Κλιματική κρίση: Κανείς στο απυρόβλητο – Το μάθημα από το πάθημα της Νέας Υόρκης

Ένα απόκοσμο πυκνό νέφος πνίγει τη Νέα Υόρκη. Προέρχεται από τα δάση που καίγονται στον Καναδά εδώ και μέρες και οι άνεμοι το έφεραν μέχρι την αμερικανική μητρόπολη.

Η υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα στη Νέα Υόρκη είναι «άνευ προηγουμένου»,  η δημόσια υγεία απειλείται, οι αρχές καλούν τους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις που δεν είναι απαραίτητες. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και το φαινόμενο που απειλεί τη Νέα

Υόρκη δείχνει πως καμία περιοχή του πλανήτη δεν είναι στο απυρόβλητο.

Relentless wildfires in Canada have engulfed major cities in North America, including Toronto and New York City, in a blanket of hazy red smog. pic.twitter.com/keuX8MXJVW

— DW News (@dwnews) June 8, 2023

Η Νέα Υόρκη υφίσταται τις συνέπειες μίας κρίσης για την οποία μιλούν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, αλλά για την οποία οι πολιτικές ηγεσίες μένουν σε βαρύγδουπες υποσχέσεις και δεν κάνουν τίποτα για να την αντιμετωπίσουν.

Ο Καναδάς έχει το 9% των δασικών εκτάσεων του πλανήτη στην επικράτειά του, αλλά οι φετινές πυρκαγιές ξέσπασαν νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, όπως δήλωσε ο Ζάκαρι Άισκολ, επίτροπος Διαχείρισης Έκτακτων Καταστάσεων της Νέας Υόρκης. Οι φωτιές βρίσκονται σε εξέλιξη σε απόσταση εκατοντάδων μιλίων από τη Νέα Υόρκη, αλλά η αμερικανική μεγαλούπολη υφίσταται συνέπειες που δεν τις φανταζόταν.

1. New York, 2023
2. San Francisco, 2020
3. Los Angeles, 2020
4. Sydney, 2019

In the past 4 years alone, each city has experienced it's worst day of wildfire smoke in recorded history.

The Earth is on fire. Our negligence is killing our planet. We must change our ways. pic.twitter.com/x7pcmwkttc

— Edgar McGregor (@edgarrmcgregor) June 8, 2023

«Είναι η πρώτη φορά που βιώνουμε κάτι τέτοιο και σε τέτοια κλίμακα και ας είμαστε ξεκάθαροι, δεν θα είναι η τελευταία», προειδοποίησε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, προσθέτοντας: «Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει αυτές τις συνθήκες. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια μείωσης των εκπομπών αερίων, να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα, να οργανώσουμε την άμυνα».

Ο Λευκός Οίκος στέλνει 600 πυροσβέστες στον Καναδά για να συμβάλουν στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών. Αλλά όπως πάντα, δεν υπάρχει πρόληψη αλλά εκ των υστέρων επέμβαση. Συνήθως είναι πολύ αργά. Κι αυτό ακριβώς έχει συμβεί στη Νέα Υόρκη.

WOW! This is the view from the The George Washington bridge running from Manhattan, New York to New Jersey.

– This is all stemming from Central Canada, where wildfires are burning in the provinces of Ontario and Quebec.

– In total there are 211 reported wildfires burning in… pic.twitter.com/rDInGx85lZ

— Brian Krassenstein (@krassenstein) June 7, 2023

Οι κάτοικοι της αμερικανικής μητρόπολης πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις, να κλείσουν ερμητικά τα παράθυρα στα σπίτια τους, να χρησιμοποιήσουν μηχανήματα καθαρισμού της ατμόσφαιρας (εάν έχουν αυτή τη δυνατότητα) και να ακυρώσουν κάθε δραστηριότητα σε ανοιχτούς χώρους.

Ο δείκτης της ποιότητας του αέρα στο Μπρονξ έδειξε 174, κάτι που σημαίνει «μη υγιής» αέρας. Στη διάρκεια του καλοκαιριού ο δείκτης ποιότητας του αέρα φτάνει συχνά στο 100, δηλαδή σε επίπεδα που ο αέρας θεωρείται «μη υγιής για ευαίσθητες ομάδες» του πληθυσμού. Στις χειρότερες περιπτώσεις είχε ανέβει στο150. Αλλά στο 174 δεν είχε φτάσει ποτέ.

#WATCH: Apocalyptic before and after scenes from the wildfire smoke consuming the New York City skylines ⁰⁰#Manhattan | #NewYork

Watch breathtaking yet unsettling sight of apocalyptic scenes as the smoke from the Canadian wildfires engulfs the magnificent New York City… pic.twitter.com/e9ppS7ga44

— R A W S A L E R T S (@rawsalerts) June 8, 2023

Η πόλη της Νέας Υόρκης δεν έχει πλάνα για την αντιμετώπιση τέτοιου επιπέδου υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα, ενώ διαθέτει πρωτόκολλα για έκτακτα μέτρα σε περίπτωση τυφώνων ή άλλων ακραίων φαινομένων, όπως παραδέχτηκε ο Άισκολ, προσθέτοντας ότι πλέον καθίσταται επιβεβλημένη η κατάρτιση σχεδίων αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής κρίσης.

«Αυτό είναι κάτι που μπορεί να εξακολουθήσουμε να βλέπουμε και τους προσεχείς μήνες», πρόσθεσε ο Άισκολ, αναφερόμενος στην πιθανότητα να ξεσπάσουν περισσότερες δασικές πυρκαγιές στη διάρκεια του καλοκαιριού στον Καναδά.

Ο Άσγουιν Βάσαν, επίτροπος της Υπηρεσίας Υγείας και  Ψυχολογικής Υγιεινής της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι τόσο υποβαθμισμένη ποιότητα αέρα υπήρχε μόνο στη δεκαετία του 1960, όταν και ετέθη σε εφαρμογή ο ομοσπονδιακός νόμος για τη βελτίωση της ατμόσφαιρας. Η σημερινή κρίση, προειδοποίησε, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο αναπνευστικό και στην καρδιά και γι αυτό επισήμανε την ανάγκη να προστατευθούν ιδιαιτέρως τα άτομα που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία και τα παιδιά.

«Μας θυμίζει ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα, είναι εδώ. Όλοι βρισκόμαστε στην αλυσίδα αυτής της παγκόσμιας πρόκλησης και κανένας δεν είναι στο απυρόβλητο», τόνισε ο Άσγουιν Βάσαν.

Διαβάστε επίσης:

Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Η εντυπωσιακή συλλογή της με τα πολυτελή αυτοκίνητα

Βέλγιο: Νεκρό 6 μηνών μωράκι που το ξέχασε η μητέρα του στο αυτοκίνητο

Φιλιππίνες: «Ξύπνησε» το ηφαίστειο Μαγιόν (Photos/videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κλιματική, Κανείς, Νέας Υόρκης,klimatiki, kaneis, neas yorkis