«Κυκλώνας βόμβα» στις ΗΠΑ: Τουλάχιστον 60 οι νεκροί από τη χιονοθύελλα – Λεηλασίες και ταξιδιωτικό χάος (videos)

Τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη σφοδρή χιονοθύελλα που πλήττει τις ΗΠΑ από την περασμένη εβδομάδα, ενώ 250.000 νοικοκυριά έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι.

Οι μετεωρολόγοι τονίζουν ότι και τα επόμενα 24ωρα θα είναι δύσκολα, με τις αρχές να προειδοποιούν πως η χιονοθύελλα «απέχει πολύ ακόμη από το τέλος της».

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε ότι έχει τελειώσει», είπε η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης, Κάθι Χόκουλ, υπενθυμίζοντας ότι οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι θα πέσουν άλλα 30 εκατοστά

χιόνι. «Είναι σαφώς η θύελλα του αιώνα», πρόσθεσε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μπάφαλο, τη γενέτειρά της.

Μολονότι η ένταση της θύελλας έχει κοπάσει, σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες, «παραμένει πάντα επικίνδυνο το να βρίσκεται έξω», πρόσθεσε.

Η σφοδρή χιονοθύελλα προκαλείται από το φαινόμενο κυκλώνας «βόμβα», με την πόλη Μπάφαλο της Νέας Υόρκης να μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη.

Κλειστοί αυτοκινητόδρομοι, ακυρώσεις χιλιάδων πτήσεων, κυκλοφοριακό χάος, διακοπή ηλεκτροδότησης και υδροδότησης είναι λίγες από τις επιπτώσεις του ακραίου καιρικού φαινομένου που πλήττει τις ΗΠΑ.

Ο όρος «κυκλώνας βόμβα» σχετίζεται με την εκρηκτική ισχύ του, που προκαλείται από την ταχεία πτώση της πίεσης, όπως εξηγούν οι εμπειρογνώμονες.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο «NBC», μέχρι στιγμής τουλάχιστον 60 είναι οι νεκροί που έχουν καταγραφεί σε 12 αμερικανικές πολιτείες.

Οι θάνατοι σημειώθηκαν στο Κολοράντο, το Ιλινόις, το Κάνσας, στο Κεντάκι, το Μίσιγκαν, το Μιζούρι, τη Νεμπράσκα, τη Νέα Υόρκη, το Οχάιο, την Οκλαχόμα, το Τενεσί και το Ουισκόνσιν.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες εγκλωβισμένων στο Μπάφαλο

Εγκλωβισμένος μέσα στο αυτοκίνητό του, με τα τέσσερα μικρά παιδιά του, ο Ζίλα Σαντιάγκο καλούσε συνεχώς στο τηλέφωνο το «911», την Εθνοφρουρά και φίλους για βοήθεια, αλλά κανείς δεν μπορούσε να τον βοηθήσει.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, ακόμη και πολλοί από τους διασώστες εγκλωβίστηκαν στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν ηλικιωμένους.

Ο κ. Σαντιάγο και η οικογένειά του παρέμειναν επί 11 ώρες βυθισμένοι στο σκοτάδι την παραμονή των Χριστουγέννων. Το μίνι βαν, στο οποίο επέβαιναν, είχε κολλήσει στο χιόνι στην λεωφόρο που συνδέει την Αλαμπάμα και το Φούλτον στο Μπάφαλο.

Παρόλο που η κομητεία είχε ανακοινώσει ότι απαγορεύονται οι μετακινήσεις, ο ανύπαντρος πατέρας βρέθηκε να οδηγεί το μικρό βαν, επειδή, όπως είπε, δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να αφήσει τα παιδιά του μια νύχτα με την μπέιμπι σίτερ.

«Βασικά ήμουν απλά απελπισμένος», υποστήριξε στους δημοσιογράφους.

Για να κρατήσει ζωντανά τα παιδιά του -ηλικίας 2 έως 6 ετών- τους έδωσε χυμό που είχε στο πορτμπαγκάζ. Βοηθούσε τα αγόρια του να ουρήσουν σ’ ένα μπουκάλι και προσπαθούσε να κρύψει τον τρόμο και την απελπισία του, διασκεδάζοντας την οικογένειά του με παιχνίδια και μια τηλεόραση που είχε στο αυτοκίνητο.

«Έχω περάσει άσχημες καταιγίδες στο παρελθόν», λέει ο 30χρονος Σαντιάγο, μετά τη διάσωση της οικογένειάς του περίπου στις 5 το πρωί της Κυριακής με τη βοήθεια ενός εκχιονιστικού μηχανήματος. «Αλλά αυτό δεν το είχα βιώσει ποτέ στη ζωή μου».

Λεηλασίες στο Μπάφαλο

Όπως αναφέρουν οι αρχές του Μπάφαλο, καταγράφηκαν πολλές λεηλασίες σε καταστήματα που είχαν κλείσει ενόψει της σφοδρής χιονοθύελλας.

«Οι λεηλασίες δίνουν και παίρνουν στο Μπάφαλο, με πολλούς να εκμεταλλεύονται τους άδειους δρόμους όπου οι χιονοπτώσεις και οι συνθήκες χιονοθύελλας έκαναν τους δρόμους απροσπέλαστους», σχολιάζει το BBC.

Όπως αναφέρει ο ιδιοκτήτης ενός μικρού οικογενειακού καταστήματος στο Μπάφαλο, υπό καθεστώς ανωνυμίας, μία ομάδα νεαρών Αμερικανών εισέβαλε στο κατάστημά του την ημέρα των Χριστουγέννων. «Πήραν τα πάντα. Από παιχνίδια και ηλεκτρονικά έως ηχεία», είπε.

Ο ίδιος υπολογίζει ότι ο εξοπλισμός που του έκλεψαν κόστιζε περίπου 50.000 δολάρια. Τόνισε επίσης ότι κάλεσε την αστυνομία, «αλλά μου είπαν ότι ήταν πολύ απασχολημένοι με τον απεγκλωβισμό των ηλικιωμένων».

There’s looting in Buffalo NY b/c it snowed?????? pic.twitter.com/LItUw0T0zJ

— Luke Rudkowski (@Lukewearechange) December 26, 2022

The aftermath of mass looting today in Buffalo, NY following a storm: pic.twitter.com/sJPVOYgtj9

End Wokeness (@EndWokeness) December 26, 2022

Drone video from New York State Police shows an Erie Co., NY neighborhood digging out from feet of snow. At least 27 people died in Erie Co. in what NY Gov. Kathy Hochul describes as the "most devastating storm in Buffalo's long storied history…" pic.twitter.com/IQJlmo2bh6

— Shawn Reynolds (@ShawnReynolds_) December 26, 2022Ταξιδιωτικό χάος στις νοτιοδυτικές πολιτείες

Παράλληλα, η κακοκαιρία έχει προκαλέσει εκτεταμένο ταξιδιωτικό χάος. Στις νοτιοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, τουλάχιστον το 64% των πτήσεων έχουν ακυρωθεί, όπως αναφέρει το CNΝ.

Περισσότερες από 2.800 πτήσεις εντός και εκτός των ΗΠΑ ακυρώθηκαν έως το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με την FlightAware. Και περισσότερες από 100 πτήσεις στο αεροδρόμιο της Βαλτιμόρης/Ουάσινγκτον ακυρώθηκαν μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το WBAL.

The death toll from a brutal winter storm in the United States is set to rise even further, as parts of western New York are buried by up to 1.9 metres of snow.
Read more: https://t.co/x0oyUsHLzI pic.twitter.com/8jYqqd7lWN

SBS News (@SBSNews) December 26, 2022

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Τον… Άι Βασίλη βρήκε στο πρόσωπο ενός πιλότου σκύλος που εγκαταλείφθηκε σε αεροδρόμιο (photos)

Κόσοβο: Γιατί απειλείται νέα σύρραξη στην καρδιά των Βαλκανίων – Ο σερβικός στρατός και ο ρόλος της Ρωσίας (video)

Βασιλιάς Κάρολος: Ούτε ζωγραφιστούς δεν θέλει να βλέπει τον πρίγκιπα Χάρι και την Μέγκαν Μαρκλ

Keywords
Τυχαία Θέματα