Κορωνοϊός: Στους 22 οι νεκροί στην Ελλάδα, 78 νέα κρούσματα - Οδηγίες για μέσα στο σπίτι όταν νοσήσουμε
Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας συνεχίζεται, όπως είπε σήμερα ο Σ.Τσιόδρας, χωρίς όμως να παρατηρείται προς το παρόν μεγάλη εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας, παρότι αυτή είναι μια κρίσιμη εβδομάδα όσον αφορά τη διασπορά του κορονοϊού για όλο τον κόσμο.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό έκανε ακόμη ξεκάθαρο ότι ο ιός μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία και σε νέους ασθενείς χωρίς υποκείμενο νόσημα και επανέλαβε ότι κανείς δεν είναι ο άτρωτος, όπως ακριβώς συμβαίνει σε ορισμένες
Μάλιστα, κάλεσε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα σε κάθε ηλικία, αν δεν μπορούν να απευθυνθούν στο θεράποντα ιατρό τους ή δεν έχουν ένα γιατρό αναφοράς, να επικοινωνούν αμέσως με τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής τους για να λαμβάνουν οδηγίες, μόλις τα συμπτώματα τους αρχίσουν να επιδεινώνονται.
Προσοχή σε γηροκομεία και χώρους νοσηλείας ηλικιωμένων
Ο κ. Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους χώρους όπου μένουν ηλικιωμένοι και άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως είναι τα γηροκομεία, οι οίκοι ευγηρίας και οι χώροι όπου νοσηλεύονται ηλικιωμένοι που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. «Ιδιαίτερα εκεί δεν θέλουμε να εισχωρήσει ο ιός», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό «να αναγνωριστούν έγκαιρα σ' αυτούς τους χώρους όσοι εμφανίζουν ανησυχητικά συμπτώματα ώστε να απομονωθούν και να αντιμετωπιστούν όπως προβλέπουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ».
«Αν έχουμε ηλικιωμένους στην οικογένεια μας, να αποφεύγουμε κάθε επαφή ή σχεδόν κάθε επαφή μαζί τους, ενώ καλό θα ήταν να φροντίζει τους ηλικιωμένους ο ίδιος άνθρωπος» τόνισε και εξήγησε ότι ο άνθρωπος αυτός πρέπει να περιορίσει τις επαφές του στο ελάχιστο για να περιοριστεί ο κίνδυνος να μεταφέρει τον ιό στον άνθρωπο που φροντίζει.
«Στην παραμικρή υποψία νόσου θα πρέπει άμεσα να γίνεται επικοινωνία με το γιατρό και τον ΕΟΔΥ» και στις περιπτώσεις των ηλικιωμένων τόνισε ο κ. Τσιόδρας.
Τα μέτρα προστασίας μέσα στο σπίτι
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε όσους θα περάσουν τον κορονοϊό στο σπίτι τους, λέγοντας ότι είναι σημαντική ή τακτική επικοινωνία με το γιατρό, «να μένουν σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο που θα χρησιμοποιείται μόνο από αυτούς. Η φροντίδα αυτού που έχει συμπτώματα θα πρέπει να γίνεται μόνο από ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου», τόνισε κι πρόσθεσε «να περιορίζει ο ασθενής τις μετακινήσεις στο σπίτι. Αν υπάρχει μάσκα να τη φοράει αυτός που φροντίζει εκείνον που νοσεί» και αν δεν υπάρχει μάσκα θα μπορεί να χρησιμοποιεί ένα μαντήλι που θα αφαιρείται και θα πλένετε σε υψηλή θερμοκρασία. Επίσης, πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό το πλύσιμο των χεριών μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή, αλλά και πριν και μετά από όλο τον κύκλο εργασιών στο σπίτι. Από το μαγείρεμα, τη χρήση τουαλέτας το πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων. Τέλος ο κ.Τσιόδρας αναφέρθηκε και στη απολύμανση των επιφανειών η οποία όπως είπε μπορεί να γίνεται με διάλυμα που περιέχει 4 κουταλάκια του τσαγιού χλωρίνη σε ένα λίτρο νερό.
«Ακόμα και άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι μπορεί να έχουν μολυνθεί χωρίς να το γνωρίζουν. Είναι σημαντικό να τηρούνται οι 14 μέρες καραντίνας για μέλη της οικογένειας» , ώστε να μην διασπείρουν τον κορονοϊό με μετακινήσεις εκτός σπιτιού, τόνισε.
22 θάνατοι - 53 σε ΜΕΘ
Όσον αφορά τα νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία ο κύριος Τσιόδρας εξήγησε ότι έχουν καταγραφεί 22 θάνατοι μέχρι σήμερα, οι οποίοι αφορούν σε 18 άντρες και τέσσερις γυναίκες. Από τους θανάτους αυτούς, 21 αφορούσαν ασθενείς με υποκείμενο νόσημα. Ο μέσος όρος ηλικίας όσον έχασαν τη μάχη με τη ζωή ήταν τα 75 έτη. Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 78 και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 821. Από τους θετικούς στον κορονοϊό ασθενείς οι 134 παραμένουν για νοσηλεία. Από αυτούς 53 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 67 έτη και σχεδόν όλοι υποφέρουν από επικείμενο νόσημα.
Γιατί περισσότεροι άνδρες και όχι γυναίκες;
Ο κ. Τσιόδρας, επανέλαβε ότι ο κορονοϊός προσβάλλει περισσότερο τους άντρες απ ότι τις γυναίκες, και αυτό συμβαίνει και με άλλους παρόμοιους ιούς.
«Οι άντρες κάνουν πιο σοβαρές επιπλοκές και χάνουν τη μάχη συχνότερα από τις γυναίκες», επισήμανε, αλλά είπε ότι δεν γνωρίζουμε γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό και συμπλήρωσε ότι «εκτιμούμε πως πιθανότατα σχετίζεται με τον τρόπο ζωής των ανδρών καθώς καπνίζουν περισσότερο και κάνουν κατάχρηση αλκοόλ. Από την άλλη φαίνεται μια ευεργετική συσχέτιση των ορμονών με τον κορονοϊό «οι οποίες ενδέχεται να δρουν προστατευτικά για τις γυναίκες», όπως είπε. Ούτως ή άλλως γνωρίζουμε ότι «οι γυναίκες έχουνε καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα από τους άνδρες», κατέληξε.
Ο κ. Χαρδαλιάς:
Η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή αλλά και φαντάζει ιδιαίτερη, γιατί και γιορτάζουμε την εθνική μας επέτειο, αλλά γράφουμε και τη δική μας ιστορία ως κοινωνία, δίνουμε τη δική μας μάχη, άλλοι στην πρώτη γραμμή και άλλοι περισσότεροι από εμάς στο σπίτι τους, σεβόμενοι τον περιορισμό της κυκλοφορίας πολιτών που βρίσκεται σε ισχύ, ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.
Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς προέβη σε διευκρίνιση σχετικά με όσους φροντίζουν ζώα είτε εντός του δήμου τους είτε εκτός αυτού. Για την περίπτωση που καποιος φροντίζει ζώα εκτός του δήμου μόνιμης κατοικίας του, είπε ότι θα πρέπει να απευθυνθεί σε φιλοζωικές οργανώσεις ή και μεμονωμένα άτομα, μόνιμους κατοίκους του δήμου που βρίσκονται μτα ζώα, για να αναλάβουν εκείνοι τη σίτησή τους μέχρι την άρση του περιορισμού της μετακίνησης.
Ανακοίνωσε πως από τις 6 το απόγευμα σήμερα έως τις 7 Απριλίου κηρύχθηκε σε καραντίνα η κοινότητα Εχίνου στη Θράκη.
Παρακολουθήστε ζωντανά την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας:
ΤσιόδραςΚορωνοϊόςΧαρδαλιάςHas video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Ενώ εσύ ήσουν σε καραντίνα...»: Θεσμοθετήθηκαν 28 πόλεις μουσουλμάνων εποίκων σε όλη την Ελλάδα - Η υπουργική απόφαση
- Αποστολή εξετελέσθη: Βρισκόταν σε καραντίνα κι έστειλε τον σκύλο του για ψώνια
- Κορωνοϊός - Κρήτη: Προβληματισμός για το πώς πέθανε ο 42χρονος Γερμανός καθηγητής
- Κοροναϊός : Αυτό είναι το 22ο θύμα του ιού στην Ελλάδα – 42χρονος χωρίς υποκείμενο νόσημα
- Χαρδαλιάς:Νέα στοιχεία για το μέτρο περιορισμού κυκλοφορίας -Τι ισχύει για όσους φροντίζουν αδέσποτα
- Πανό στα κάγκελα του νοσοκομείου Τρίπολης
- Μαρία Κίτσου: Μιλάει για την «μάχη» της με την κατάθλιψη και συγκλονίζει
- Τίτλοι τέλους στη σχέση γνωστού ζευγαριού της σόουμπιζ
- Και η Ισπανία ξεπέρασε την Κίνα σε θύματα-Fake news ο «γιατρός» που κλαίει (video)
- Κορονοϊός - Ιταλία: 683 νεκροί σε 24 ώρες - 74.386 ο συνολικός αριθμών των κρουσμάτων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Κορωνοϊός: Στους 22 οι νεκροί στην Ελλάδα, 78 νέα κρούσματα - Οδηγίες για μέσα στο σπίτι όταν νοσήσουμε
- Οι πρωταγωνιστές της λυρικής σκηνής, τενόροι, σοπράνο, βαθύφωνοι και καστράτοι, τραγουδούν από τα σπίτια τους ενάντια στον κορωνοϊό – Εκπληκτικό βίντεο
- Ο εφιάλτης του κορωνοϊού: Σε καραντίνα πάνω από 3 δισεκ. άνθρωποι σε τουλάχιστον 70 χώρες σε όλον τον κόσμο
- Κορωνοϊός: Στους 22 οι νεκροί στην Ελλάδα, 78 νέα κρούσματα (LIVE)
- Κορωνοϊός μέτρα: Στις 156 οι βεβαιωμένες παραβάσεις των μέτρων περιορισμού στη Δυτική Ελλάδα
- ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα ενίσχυσης της Δημόσιας Υγείας (Video)
- Κορωνοϊός Κύπρος: Oκτώ νέα κρούσματα, μεταξύ αυτών και ένα τρίμηνο βρέφος- Στα 132 ο συνολικός αριθμός
- Πρόεδρος επαγγελματικού επιμελητηρίου: Τις επόμενες μέρες θα μπουν κι άλλοι ΚΑΔ σε προστασία

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Κορωνοϊός: Στους 22 οι νεκροί στην Ελλάδα, 78 νέα κρούσματα - Οδηγίες για μέσα στο σπίτι όταν νοσήσουμε
- Οι πρωταγωνιστές της λυρικής σκηνής, τενόροι, σοπράνο, βαθύφωνοι και καστράτοι, τραγουδούν από τα σπίτια τους ενάντια στον κορωνοϊό – Εκπληκτικό βίντεο
- Κορωνοϊός μέτρα: Στις 156 οι βεβαιωμένες παραβάσεις των μέτρων περιορισμού στη Δυτική Ελλάδα
- Ο εφιάλτης του κορωνοϊού: Σε καραντίνα πάνω από 3 δισεκ. άνθρωποι σε τουλάχιστον 70 χώρες σε όλον τον κόσμο
- ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα ενίσχυσης της Δημόσιας Υγείας (Video)
- Πρόεδρος επαγγελματικού επιμελητηρίου: Τις επόμενες μέρες θα μπουν κι άλλοι ΚΑΔ σε προστασία
- Κορωνοϊός Κύπρος: Oκτώ νέα κρούσματα, μεταξύ αυτών και ένα τρίμηνο βρέφος- Στα 132 ο συνολικός αριθμός
- Κορωνοϊός: Στους 22 οι νεκροί στην Ελλάδα, 78 νέα κρούσματα (LIVE)
- LIVE: Η ενημέρωση του υπ. Υγείας για τον κορωνοϊό
- Κορωνοϊός: Ο πρώτος νεκρός και στην Κρήτη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χαρίτσης: Η ιδεοληψία της κυβέρνησης θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές
- Κορωνοϊός - Ιταλία: 683 νεκροί και 5.210 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο
- Είναι οι γυναίκες το “ισχυρό φύλο” στον κορωνοϊό; Ο Σ. Τσιόδρας απαντά
- Σε ύφεση οι χώρες της G20 φέτος, προβλέπει ο οίκος αξιολόγησης Moody's λόγω κορωνοϊού
- Εφιαλτική πρόβλεψη του Κέντρου Ελέγχου Νόσων της ΕΕ: Ο κορωνοϊός δεν θα εξαφανιστεί το καλοκαίρι!
- Η Δούκισσα Νομικού γιορτάζει (σε καραντίνα) τα γενέθλια του γιου της Σάββα, με μια υπέροχη τούρτα
- Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα μέτρα υγιεινής που προτείνει ο Σωτήρης Τσιόδρας
- Απαγόρευση κυκλοφορίας: Στις 156 οι βεβαιωμένες παραβάσεις στη Δυτική Ελλάδα
- Κορωνοϊός -Αυστρία: Αναβάλλεται, η μεγάλη υπαίθρια «Συναυλία θερινής νυκτός» της Φιλαρμονικής της Βιέννης
- Κορωνοϊός: Νεκρός 37χρονος Βρετανός διπλωμάτης -Στην πρεσβεία της Βρετανίας στην Ουγγαρία