Κορωνοϊός: Τι έδειξε η μελέτη με τον συνδυασμό εμβολίων

Μάλλον όχι και πολύ ενθαρρυντικά ήταν τα πρώτα συμπεράσματα από έρευνα που διεξήχθη στη Βρετανία και αφορούσε στον συνδυασμό δόσεων εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας Com-COV που δημοσιεύτηκαν στην υψηλού κύρους ιατρική επιθεώρηση Lancet, μια πρώτη αποτίμηση του συνδυασμού των εμβολίων δείχνει πιο έντονες παρενέργειες, απ’ ότι αν κάποιος κάνει και τις δύο δόσεις με το ίδιο εμβόλιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία, το 10% των συμμετεχόντων στο πείραμα δήλωσε ότι είχε κρυάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca

όταν εμβολιαζόταν με το ίδιο εμβόλιο. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 40% όταν η πρώτη δόση ήταν AstraZeneca και η δεύτερη Pfizer/BioNTech.

Επίσης, το 25% όσων έκαναν δύο δόσεις με Pfizer/BioNTech ανέφερε κρυάδες μετά τη δεύτερη δόση. Το ποσοστό με κρυάδες όσων έκαναν πρώτη δόση Pfizer/BioNTech και δεύτερη AstraZeneca ανέβηκε στο 45%. Το ίδιο ισχύει και για άλλες ήπιες παρενέργειες, όπως κόπωση, πονοκέφαλο, πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις κλπ.

Δύο ακόμα συμπεράσματα από τα πρώτα δεδομένα της έρευνα είναι ότι αυξάνεται και το ποσοστό των ατόμων με μέτρια συμπτώματα όταν κάνει συνδυασμό εμβολίων, καθώς και ότι οι πιο έντονες παρενέργειες εμφανίζονται μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca και μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech, όταν κάποιος κάνει το ίδιο εμβόλιο.

Η έρευνα σταδιακά «ανοίγεται» και στα εμβόλια της Moderna και της Novanax, ενώ τα αποτελέσματά της σχετικά με την επίδραση στην ανοσία του συνδυασμού εμβολίων αναμένονται τον Ιούνιο. Επίσης, η ερευνητική ομάδα έχει δώσει τα πρώτα αποτελέσματα σε διάφορες χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Παρενέργειες λόγω στρες μετά τον εμβολιασμό (Video)

Ανησυχία Παυλάκη: Φοβάμαι ότι η κοινωνία παίρνει το μήνυμα ότι «τελειώσαμε»

Εμβόλια – Έρευνα: Μεγαλύτερη η προστασία για όσους καθυστερούν τη δεύτερη δόση

Keywords
Τυχαία Θέματα