«Κούρεψαν το πρόγραμμά τους»

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Η φράση του αείμνηστου Λεωνίδα Κύρκου «όλοι πλην Λακεδαιμονίων» σχετικά με τη στάση του ΚΚΕ για τις διαδηλώσεις περί του «Σκοπιανού» γίνεται πάλι επίκαιρη, 23 χρόνια μετά.

Κρίνοντας από την έκβαση εκείνων των διαδηλώσεων, στις οποίες συμμετείχαν από τον Συνασπισμό μέχρι την περιθωριακή – τότε – Χρυσή Αυγή και την Εκκλησία,

και το «εθνικιστικό μήνυμα» που αυτές εξέπεμψαν, η άρνηση συμμετοχής του ΚΚΕ ήταν απόλυτα δικαιολογημένη. Τι κοινό όμως έχει το 1992 με το 2015; Τη... συναίνεση σε κεντρικά θέματα της επικαιρότητας. Όπως τότε έτσι και σήμερα η συναίνεση χτυπάει ιστορικό υψηλό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νομοσχέδιο «για την ανθρωπιστική κρίση», το οποίο επί της αρχής ψήφισαν όλοι πλην ΚΚΕ.

Όπως σημειώνουν στελέχη του κόμματος, από το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και τα 1,3 δισ. παροχών που προέβλεπε, το νομοσχέδιο που έφτασε στη Βουλή μιλά για 200 εκατομμύρια, κι αυτά μονάχα για τους απόλυτα εξαθλιωμένους. Το ΚΚΕ, κρίνοντας τότε τις υποσχέσεις τής εν αναμονή κυβέρνησης, μιλούσε για ψίχουλα. Άρα η στάση του δεν μπορεί να εκπλήσσει κανέναν, πολύ περισσότερο που και αυτό ακόμα το ποσό καταλήγει... «κουρεμένο».

Τα 1,1 δισ. της απόκλισης από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης έγιναν θυσία στον βωμό του χρέους, εκτιμούν στο ΚΚΕ. «Η αναγνώριση του χρέους και ο αγώνας αποπληρωμής του σήμαινε για την προηγούμενη κυβέρνηση κούρεμα μισθών και συντάξεων και συνολικά μέτρα δραματικής μείωσης του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων. Αντίστοιχα, για την παρούσα κυβέρνηση σημαίνει κούρεμα του ίδιου του προεκλογικού της προγράμματος» λένε στον Περισσό.

Στο ΚΚΕ βλέπουν τις υποχωρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα για τα οποία είχε δεσμευτεί προεκλογικά και διαπιστώνουν πως σχηματικά η στάση της κυβέρνησης έχει μετατοπιστεί από το «θα βελτιώσουμε» στο «δεν θα χειροτερέψουμε». Την ίδια ώρα, τα κυβερνητικά στελέχη αντιμετωπίζουν τις προτάσεις του ΚΚΕ – όπως αυτήν για το καθολικό επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ – ως «τρέλες», όπως τις χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Η αντιπολίτευση του Περισσού προς την κυβέρνηση στο κοινωνικό μέτωπο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αφού άλλωστε έχει εξαγγελθεί και προεκλογικά. Αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι το ΚΚΕ θα απορρίπτει «τυφλά» όσα θα φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Ήδη ψήφισε την επανασύσταση της διακομματικής για τις γερμανικές αποζημιώσεις, δήλωσε «παρών» στο ν/σ για την «ανθρωπιστική κρίση», ενώ είναι διατεθειμένο ακόμα και να ψηφίσει τα πρώτα τρία άρθρα τού εν λόγω νομοσχεδίου, αν ο ΣΥΡΙΖΑ απαλείψει ρυθμίσεις που μειώνουν στο ελάχιστο τους δικαιούχους.

ΚΚΕIssue: 1855Issue date: 12-03-2015
Keywords
Τυχαία Θέματα