Κορωνοϊός – Μαγιορκίνης: «Θα σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο» – Τι ειπώθηκε στην ενημέρωση των ειδικών

Την ανησυχία τους για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα εξέφρασαν οι ειδικοί στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Όπως παρατήρησε συγκεκριμένα η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα «είναι σημαντικό να δούμε τους δικούς μας τις ημέρες των γιορτών αλλά παράλληλα να προσέχουμε». Η αναπληρώτρια υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις τόνισε πως το υπουργείο Υγείας παρακολουθεί τα κρούσματα και την πορεία της πανδημίας και ανάλογα θα λαμβάνονται αποφάσεις.

Κατά τα άλλα, η καθηγήτρια παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου επιβεβαίωσε ότι η σταθεροποιητική τάση που φαινόταν στον αριθμό των κρουσμάτων, πλέον δεν ισχύει, αφού τις τελευταίες τρεις εβδομάδες υπάρχει σημαντική αυξητική τάση. «Πρέπει στις γιορτές η ασφάλεια μας αλλά και η ασφάλεια των γύρω μας να γίνει προτεραιότητα. Εμβολιαζόμαστε, κάνουμε τεστ, φοράμε μάσκα και επιλέγουμε ποιους θα δούμε», τόνισε.

Για να προσθέσει: «Να μειώσουμε τις πιθανότητες να εκτεθούμε στον ιό και να εκθέσουμε άλλους σε κίνδυνο». Επισήμανε επίσης πως όσοι επιστρέφουν από ταξίδι καλό θα ήταν να αποφύγουν να δουν τους δικούς τους ή να φορούν μάσκα κατά την συνάντησή τους και οπωσδήποτε να ακολουθήσουν τις νέες οδηγίες και να κάνουν τουλάχιστον δύο τεστ μετά την άφιξη του στη χώρα.

Όπως πρόσθεσε, συστήνεται πλέον η αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων αλλά και η παραμονή στο σπίτι όσων εμφανίζουν το παραμικρό σύμπτωμα που μπορεί να παραπέμπει σε νόσηση από κορωνοϊό.

Με δεδομένο την αυξημένη μεταδοτικότητα της Όμικρον, όλοι οι εμβολιασμένοι μετά την έκθεσή τους σε κρούσμα, θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο τεστ τις επόμενες επτά με 10 μέρες από την έκθεση και να περιορίσουν τις επαφές τους τόνισε κ. Παπαευαγγέλου, κάτι το οποίο δεν ίσχυε για τους εμβολιασμένους την τελευταία περίοδο.

Η ίδια είπε ότι η επιτροπή κάνει ισχυρή σύσταση προς όλους μας για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο πριν από όλες τις φιλικές και οικογενειακές συγκεντρώσεις και αποφυγή συγχρωτισμού, ιδίως σε κλειστούς χώρους. Η κ. Παπαευάγγελου τόνισε ότι η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων πλέον στη χώρα μας, έχει πέσει στα 33 έτη και αυτό δείχνει ότι υπάρχει αύξηση της μεταδοτικότητας στις νεότερες ηλικίες.

Αναφερόμενος στα στοιχεία που αφορούν τον κορωνοϊό ανά τον κόσμο, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε πως έχουμε 277.000.000 μολύνσεις και σχεδόν 5,4 εκατομμύρια θανάτους. Επίσης, σημείωσε ότι αυξήθηκαν κατά 11%, περίπου 687.000 ανά ημέρα, αλλά μειώθηκαν κατά 5% οι άνθρωποι που πέθαναν, καταγράφηκαν περίπου 6.700 θάνατοι ανά ημέρα.

«Χθες καταγράφηκαν 904.000 διαγνώσεις, οι περισσότερες από τις 29 Απριλίου. Προβλέπουμε να σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Έχουμε τα πρώτα σημεία αναζωπύρωσης στην Ευρώπη… Δέκα οκτώ χώρες είχαν επιδείνωση και από αυτές δέκα παρουσιάζουν επιδείνωση πάνω από 30%. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 2,7 εκατομμύρια κρούσματα και 24.700 θάνατοι», τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα είχαμε βελτίωση στις νέες διαγνώσεις, σε ένα ποσοστό κατά 8%. Ωστόσο, «τις τελευταίες ημέρες έχουμε τάση επιδείνωσης. Σήμερα είναι χαρακτηριστικό ότι είδαμε κατά 42% περισσότερες διαγνώσεις σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα».

Παρ’ όλα αυτά, ο αριθμός των θανάτων έδειξε μείωση της τάξης του 12%. «Εξακολουθεί να υπάρχει αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας, με σαφή όμως τάση αποσυμπίεσης», είπε ο καθηγητής. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ παραμένει σταθερός, με μικρή μείωση, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid υποχώρησε κατά 11%, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων/εξιτηρίων πλησιάζει στο 1.

Από την πλευρά του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στα αριθμητικά στοιχεία για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα και έκανε ειδική αναφορά στην αναμνηστική δόση.

Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόνισε πως ξεπεράστηκαν σήμερα (23/12) οι 16.900.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.395.000 πολίτες, δηλαδή το 70,4% του γενικού πληθυσμού και 80,2% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Στη συνέχεια σημείωσε πως τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν κλειστεί περισσότερα από 500.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης. Δικαιούχοι αναμνηστικής δόσης είναι 5.770.000 πολίτες -ποσοστό 83% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών.

Ακόμη, είπε ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3.150.000, εμβολιασμοί (ποσοστό 54% των δικαιούχων) και 1.200.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 20,6 των δικαιούχων.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, από τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης στους άνω των 60 ετών, έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 90%, ενώ στους κάτω των 60 ετών το 63,8%.

Ειδικότερα στην ηλικιακή ομάδα 85 ετών και άνω έχει εμβολιαστεί ποσοστό 82,2%, στην ηλικιακή ομάδα 80-84, έχει εμβολιαστεί το 90%, 75-79, έχει εμβολιαστεί το 92,1%, 70-74, έχει εμβολιαστεί το 92,3%, στην ηλικιακή ομάδα 65-69 έχει εμβολιαστεί το 91%, στην ηλικιακή ομάδα 60-64 έχει εμβολιαστεί το 88,4%, 55-59 έχει εμβολιαστεί το 80,7%, 50-54 έχει εμβολιαστεί το 76,6%, 45-49 έχει εμβολιαστεί το 70,5%, 40-44 έχει εμβολιαστεί το 64,7%, 35-39 έχει εμβολιαστεί το 58,1%, 30-34 έχει εμβολιαστεί το 51,6%, 25-29 έχει εμβολιαστεί το 45,2% και στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών έχει εμβολιαστεί το 40%.

Τελευταίος τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος επισήμανε πως συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 33 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 18 εντοπίστηκαν στην Κρήτη. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν και 98 ύποπτα κρούσματα. Τα περιστατικά αυτά όλα έχουν ήπια συμπτώματα με διάρκεια συμπτωμάτων τις τρεις ημέρες.

Ο κ. Ζαούτης εκτίμησε ότι τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα, καθώς «έχει απλωθεί σε όλο τον πλανήτη. Είχαμε την απορία πόσο μεταδοτική είναι και φαίνεται πως μεταδίδεται περισσότερο από τη Δελτα. Οπότε, λάβαμε την απάντησή μας».

Όσον αφορά τη νοσηρότητα και τη βαρύτητα της μετάλλαξης Όμικρον, «φαίνεται πως έχει χαμηλότερο ποσοστό νοσηλείας σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες. Όσα περιστατικά έχουν νοσηλευτεί, δεν έχουν παρουσιάσει επιπλοκές. Αναμένουμε αύξηση της μετάλλαξης Όμικρον μέσα στις επόμενες ημέρες», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

«Στόχος μας είναι να μειώσουμε τη διασπορά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Υπάρχει αύξηση στα self test, που δείχνει πως οι πολίτες είναι ενεργοί», επισήμανε ακόμη.

Διαβάστε επίσης:

Συνεχίζουν τις ψηλές πτήσεις οι τιμές στο καλάθι της νοικοκυράς και το 2022

Βρετανία – Κορωνοϊός: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων, άγγιξαν τα 120.000

Βασίλης Σπανούλης: Επιστρέφει ως προπονητής στη Euroleague

Keywords
Τυχαία Θέματα