Κτηματολόγιο… από το σπίτι! Έρχονται νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες

ΕΛΛAΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Τέλος στην ταλαιπωρία υπόσχεται να βάλει το Κτηματολόγιο, καθώς σύμφωνα με «Τα Νέα» το επόμενο διάστημα αναμένεται να προστεθούν νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες προκειμένου να διευκολυνθούν τόσο οι ιδιοκτήτες ακινήτων, όσο και οι επαγγελματίες (μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές).

Τι ισχύει σήμερα

Σήμερα ένας ιδιοκτήτης ηλεκτρονικά μπορεί:

- Να υποβάλει τη δήλωση.

- Να ελέγξει τα προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία της ανάρτησης.

- Να υποβάλει ηλεκτρονικά αντίρρηση κατά του περιεχομένου δασικού χάρτη.

- Να δει τα

τελικά στοιχεία της κτηματογράφησης.

- Να διαβιβάσει το αντίγραφο του μεταγεγραμμένου συμβολαίου.

- Να εκτυπώσει το αποδεικτικό υποβολής της δήλωσης.

- Να εκτυπώσει νέο έντυπο οφειλής παγίου τέλους σε περίπτωση που το πρώτο έχει εκδοθεί πριν από τις 2 Ιουλίου 2016 και δεν έχει εξοφληθεί.

Μέσα στο 2020 θα μπορεί να γίνεται:

- Ηλεκτρονική υποβολή πράξεων και συμβολαίων από δικηγόρους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές.

- Ηλεκτρονική παραγγελία και έκδοση πιστοποιητικών Κτηματολογίου.

- Διαβαθμισμένη ηλεκτρονική πρόσβαση των επαγγελματιών στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου για έρευνα.

Παράλληλα από το Κτηματολόγιο έχουν δρομολογήσει ψηφιοποίηση των αρχείων των υποθηκοφυλακείων με τεχνικές "έξυπνης νοημοσύνης".

Η ψηφιοποίηση του 1 δισ. σελίδων θα γίνει με δύο διαγωνισμούς και χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια. Η σύνταξη των τευχών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου και θα γίνουν με δύο διαγωνισμούς (με τον πρώτο να αφορά στην ψηφιοποίηση του 10%- 15% των αρχείων).

Έρχονται και άλλες περιοχές

Ολοκληρώνεται σιγά σιγά το Κτηματολόγιο, καθώς μετά τη διαδικασία της ανάρτησης της Αθήνας, η οποία αρχίζει στις 15 Φεβρουαρίου, τη σκυτάλη παίρνουν άλλες περιοχές.

Συγκεκριμένα για το κτηματολόγιο, οι ημερομηνίες και οι περιοχές είναι οι εξής:

- Στις 3 Μαρτίου η Κάτω Αχαΐα/ Ρίο

- Στις 17 Μαρτίου οι δήμοι Σίνδου, Χαλάστρας, Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης

- Στις 22 Μαρτίου η Αμαλιάδα

- Στις 1 Απριλίου οι περιοχές Κιάτου και Βέλου ΠΕ Κορινθίας

- Στις 30 Απριλίου ο Ωρωπός

- Στις 2 Μαΐου η ΠΕ Μαγνησίας (Τσαγκαράδα), Σχηματάρι, Νέα Αρτάκη ΠΕ Εύβοιας

- Στις 27 Μαΐου η Καρδίτσα

- Στις 1 Ιουνίου στην Ακράτα

- Στις 1 Ιουλίου σε Αλεξανδρούπολη, Σαμοθράκη, Ορεστιάδα και Διδυμότειχο

- Στις 9 Ιουλίου σε Κοζάνη- Πιερία

Τι να προσέξετε

Η ανάρτηση είναι πολύ σημαντικό στάδιο για τη διασφάλιση της περιουσίας των ιδιοκτητών. Οι πολίτες πρέπει να ελέγξουν πως έχει καταγραφεί η περιουσία τους κι αν υπάρχουν λάθη θα πρέπει να διατυπωθούν οι απαραίτητες αντιρρήσεις.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ελέγξουν στην ανάρτηση από το Κτηματολόγιο τα εξής:

1: Να ελέγξουν αν τα στοιχεία τους είναι σωστά καταγεγραμμένα.

2: Να δουν αν έχουν αποτυπωθεί στο κτηματολογικό απόσπασμα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως είναι γραμμένα στο συμβόλαιο τα τετραγωνικά μέτρα του διαμερίσματος και τα χιλιοστά της ιδιοκτησίας τους επί του οικοπέδου.

3: Να τσεκάρουν αν είναι σωστά γραμμένος ο αριθμός του συμβολαίου και του πιστοποιητικού μεταγραφής, καθώς και τα στοιχεία του συμβολαιογράφου.

4: Να ελέγξουν αν έχει καταγραφεί σωστά ο αριθμός της οριζόντιας ιδιοκτησίας.

5: Να ελέγξουν εάν είναι σωστά καταγεγραμμένα τα ποσοστά των υπολοίπων ιδιοκτητών. Και αυτό διότι ό, τι δεν καταγράφεται στο Κτηματολόγιο χαρακτηρίζεται ως “αγνώστου ιδιοκτήτη “ και καταλήγει – ύστερα από χρόνια –στο Δημόσιο.

6: Να δουν αν το οικόπεδο τους αποτυπώνεται σωστά στο κτηματολογικό απόσπασμα.

7: Να τσεκάρουν αν η διαφορά στο εμβαδόν του οικοπέδου που έχει καταγραφεί και αυτού που αναγράφεται στο συμβόλαιο είναι μέσα στο όρια της απόκλισης ( τα όρια καταγράφονται στο κάτω μέρος του κτηματολογικού αποσπάσματος).

8: Να δουν εάν είναι αριθμητικά σωστά καταγεγραμμένα τα δικαιώματα. Αυτό σημαίνει πως για π.χ 10 ιδιοκτησίες θα πρέπει να υπάρχουν 10 κωδικοί ιδιοκτησίας

9: Να ελέγξουν αν υπάρχει αναφορά για δικαιώματα που απορρίφθηκαν εξαιτίας έλλειψης επαρκών στοιχείων που θεμελιώνουν δικαίωμα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει αν επισκεφτούν το Κτηματολογικό Γραφείο προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα.

10: Να δουν στο ειδικό έντυπο (Α1) αν υπάρχουν παρατηρήσεις. Στην περίπτωση που υπάρχουν, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Κτηματογράφησης προκειμένου να προσκομίσουν τα έγγραφα που απαιτούνται . Το ίδιο ισχύει και για όσους δεν έχουν πληρώσει το τέλος των 35 ευρώ.Και αυτό διότι όσοι δεν το έχουν καταβάλει δεν μπορούν να δουν τα κτηματολογικά αποσπάσματα.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων θα αποσταλούν προσωπικά emails. Στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα στον δήμο της Αθήνας θα πρέπει να μπουν στην ανάλογη εφαρμογή του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr) στο portal “ e- ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ “χρησιμοποιώντας τους κωδικούς taxisnet για να δουν αποσπάσματα από τους Κτηματολογικούς

Πίνακες και Διαγράμματα

Σημειώνεται πως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τα στοιχεία της ανάρτησης είτε μέσω κωδικών ασφαλείας που χρησιμοποιούν στις εφαρμογές Taxisnet, είτε αφού δημιουργήσουν (εάν δεν το έχουν ήδη κάνει) τον προσωπικό τους κωδικό και εισάγουν τα τρία κλειδιά που βρίσκονται στο αποδεικτικό της δήλωσης τους ( Αριθμός Πρωτοκόλλου Δήλωσης, Κωδικός Προσώπου και Κωδικός Ιδιοκτησίας). Όσοι από τους ιδιοκτήτες δεν τα πάνε καλά με τα ηλεκτρονικά θα μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Κτηματογράφησης Αθηνών που λειτουργεί στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου επί της λεωφόρου Βεΐκου 137.

 

 

ΚτηματολόγιοΕθνικό ΚτηματολόγιοHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα