Κυβέρνηση: Δίνει όσα επιτρέπει η… επενδυτική βαθμίδα για να προλάβει τα γκάλοπ

Μετά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, άλλο ένα μέλος της κυβέρνησης παρουσιάζει την Τετάρτη (20/9) μέτρα ανακούφισης για τους καταναλωτές.

Ο λόγος για τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, ο οποίος μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση αναφέρθηκε σε κινήσεις του υπουργείου του με στόχο τον έλεγχο της ακρίβειας, καθώς ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη θα υπάρξουν παρεμβάσεις στο καλάθι του νοικοκυριού και μαθητή, οι οποίες θα αυξήσουν τη διαφάνεια στις τιμές, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι «γίνονται έλεγχοι στο σύνολο των κωδικών σε όλες τις προμηθεύτριες εταιρείες που πουλούν

σχολικά είδη. Όπου διαπιστωθούν παραβάσεις θα υπάρξουν αυστηρά πρόστιμα τα οποία θα ανακοινωθούν».

Ταυτόχρονα, αναφερόμενος στις διαρκείς αυξήσεις τιμών σε βασικά προϊόντα, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι «έχουμε ορίσει ένα πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. Καμία επιχείρηση, κανένας χονδρέμπορος, καμία εταιρεία, είτε είναι εταιρεία λιανικής πώλησης, είτε είναι εταιρεία χονδρικής πώλησης ή εισαγωγική εταιρεία, δεν μπορούν να έχουν παραπάνω κέρδος το 2023 από ότι είχαν πριν ξεκινήσει πληθωριστική κρίση, δηλαδή πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία», προσθέτοντας, μάλιστα, ότι «ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα για την αισχροκέρδεια. […] Δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε πρόστιμα σε όποια εταιρεία έχει προσπαθήσει, σε όποιο χονδρέμπορο έχει προσπαθήσει να κερδοσκοπήσει».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Χάρης Θεοχάρης και ο Θάνος Πετραλιάς, παρουσίασαν αναλυτικά τα μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, για τα οποία μίλησε στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και τα οποία περιλαμβάνουν νέα αύξηση των συντάξεων από 1/1/2024 (κόστος περίπου 400 εκατ. ευρώ), έκτακτη οικονομική ενίσχυση 100-200 ευρώ για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, αύξηση 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τον Δεκέμβριο του 2023 (225.000 ωφελούμενοι), επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2023 (τον Οκτώβριο 2023) και χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και το «ξεπάγωμα» των τριετιών από 1/1/2024, η κατάργηση της παρακράτησης του 30% όσων συνταξιούχων εργάζονται, η αύξηση του επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού (40 εκατ. ευρώ ετησίως) και η μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων στο 0,2% και μείωση κατά 50% του φόρου Χρηματιστηριακών συναλλαγών (21 εκατ. ευρώ), καθώς και οι αυξήσεις επίσης από 1/1/24 στους δημοσίους υπαλλήλους.

Όλα αυτά τα μέτρα ουσιαστικά συνθέτουν και το βασικό «αφήγημα» της κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται σε στενωπό, τόσο λόγω των υποχρεώσεών της για δημοσιονομική «σύνεση» (και λόγω ΕΕ, αλλά και λόγω επενδυτικής βαθμίδας), όσο και λόγω των μεγάλων καταστροφών στη χώρα από τις φωτιές του καλοκαιριού και την κακοκαιρία Daniel.

Το αφήγημα αυτό συνίσταται σε μια απλή λογική: δεν πρόκειται να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση, κάποιες παροχές του παρελθόντος θα αρχίσουν να περικόπτονται, ωστόσο, όσος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει θα πηγαίνει σε στοχευμένες παρεμβάσεις ανακούφισης.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση κάνει όσες παροχές μπορεί, χωρίς να διακινδυνεύσει ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας, ώστε να προλάβει τα γκάλοπ που έρχονται και τα οποία πιθανόν θα καταγράφουν φθορά μετά τα όσα έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό στη χώρα.

Ο προφανής στόχος της στρατηγικής αυτής είναι να μειωθεί η δυσφορία που καταγράφεται στους πολίτες πριν καν η νέα κυβέρνηση συμπληρώσει εκατό ημέρες, και να περάσει στον κόσμο η λογική πως όταν υπάρχουν χρήματα, αυτά διοχετεύονται άμεσα προς τους πολίτες.

Από την άλλη, αποτελεί και μια προσπάθεια να αλλάξει η ατζέντα, η οποία κυριαρχείται από τις συνέπειες της κακοκαιρίας, αλλά και από το τι έγινε ή δεν έγινε ώστε αυτές να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στην ουσία η κυβέρνηση βάζει ένα δύσκολο στοίχημα: να ξεπεράσει τη στενωπό με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Τα αποτελέσματα αναμένεται να φανούν στις πρώτες μετρήσεις…

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Παππάς: «Δεν θα είμαι ο επόμενος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ» (Video)

Απάντηση Γεραπετρίτη σε Ερντογάν για το Κυπριακό: «Σχέδια για λύση δύο κρατών είναι εκτός συζήτησης»

Τσακαλώτος για εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: «Δείχνει» Αχτσιόγλου, απορρίπτει Κασσελάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα