Κοτσακάς στο topontiki.gr: Την Τετάρτη ξεκινά η πειθαρχική διαδικασία για τα 4 υπό διαγραφή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Τι προβλέπει το καταστατικό, τα επόμενα βήματα

Την Τετάρτη αναμένεται να εκκινήσει η πειθαρχική διαδικασία για τις διαγραφές των Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα και Τζουμάκα, διαδικασία τα βήματα της οποίας ανέπτυξε αναλυτικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας Αντώνης Κοτσακάς το πρωί μιλώντας στο «Action 24».

Αναμένεται από αύριο ο πρόεδρος της Επιτροπής να ορίσει το Τριμελές Γραφείο προκειμένου να ξεκινήσει προδικασία, με τις κλήσεις των ελεγχόμενων και των μαρτύρων που έχουν επιλέξει, αλλά και της καταγγέλλουσες πλευράς.

Ακολούθως θα πρέπει να γνωμοδοτήσει το όργανο στο οποίο ανήκει ο καταγγελλόμενος. Οι Φίλης,

Σκουρλέτης και Τζουμάκας είναι μέλη της ΠΓ και της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ ο Δημήτρης Βίτσας είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Ωστόσο, ανώτερο όργανο μετά το συνέδριο θεωρείται η Κεντρική Επιτροπή. Σύμφωνα με το άρθρο 19 του Καταστατικού (παρ.3) ειδικά για τις κυρώσεις της αναστολής και της διαγραφής απαιτείται πριν την λήψη απόφασης, γνώμη του ανώτατου οργάνου (ΟΜ, ΝΕ, ΚΕ) στο οποίο συμμετέχει ο ελεγχόμενος.

Το εκάστοτε όργανο γνωμοδοτεί επί της αξιολογικής κρίσης του προέδρου για το είδος της ποινής που θεωρεί ότι αρμόζει στις ενέργειες που καταγγέλλει.

Σε ό,τι αφορά την γνωμοδότηση ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας Αντώνης Κοτσακάς διευκρινίζει στο topontiki.gr ότι αυτή «δεν είναι δεσμευτική καταστατικά» για την Επιτροπή Δεοντολογίας, «την λαμβάνει υπόψη αλλά δεν δεσμεύεται από αυτή» διαφορετικά το καταστατικό θα ανέφερε ότι απαιτείται η «σύμφωνη γνώμη». Την ίδια ώρα επισημαίνει πως αν κι εφόσον γνωμοδοτήσει ένα όργανο 300 ανθρώπων όπως η Κεντρική Επιτροπή «δεν μπορείς να το αγνοήσεις».

Πρόκειται ουσιαστικά για εθιμική και όχι καταστατική πρακτική, αφού η Επιτροπή Δεοντολογίας απολογείται μόνο στο Συνέδριο, αν και ανώτερο όργανο μετά το συνέδριο είναι ΚΕ, καθώς είναι το μόνο όργανο που εξελέγη από το Συνέδριο του κόμματος και αποτελείται από 15 μέλη. Τυπικά, για το ερώτημα της διαγραφής χρειάζεται η ειδική πλειοψηφία των δυο τρίτων της Επιτροπής, δηλαδή οι 10 στους 15 (τα 2/3), που δεν τους έχει η πλευρά Κασσελάκη και για να παρθεί τέτοια απόφαση θα έπρεπε ενδεχομένως να την στηρίξουν και τα μέλη από το περιβάλλον της Έφης Αχτσιόγλου, πρόσωπο με βαρύνοντα ρόλο, που δεν έχει τοποθετηθεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ωστόσο τη λύση θα μπορούσε να τη δώσει η Κεντρική Επιτροπή στην οποία υπάρχουν οι συσχετισμοί.

Διαβάστε επίσης:

Μετωπική σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ: Τελεσίγραφο για νέες διαγραφές από Κουμουνδούρου – Εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο καλοπροαίρετου διαλόγου, λέει η Αυγέρη

Αντίδραση από ΝΔ στις καταγγελίες Σκουρλέτη: «Αποκάλυψε τον μηχανισμό προπαγάνδας τους στα social media» – Ζητά απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Κάθε μήνα αποχωρούν από το ΕΣΥ 200 με 300 εργαζόμενοι – Οι προσλήψεις της κυβέρνησης θα υλοποιηθούν το… 2028

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κοτσακάς, Τετάρτη, ΣΥΡΙΖΑ –,kotsakas, tetarti, syriza –