ΚΚΕ: Ψηφίζει την Εξεταστική και ζητά διερεύνηση για την κρατική διαφήμιση από το 2010 και μετά

Ψηφίζει το ΚΚΕ την πρόταση Εξεταστικής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η κίνησή του αυτή δεν είναι ενταγμένη σε κάποια λογική συγκρότησης μετώπου με άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης έναντι της κυβέρνησης. Το ΚΚΕ ψηφίζει όλες τις Εξεταστικές, διευκρινίζουν από τον Περισσό, υπό το σκεπτικό ότι εφόσον υπάρχει ένα ζήτημα προς διερεύνηση, το ΚΚΕ

δεν μπορεί παρά να συμβάλει.

Από εκεί και πέρα, το ποια θα είναι διαχείριση αυτής της διερεύνησης, αν θα πάει σε βάθος ή θα εξαντληθεί σε καβγάδες μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν είναι ευθύνη του ΚΚΕ. Εξ ου και η αναφορά του στη σχετική ανακοίνωση, πως «το ΚΚΕ θα συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση, παίρνοντας υπόψη του την αρνητική πείρα από αντίστοιχες επιτροπές, που εξαντλήθηκαν σε μικροκομματικούς καβγάδες και τελικά εμπόδισαν την ουσιαστική διερεύνηση των ζητημάτων».


Επιπλέον το ΚΚΕ επικεντρώνει στο ζήτημα της κρατικής χρηματοδότησης των ΜΜΕ με αφορμή διαφημιστικές καμπάνιες και ζητά η Εξεταστική να διευρυνθεί ως προς το περιεχόμενο με αυτή τη διάσταση και για όλες τις κυβερνήσεις από το 2010 και μετά.


«Η θέση αυτή του ΚΚΕ», σημειώνει το Γραφείο Τύπου στη σχετική ανακοίνωση, «είναι συνεπής και με την τροπολογία που έχει καταθέσει εδώ και ενάμιση χρόνο, η οποία προέβλεπε τη δωρεάν προβολή μηνυμάτων σε όλα τα Μέσα, όταν αυτά σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, την πλήρη διαφάνεια σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, αλλά και την έρευνα για το πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια, στο πλαίσιο της κρατικής διαφήμισης (…)».


Σημειώνεται ότι πρόκειται για τροπολογία που είχε καταθέσει το ΚΚΕ με αφορμή την πρώτη λίστα Πέτσα, στην αρχή της πανδημίας, και στη συνέχεια επανακατέθεσε άλλες δύο φορές. Τα βασικά ζητήματα που έθετε η τροπολογία ήταν:
• Τα μηνύματα του υπουργείου Υγείας ή άλλων φορέων του Δημοσίου που σχετίζονται με την προστασία της δημόσιας υγείας μεταδίδονται και καταχωρούνται από όλα τα ΜΜΕ υποχρεωτικά και εντελώς δωρεάν.

• Κάθε είδους διαφημιστική δαπάνη για την προβολή του έργου υπουργείων, ΝΠΔΔ, Οργανισμών κ.λπ. θα πρέπει να δημοσιοποιείται αναλυτικά και άμεσα (με το ύψος του ποσού ανά ΜΜΕ).

• Για την επιλογή των ΜΜΕ που αναλαμβάνουν την προβολή και καταχώριση των σχετικών μηνυμάτων, ακολουθούνται αποκλειστικά αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια, που θα καθορίσει ειδική νομοθεσία.

• Να κατατεθούν στοιχεία για το πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια για την προώθηση της κρατικής διαφήμισης.

Η τροπολογία αυτή, επισημαίνει το ΚΚΕ, «είχε απορριφθεί τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα».

Διαβάστε επίσης:

Αμυντική Συμφωνία ΕλλάδαςΗΠΑ: Έπεσαν οι υπογραφές- Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα μας η συμφωνία με τις ΗΠΑ

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου: Πώς θα γίνει – Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Keywords
Τυχαία Θέματα