ΚΘΒΕ: Ο διαχρονικός Μολιέρος και ο απολαυστικός Πελτέκης !

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται η παράσταση «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου στο κατάμεστο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.

Ο πολυπληθής θίασος «ζωντανεύει» επί σκηνής μια από τις πιο αγαπημένες κωμωδίες του παγκόσμιου θεάτρου, σε μετάφραση Ιωάννη Πολέμη, σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή και μουσική Νίκου Κυπουργού, παρουσιάζοντας μια αριστοτεχνική ανάγνωση του επίκαιρου έργου του Μολιέρου, που φέτος συμπληρώνονται 350 χρόνια από το θάνατο του.

Μια λαμπερή παράσταση με απολαυστική ερμηνεία του Αργκάν, του πρωταγωνιστικού χαρακτήρα, από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΚΘΒΕ,

Αστέριο Πελτέκη, που τον βλέπουμε στο φυσικό του περιβάλλον, τη σκηνή, συμπληρώνοντας ένα χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του.


Το έργο μας στέλνει δυνατά μηνύματα καθώς ο αξεπέραστος Μολιέρος δεν διακωμωδεί μόνον αντιλήψεις, καταστάσεις και πρόσωπα της εποχής του. Ταυτόχρονα, με μοναδικό και καυστικό τρόπο, εστιάζει και μεγεθύνει τις ανθρώπινες αδυναμίες, ανασύροντας στην επιφάνεια την υποκρισία από όπου και αν προέρχεται με το διεισδυτικό πνεύμα, το αξεπέραστο χιούμορ και την ευρηματικότητά του.

Λίγα λόγια για το έργο. Ο Αργκάν υποφέρει. Η υγεία του έχει κλονιστεί και οι γιατροί δοκιμάζουν πάνω του όλες τις θεραπείες της επιστήμης τους με σκοπό να τον απαλλάξουν από τις ασθένειές του. Είναι όμως ο ασθενής πράγματι ασθενής; Είναι οι γιατροί αληθινοί γιατροί και, άραγε, είναι η ιατρική επιστήμη, πραγματική επιστήμη; Ο Μολιέρος μέσα από τη διάσημη αυτή κωμωδία, θέτει σε αμφιβολίατα κίνητρα και τις προθέσεις τόσο του ασθενή όσο και των γιατρών και σχολιάζει τα βαθύτερα ψυχολογικά αίτια, όπως αυτά ανιχνεύονται πίσω από τους χαρακτηριστικούς κωμικούς τύπους. Έτσι, οι ήρωές του αποκαλύπτονται μέσα στην πεζή ανθρώπινή τους διάσταση: μικροί, φοβισμένοι, εγωιστές, αδύναμοι. Βαθύτερα κίνητρα και επιδιώξεις θα ξεσκεπαστούν και οι ανθρώπινες σχέσεις θα αποκαλυφθούν μέσα στην αλήθεια τους αλλά και μέσα στη φαυλότητά τους.

Λέει ο σκηνοθέτης Θοδωρής Αμπατζής. “Το σύμπαν του νοσοφοβικού Αργκάν δε θα μπορούσε σήμερα να είναι διαφορετικό. Κάθε είδους φάρμακα και ιατρικά εργαλεία, νοσοκόμες που πηγαινοέρχονται παντού φροντίζοντας για τις συνεχείς θεραπείες και την τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής, γιατροί κάθε ειδικότητας που κάνουν καθημερινές επισκέψεις εξετάζοντας και συνταγογραφώντας, συνθέτουν την παλέτα της παράστασης πάνω στην οποία ξεδιπλώνεται η πολυδιάστατη κωμωδία του Μολιέρου”.
 
Και μουσική! Μια ευχάριστη έκπληξη περιμένει τους θεατές, πριν από την έναρξη της παράστασης, καθώς σπουδαστές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης υποδέχονται μετά μουσικής το κοινό, στο φουαγιέ του Θεάτρου της Μονής Λαζαριστών. Μια δράση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας νέας συνεργασίας του ΚΘΒΕ με το ΚΩΘ.
Το πρόγραμμα, που έχει διάρκεια μισής ώρας, παρουσιάζει το Κουαρτέτο Σαξοφώνων του ΚΩΘ (Σπουδαστές της τάξης Θεόφιλου Σωτηριάδη) με τους Ελπίδα Βήτου (σοπράνο σαξόφωνο), Ελένη Πανουσάκη – Βελλίκη (άλτο σαξόφωνο), Αριστείδη Πάντο (τενόρο σαξόφωνο) και Έλλη Βαρδάκη (βαρύτονο σαξόφωνο) και περιλαμβάνει τα μουσικά έργα: Pavane, Fauré, Maple leaf Rag, New York, Oye cómo va, Feeling good, Blue moon, Bella Maria, Libertango.Οι ηθοποιοί και οι μουσικοί. Παίζουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Αστέριος Πελτέκης (Αργκάν, σε διπλή διανομή με τον Γρηγόρης Παπαδόπουλο), Τζωρτζίνα Δαλιάνη (Τουανέττα), Φιόνα Γεωργιάδη (Αγγελική), Πολυξένη Σπυροπούλου (Μπελίνα), Βασίλης Παπαδόπουλος (Κλεάνθης), Πέρης Μιχαηλίδης (Κύριος Διαφουαρούς), Δημήτρης Διακοσάββας (Θωμάς Διαφουαρούς), Θάνος Κοντογιώργης (Βεράλδος), Αντώνης Αντωνάκος (Κύριος Μπονφουά, Κύριος Φλεράν), Νίκος Καπέλιος (Κύριος Πυργκόν), Γλυκερία Ψαρρού (Λουίζα)

Χορός νοσοκόμων: Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Νατάσσα Δαλιάκα, Ζωή Ευθυμίου, Χρύσα Ζαφειριάδου, Ηλέκτρα Καρτάνου, Εύη Κουταλιανού, Χριστίνα Κωνσταντινίδου, Ελένη Μισχοπούλου, Βιβή Μιτσίτσκα

Μουσικοί επί σκηνής:
Ανδρονίκη Δονουκαρά (βιολί), Μαριάνθη Θεμελή (τρομπέτα), Ιάσων Μπλέτσας (πιάνο), Βασιλική Ρουσομάνη (τσέλο)

Διαβάστε επίσης:

Τιμώντας τη μνήμη του Ελύτη…

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Περιπέτεια, φαντασία και το «Τυχερό Αστέρι»

Πέθανε ο νομπελίστας συγγραφέας Κενζαμπούρο Όε

Keywords
Τυχαία Θέματα