

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του κατά τη διάρκεια της τελετής για τον απόπλου του πλωτού γεωτρύπανου ο Ερντογάν συντήρησε το απειλητικό αφήγημα που «πουλάει» το τελευταίο διάστημα περί κακομαθημένης Ελλάδας η οποία μάλιστα παρασύρει (!) στις επεκτατικές θέσεις της τους ισχυρούς Ευρωπαίους «παίκτες» καθώς και τις ΗΠΑ.

«Όταν αρχίσει τις εργασίες το “Αμπντουλχαμίτ Χαν”», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, «κάποιοι θα επιχειρήσουν να κάνουν μαγκιές με πλάτες άλλων. Κι όσο δεν τους δίνουμε σημασία, δεν τους λαμβάνουμε υπ’ όψιν, το τέλος αυτών που γίνονται όλο και πιο κακομαθημένοι μια μέρα θα είναι να χτυπάνε το κεφάλι στον τοίχο και να συνέλθουν. Ούτε οι μαριονέτες ούτε αυτοί που κρατούν τα ηνία δεν θα μπορέσουν να μας εμποδίσουν να πάρουμε αυτό που είναι δίκαιό μας στη Μεσόγειο».

Η παραπάνω αποστροφή του Ερντογάν, με την ευθεία απειλή κατά της Ελλάδας που εμπεριέχει («το τέλος αυτών που κάνουν μαγκιές με τις πλάτες των άλλων») μπορεί να απευθύνεται κατά κύριο λόγο στο εσωτερικό ακροατήριο, όμως ταυτόχρονα περιγράφει και το σπιράλ «εθνικιστικής και ανθελληνικής πλειοδοσίας» στο οποίο περιστρέφεται τόσο ο Ερντογάν όσο και οι πολιτικοί του αντίπαλοι, αλλά και η πλειοψηφία της τουρκικής κοινής γνώμης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εθνικιστικής πλειοδοσίας, η οποία, εκτός των άλλων «αγοράζει ψήφους» και ανεβάζει δημοτικότητες, είναι η δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ λίγο πριν από τη φιέστα για τον απόπλου του «Αμπντουλχαμίτ Χαν» : «αν το θελήσει ο Θεός», είπε ο Τούρκος υπουργός, «τότε μπορεί να βρεθούμε κολυμπώντας στο Καστελλόριζο».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών «ακούστηκε» μεν ο αναστεναγμός ανακούφισης όταν ανακοινώθηκαν οι συντεταγμένες της NAVTEX που θα «δράσει» το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο, δεν κρύφτηκαν δε και οι ανησυχητικές σκέψεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με τα πιθανά σενάρια των εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τους επόμενους μήνες. Μιλώντας στο «Π» έμπειροι διπλωμάτες κωδικοποίησαν αυτές τις ανησυχίες ως εξής:

Ο Ερντογάν έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και υπό αυτήν την έννοια μπορεί να ανεβοκατεβάζει την ένταση στα ελληνοτουρκικά κατά το συμφέρον του.Το τουρκικό γεωτρύπανο (το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» και άλλα τρία ακόμη που έχει στη διάθεσή της η Τουρκία, καθώς και τα δύο ωκεανογραφικά πλοία) μπορούν ανά πάσα στιγμή επιλέξει η τουρκική ηγεσία να προκαλέσουν μείζονα ελληνοτουρκική κρίση, πηγαίνοντας σε θαλάσσιες περιοχές που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να δείξει ανοχή.Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει επεξεργασμένη και σαφώς διατυπωμένη απάντηση σε ένα απευκταίο ενδεχόμενο που το τουρκικό γεωτρύπανο κατευθυνθεί και επιχειρήσει εντός περιοχής που η Αθήνα θεωρεί δυνάμει ελληνική ΑΟΖ.Οι εσωτερικές πολιτικές ανάγκες του Ερντογάν σε συνδυασμό με τις εκλογές που έχει να αντιμετωπίσει το 2023 δημιουργούν βάσιμη ανησυχία «εργαλειοποίησης» των ελληνοτουρκικών.Τα ελληνοτουρκικά (δηλαδή η δυνατότητα του Ερντογάν να δημιουργήσει κρίση ανά πάσα στιγμή), αποτελεί ισχυρότατο χαρτί του Τούρκου Προέδρου στο αέναο παζάρι με τους ισχυρούς Ευρωπαίους και κυρίως με τους Αμερικανούς.

Συμπέρασμα: η κίνηση του Ερντογάν να μην πυροδοτήσει, με την πραγματοποίηση γεωτρήσεων σε ευαίσθητες περιοχές, επιπρόσθετες εντάσεις στις ήδη τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις διαβάζεται με δύο τρόπους από την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Η πρώτη ανάγνωση είναι θετική, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται τα ελληνοτουρκικά πιθανότατα θα κινηθούν σε ήρεμα νερά μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού, γεγονός που πολλαπλασιάζει την τρομακτική δυναμική (μέχρι τώρα 30% περισσότερο από την καλύτερη χρονιά που ήταν το 2019) που έχει φέτος ο ελληνικός τουρισμός. Μια δεύτερη ανάγνωση, ωστόσο, σημειώνει πως η απουσία τριβών και εντάσεων στα ελληνοτουρκικά κρατά παγιδευμένη την εσωτερική πολιτική ατζέντα στο μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών και την κυβέρνηση σε διαρκή θέση άμυνας, με βαρύ πολιτικό κόστος…

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Σε λαβύρινθο λανθασμένων επιλογών

Πού θα «τρυπήσει» ο… Αμπντουλχαμίντ;

ΣΥΡΙΖΑ: Μετωπική με Ν.Δ., στενό μαρκάρισμα σε ΠΑΣΟΚ

Keywords
Τυχαία Θέματα