Κλίμα πολέμου: Όλοι πανέτοιμοι να αμαυρώσουν τη μνήμη των πεσόντων του Πολυτεχνείου

ΕΛΛAΔΑΈντυπη Έκδοση

 

Σε μια ακόμη επέτειο της θυσίας των φοιτητών και φοιτητριών στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβριο του 1973 οι κουκουλοφόροι, η κυβέρνηση και κατ’ επέκταση η ΕΛ.ΑΣ. μοιάζουν αποφασισμένοι να «αμαυρώσουν» άλλη μια φορά τη μνήμη των πεσόντων για την προάσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Φυσικά, στα θύματα αυτού του βλακώδους «ακήρυχτου πολέμου» περιλαμβάνονται οι κάτοικοι και έμποροι των Εξαρχείων, που θα δουν τα σπίτια και καταστήματά τους παραδομένα στις οδομαχίες νεαρών με τους αστυνομικούς, αλλά

και το ίδιο το ιστορικό κτήριο του Πολυτεχνείου, που καθημερινά βανδαλίζεται εξαιτίας της αδιαφορίας της εκάστοτε κυβέρνησης και αυτών οι οποίοι έχουν καταλάβει παράνομα εδώ και χρόνια μέρος των εγκαταστάσεων μετατρέποντάς τις σε «γιάφκες». 
Στους χαμένους του Πολυτεχνείου συνυπολογίζονται και οι χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι θα ήθελαν να τιμήσουν τη μνήμη της ιστορικής επετείου ειρηνικά, αλλά τη βλέπουν κάθε χρόνο να αμαυρώνεται τόσο από εκτεταμένα επεισόδια όσο και από τις αναίτιες – και εν πολλοίς άστοχες – πολιτικές κόντρες μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. 

Εκτός ελέγχου
Ειδικά φέτος η κατάσταση μοιάζει να βρίσκεται εκτός ελέγχου, καθώς η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει ουσιαστικά καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο προσαρμόζοντας και εφαρμόζοντάς το όπως τη βολεύει, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει σε κάποιους «σκληροπυρηνικούς» αξιωματικούς και υφισταμένους τους στην ΕΛ.ΑΣ. να κάνουν κατάχρηση εξουσίας «τιμώντας» με υπερβάλλοντα ζήλο το δόγμα «μηδενικής ανοχής» που διαλαλείται με την παραμικρή αφορμή από το Μαξίμου και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 
Μέσα σε όλα, έχουν ξεσηκωθεί ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ξεκρέμασαν από ντουλάπια της πρόσφατης εξουσίας τους τα ξεχασμένα... αμπέχονα, δίχως όμως να πείθουν. Το παζλ συμπληρώνει το διασπασμένο φοιτητικό κίνημα, το οποίο αδυνατεί να συνταχθεί κάτω από μια ενιαία γραμμή για την προάσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου. 

Και η Ομάδα ΔΕΛΤΑ
«Δρακόντεια», όπως κάθε χρόνο, αναμένεται να είναι και τα μέτρα που πρόκειται να λάβει η ΕΛ.ΑΣ. την Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πορείας από το Πολυτεχνείο προς την πρεσβεία των ΗΠΑ και εν συνεχεία στα Εξάρχεια και γύρω από το ΕΜΠ, που στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν φόβους ότι θα αποτελέσουν για μια ακόμη χρονιά ορμητήρια των κουκουλοφόρων.
Ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να διατεθούν τουλάχιστον 5.000 αστυνομικοί, διαφόρων υπηρεσιών, για την πορεία του Πολυτεχνείου.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται αστυνομικοί των ΜΑΤ, της ΔΙ.ΑΣ. (Άμεση Δράση), της Ασφάλειας. Τα αστυνομικά μέτρα για το Πολυτεχνείο θα στελεχώσει και η «φρέσκια» Ομάδα ΔΕΛΤΑ, που έκανε την περασμένη Δευτέρα, έξω από την ΑΣΟΕΕ, την πρώτη της εμφάνιση.
Στις εντολές που έχουν λάβει οι αστυνομικοί για την πορεία του Πολυτεχνείου είναι να γίνονται έλεγχοι έξω από σταθμούς του μετρό, καθώς και να ληφθούν ειδικά μέτρα σε πιθανούς στόχους, όπως αστυνομικά τμήματα – με πρώτο αυτό των Εξαρχείων, στην Καλλιδρομίου – και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Drones και ελικόπτερα
Την ημέρα της καθιερωμένης πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου τα Εξάρχεια θα τεθούν υπό στενή επιτήρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ελικόπτερα και drones της ΕΛ.ΑΣ. θα ελέγχουν την κινητικότητα στην περιοχή, εστιάζοντας και σε ομάδες αντιεξουσιαστών που τυχόν θα «στρατοπεδεύσουν» σε ταράτσες. 
Με την εκκίνηση της πορείας από το Πολυτεχνείο, αστυνομικοί των ΜΑΤ θα δημιουργήσουν «κορδόνι» γύρω από την πορεία δίνοντας – όπως και σε περασμένες χρονιές – έμφαση στο μπλοκ των αντιεξουσιαστών. 

Η σύγκλητος του ΕΜΠ
Η σύγκλητος του ΕΜΠ εκφράζει την ανησυχία της ενόψει του εορτασμού του Πολυτεχνείου μετά τα όσα εκτυλίχθηκαν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ). 
«Τα πολύ πρόσφατα γεγονότα στο ΟΠΑ και η επέμβαση καταστολής προκαλούν τεράστια ανησυχία ενόψει και του τριήμερου εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου» σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εξέδωσε η σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και τονίζει μεταξύ άλλων: «Η σύγκλητος δηλώνει ότι θα προασπίσει με όλες της τις δυνάμεις, μαζί με όλη την πολυτεχνειακή κοινότητα, το πανεπιστημιακό άσυλο και καλεί σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις του εορτασμού».

ΠολυτεχνείοεπέτειοςκουκουλοφόροιαστυνομίαΜΑΤIssue: 2099Issue date: 14-11-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα