Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» Σουρβίνου για τη μετάλλαξη Δελτα – «Κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι» (Video)

Τον κώδωνα του κινδύνου για νεαρούς και ανεμβολίαστους χτύπησε ο καθηγητής Ιολογίας, εν όψει της πανευρωπαϊκής ανησυχίας για την παραλλαγή Δέλτα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Γιώργος Σουρβίνος, μέλος του ΕΟΔΥ, υπογράμμισε ότι η μετάλλαξη αυτή του κορωνοϊού είναι από 50% έως 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική παράλλαγη και διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας και νόσησης και υπογράμμισε ότι η μόνη ασπίδα προστασίας είναι ο εμβολιασμός κατά του COVID-19.

«Και μιλάμε για πλήρη εμβολιασμό με δύο δόσεις. Οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και ο

μειωμένος εμβολιασμός με μια δόση παρέχει μειωμένη προστασία σε ανοσολογικό επίπεδο και είναι κάτι που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα. Χρειαζόμαστε πλήρη (εμβολιασμό) για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία», τόνισε ο κ. Σουρβίνος.

Παράλληλά, εξήγησε ότι μελέτες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης «δείχνουν» προστασία από σοβαρή νόσηση κατά 79% με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 60% με το εμβόλιο της AstraZeneca. Για τα άλλα σκευάσματα είπε ότι οι επιστήμονες μπορούν να θεωρήσουν ότι εμβόλια αντίστοιχης τεχνολογίας θα παρέχουν και αντίστοιχη προστασία ωστόσο πρόκειται για κάτι που μένει να φανεί σε μελέτες.

Όσον αφορά στα κρούσματα της παραλλαγής Δέλτα που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα και ιδίως στην Κρήτη, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι έχει γίνει εκτενής ιχνηλάτηση, τα κρούσματα φαίνεται πως δεν σχετίζονται με τον τουρισμό αλλά είναι μόνιμοι κάτοικοι και τα περισσότερα είναι επαφές γνωστών κρουσμάτων. Σημείωσε, δε, ότι οι μεταλλάξεις ταξιδεύουν, το συγκεκριμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε πάνω από 23 χώρες και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Διαβάστε ακόμη

Ανησυχία στην ΕΕ για τη μετάλλαξη Δέλτα – Υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα στην Ελλάδα

Ετήσιο εμβολιασμό για τις πιο ευάλωτες ομάδες θέλει ο ΠΟΥ

Κορωνοϊός: Προ των πυλών mRNA εμβόλιο για όλα τα είδη και τις μεταλλάξεις

Keywords
Τυχαία Θέματα