Κορωνοϊός: Ξεκινάει η διάθεση των αντιικών χαπιών – Επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα

Τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα διάθεσης των αντιικών χαπιών κατά του κορωνοϊού, που θα γίνεται με παράδοση κατ’ οίκον, όπως δήλωσε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας.

«Άνθρωποι με θετικό rapid test ή PCR μπορούν να κάνουν αίτηση, ο ΕΟΔΥ επικοινωνεί με τον ασθενή και τα φάρμακα θα μεταφέρονται στο σπίτι του ασθενούς», ενημέρωσε η κ.

Γκάγκα.

Η κ. Γκάγκα εξήγησε και την διαδικασία ώστε να μην ταλαιπωρείται ο ασθενής: « Ο θεράπων γιατρός θα υποβάλλει αίτηση και η επιτροπή για την χορήγηση του φαρμάκου θα απαντάει σε 24 ώρες. Αποστέλλεται sms και στον γιατρό και στον ασθενή και ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή, ο οποίος δίνει σε ειδική πλατφόρμα την συγκατάθεσή του για το φάρμακο και εν συνεχεία επιβεβαιώνεται η διεύθυνση του ασθενούς για να λάβει τα χάπια.

 Αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας», είπε η κ. Γκάγκα.

Βάνα Παπαευαγγέλου: Η Όμικρον έχει επικρατήσει στην Ελλάδα

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάνα Παπαευαγγέλου η οποία τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, με τα ενεργά κρούσματα να είναι περίπου 150.000, ενώ η μετάλλαξη Όμικρον έχει επικρατήσει στην χώρα μας.

Παράλληλα τόνισε πως υπάρχει μεν μείωση στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά οι νοσηλείες σε όλη την Ελλάδα είναι σε υψηλά επίπεδα, περίπου 5.000.

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι υπάρχει ήπια αποκλιμάκωση στον αριθμό των διασωληνομένων, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος στους θανάτους είναι 96 νεκροί κάθε μέρα.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια παιδιατρικής , προβλέπεται αποκλιμάκωση και των «σκληρών δεικτών της πανδημίας τις προσεχείς 3 – 4 εβδομάδες» , τονίζοντας ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων  θα κυμανθεί ανάμεσα στους 550 με 600.

Όπως προέβλεψε η κ.Παπευαγγέλου, ο περιορισμός της κινητικότητας τις τελευταίες ημέρες λόγω του χιονιά, ίσως οδηγήσει σε μία επιπλέον μείωση της διασποράς.

Μιλώντας για το σύστημα υγείας και την διαθεσιμότητα, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι το 57% σε απλές κλίνες covid είναι κατειλημμένο και το 75% στις κλίνες ΜΕΘ covid. Η ίδια έκανε λόγο για μείωση 12% στις εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία και παρατήρησε ότι μετά από πολύ καιρό, οι εισαγωγές ασθενών στο νοσοκομείο έπεσαν κάτω από τις 400 ανά ημέρα.

Γεγονός που, όπως είπε, πιθανότατα οφείλεται και στην επικράτηση της Όμικρον καθώς καταγράφεται αύξηση των νέων νοσηλειών με Όμικρον. «8 στους 10 που μπαίνουν πλέον στο νοσοκομείο έχουν Όμικρον », είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, επισήμανε ότι ένα στα τέσσερα άτομα που εξακολουθούν να μπαίνουν στο νοσοκομείο, έχουν την μετάλλαξη Δέλτα.

«Οι λίγοι που έχουν χάσει τη ζωή τους με Όμικρον είναι υπέργηροι με σοβαρά προβλήματα υγείας», εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου, τονίζοντας πως «η νόσος Όμικρον δεν είναι κοινό κρυολόγημα ιδιαίτερα για τους ανεμβολίαστους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας».


Φαίνεται από πολλές μελέτες ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης συμβάλλει στην ηπιότερη νόσηση και στην αποφυγή της νοσηλείας, είπε και με στοιχεία που παρέθεσε φαίνεται πως από 57% που είναι η προστασία με τη δεύτερη δόση ανεβαίνει στο 90% με την τρίτη δόση. Μάλιστα αυτή η προστασία εκτιμάται ότι διαρκεί τουλάχιστον για τρεις μήνες.

Επίσης, ανέφερε πως δεν παρατηρείται αύξηση στα νέα κρούσματα παρά μόνο σε κάποια νησιά. «Γενικά υπάρχει σταθεροποίηση, περνάμε σε μια επόμενη φάση σταθεροποίησης ώστε να ζούμε με τον ιό», προσέθεσε.

Επανέλαβε ακόμα την ανάγκη να κάνουν οι πολίτες την τρίτη δόση εφόσον έχουν περάσει τρεις μήνες μετά τη δεύτερη. 

Όσο για την απόφαση της πολιτείας για άρση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης,  η κ. Παπαευαγγέλου διευκρίνισε ότι η σταδιακή αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων οδήγησε στην  συγκεκριμένη απόφαση. «Οι σκληροί δείκτες ακολουθούν. Αυτοί που χάνονται τώρα, είναι άνθρωποι που έχουν νοσήσει πριν τα Χριστούγεννα» διευκρίνισε η κα Παπαευαγγέλου.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Τηλεκπαίδευση και την Παρασκευή στην Αττική

Βιασμός 24χρονης: Κατέθεσε ο φερόμενος ως διοργανωτής του πάρτι- Τι δείχνουν οι έρευνες

Κορωνοϊός: Η Όμικρον εκτοπίζει τη Δέλτα – Άλλοι 112 θάνατοι και σχεδόν 20.000 νέα κρούσματα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορωνοϊός, Ξεκινάει, – Επικράτηση, Όμικρον, Ελλάδα,koronoios, xekinaei, – epikratisi, omikron, ellada