Κορωνοϊός: Ενενήντα νεκροί και πάνω από 2.000 κρούσματα στην Ελλάδα

77 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, 56 νέα κρούσματαΕΛΛAΔΑ

 

Συνολικά 2.011 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, εκ των οποίων 56 είναι νέα. Όπως ανέφερε, από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 525 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 776 με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Επιπλέον

ανακοίνωσε τέσσερις νέους θανάτους στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τον κορωνοϊό στα 90. Ο μέσος όρος ηλικίας όσων έχασαν τη ζωή τους είναι τα 73 έτη, από αυτούς οι 26 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες. Το 89% από αυτούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, 77 είναι διασωληνωμένοι, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι άνδρες και οι 14 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Το 75% από αυτούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. 15 ασθενείς βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Έχουν ελεγχθεί 35.432 κλινικά δείγματα. 

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στην κοινότητα των Ρομά, στη Λάρισα και τόνισε πως οι άνθρωποι αυτοί ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες κατά την τρέχουσα πανδημία καθώς ζουν σε υποβαθμισμένες κατοικίες. «Σε πολλά μέρη εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό» και συνέχισε πως στις κοινότητες των Ρομά καθίσταται «δύσκολο να εφαρμοστούν τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης σε υπερπλήρεις κατοικίες».

«Οι Ρομά δεν μπορούν να είναι αποδιοπομπαίος τράγος. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα» σημείωσε με έμφαση ο Σωτήρης Τσιόδρας και πρόσθεσε πως τα περιοριστικά μέτρα δεν αφορούν αυτούς, αλλά την πρόληψη μετάδοσης της νόσου.

Συνεχώς επικαιροποιείται το σχέδιο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε στην κατάσταση που προέκυψε στον οικισμό των Ρομά της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, ο οποίος έχει τεθεί σε καραντίνα για τις επόμενες 14 μέρες. Ο υφυπουργός ανακοίνωσε την αναστολή των λαϊκών αγορών για τις επόμενες 14 μέρες στην περιοχή της Θεσσαλίας, καθώς και την απαγόρευση του πλανόδιου εμπορίου, ενώ από αύριο θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους δήμους Τυρνάβου, Φαρσάλων και Σοφάδων, ενώ στις περιοχές αυτές θα οριστούν και διαμεσολαβητές μεταξύ των Ρομά και των δημάρχων της περιοχής για την καλύτερη προετοιμασία σε τυχόν λήψης έκτακτων μέτρων.

Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι έχει δημιουργηθεί πλάνο για την τροφοδοσία του οικισμού των Ρομά στη Λάρισα και ενισχύονται οι δυνάμεις της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και των δομών Υγείας, ενώ έλεγχοι θα γίνουν και στη δομή φιλοξενείς προσφύγων Κουτσόχερο.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο κτήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με την παρουσία και των κ.κ. Νίκου Χαρδαλιά και Σωτήρη Τσιόδρα. Το κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε στη συνοικία της Νέας Σμύρνης, για να δει από κοντά τη διαμορφωθείσα κατάσταση.

Μάλιστα μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας επικράτησε ένταση καθώς κάποιοι Ρομά φωνάζοντας στο Νίκο Χαρδαλιά, ζητούσαν να μάθουν το λόγο που μπήκε ο οικισμός σε καραντίνα, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων να τονίζει χαρακτηριστικά: «Να μείνετε σπίτι και να μην κάνετε τίποτα άλλο».

ΚορωνοϊόςΤσιόδραςΧαρδαλιάςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα