Κορυδαλλός… τέλος: Νέες, σύγχρονες φυλακές στον Ασπρόπυργο το 2022

ΕΛΛAΔΑ

 

Δύο πολύ σημαντικές τομές στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, με κυριότερη την κατάργηση των φυλακών Κορυδαλλού και τη δημιουργία νέου χώρου κράτησης, δρομολογεί η κυβέρνηση και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Συγκεκριμένα, και όπως αποκάλυψε χθες το Βήμα της Κυριακής, οι φυλακές Κορυδαλλού, όπως τις ξέρουμε μέχρι σήμερα, θα πάψουν να υπάρχουν σε δύο χρόνια.

Ο «νέος Κορυδαλλός» ή ορθότερα το Δικαστικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Αθηνών θα γίνει στον Ασπρόπυργο,

σε οικόπεδο 180 στρεμμάτων.

Εκεί όπου υπάρχουν παλιές εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ, οι οποίες θα κατεδαφιστούν και το 2022 θα έχει κατασκευαστεί μια υπερσύγχρονη φυλακή, όπως θα πρέπει να έχει μια σύγχρονη χώρα.

Το project τρέχει η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, και όπως αποκάλυψε στο Mega, είναι ήδη μπροστά κατά 6 μήνες ο σχεδιασμός, οπότε θα γίνει και ταχύτερα η φυλακή.

Η οποία δεν θα έχει μόνο κελιά κρατουμένων, συνολικής χωρητικότητας 2.000 ατόμων σε 12 πτέρυγες.

Θα υπάρχουν 7 δικαστικές αίθουσες και το τμήμα Μεταγωγών. Επίσης, θα διαθέτει μέχρι και σχολικά συγκροτήματα, πτέρυγα «ευάλωτων ομάδων» αλλά και επιχειρησιακό κέντρο με πλήρη εποπτεία όλων των χώρων με κάμερες.

Εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει ανατίναξη των κτιρίων της παλιάς βάσης του ΝΑΤΟ για να μπουν πλέον οι μπουλντόζες.

Η Γενική Γραμματεία προχωρεί σε αναδιανομή των κρατουμένων με βάση τα αδικήματα που έχουν διαπράξει. Ετσι λοιπόν η δικαστική φυλακή Κορυδαλλού θα γίνει αυστηρά για υπόδικους και έτσι έως τον Δεκέμβριο του 2020 ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων δεν θα ξεπερνά τους 1.000, ενώ κάποια στιγμή είχε φτάσει στους 2.700. Επιπλέον στις φυλακές Γρεβενών και Τρίπολης θα κρατούνται καταδικασμένοι για σεξουαλικά εγκλήματα.

Και όλα αυτά ενώ έχει διαπιστωθεί ότι οι 26 από τις 34 συνολικά φυλακές της χώρας είναι αυθαίρετα κτίσματα και εμποδίζονται εργασίες ανακαίνισης και βελτίωσης των υποδομών. Για αυτόν τον λόγο υπάρχει σχετική παρέμβαση στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας» για τη σχετική νομιμοποίηση των… αυθαίρετων φυλακών, αλλά και προκειμένου να διενεργηθούν επισκευές, συντηρήσεις και τεχνικοί έλεγχοι που ήταν ανέφικτοι.

 

φυλακέςΑσπρόπυργοςΚορυδαλλόςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορυδαλλός…, Νέες, Ασπρόπυργο, 2022,korydallos…, nees, aspropyrgo, 2022