«Κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και ζέστης το επόμενο 48ωρο -Δείτε live πως θα κινηθούν τα σωματίδια

Ένα δύσκολο 48ωρο προμηνύεται όσον αφορά τον καιρό, καθώς σε συνδυασμό με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, θα κάνει την παρουσία της ιδιαίτερα αισθητή και η αφρικανική σκόνη.

Ως και την Τρίτη η κατάσταση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολογικών μοντέλων, η χώρα θα «κατακλυστεί» από τη σκόνη η οποία μόνο από την Τρίτη το πρωί θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί από τα βόρεια και θα περιοριστεί μετά το μεσημέρι στα ανατολικά.

Δείτε τον live χάρτη του Windy, στην πορεία των σωματιδίων

PM2.5 (πατήστε κάτω δεξιά στο μενού):

Να τονιστεί πως και η κεντρική και νότια Ευρώπη έχουν «πνιγεί» από τη σκόνη τα τελευταία 24ωρα, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάσταση αναμένεται να συνεχιστεί ως τα τέλη Μαΐου.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής – πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντή του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Ανδρέας Καζαντζίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «κατά τη διάρκεια της άνοιξης, δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία βοηθάει στο να έχουμε εισβολή ερημικών αερίων μαζών πάνω από την ανατολική Μεσόγειο».

Αναφερόμενος στην τελευταία εισβολή αφρικανικής σκόνης, σχολίασε πως «υπήρχε ένα τριήμερο όπου οι τιμές συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης ήταν σημαντικά υψηλές, ενώ η χειρότερη μέρα ήταν η περασμένη Τετάρτη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην περιφέρεια η μέση ημερήσια τιμή συγκέντρωσης σωματιδίων PM10 ήταν 65 μg/m³. Η τιμή αυτή είναι αρκετά σημαντική, αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι το όριο των 50μg/m³ δεν πρέπει να το ξεπερνάμε πάνω από 35 φορές το έτος. Ηταν ένα από τα σημαντικά επεισόδια συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης, το οποίο όμως δεν είναι δεν είναι ακραίο».

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: «Αγγιξε» τους 30 βαθμούς το θερμόμετρο στην Λιβαδειά -Συνεχίζονται και αύριο οι υψηλές θερμοκρασίες

Αφρικανική σκόνη: Ήρθε για να μείνει – Νέα επεισόδια μέχρι και το τέλος Μαΐου, γιατί «πνίγει» περισσότερο την Κρήτη

Τέμπη: «Συνένοχος όποιος χειροκρότησε τον Καραμανλή» – Ξεσπά μητέρα θύματος

Keywords
Τυχαία Θέματα