ΚΚΕ: Πρωτομαγιάτικος ξεσηκωμός κόντρα στο δεκάωρο και το ταμείο ανάκαμψης

Αφετηρία αγωνιστικής απάντησης στο προωθούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που εισάγει το δεκάωρο, 135 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών του Σικάγο, είναι για το ΚΚΕ η φετινή επέτειος της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ (και όσα συνδικάτα, ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία μετέχουν σε αυτό) έχουν ανακηρύξει τη σημερινή 6η Μάη ως ημέρα εορτασμού της επετείου στη

βάση της εκτίμησης ότι η απόφαση της ΓΣΕΕ να μεταθέσει τον εορτασμό στις 4 Μαΐου, ουσιαστικά υποβαθμίζει τον εορτασμό (προς όφελος της κυβέρνησης) δίνοντας την αίσθηση ότι αποτελεί συνέχεια των αργιών του Πάσχα.

To KKE στο πρωτομαγιάτικο κάλεσμά του σημειώνει πως «η Πρωτομαγιά είναι μέρα αγώνα και μνήμης, μέρα τιμής για την εργατική τάξη, για την προσφορά της στην κοινωνική πρόοδο, στην πάλη για μια νέα κοινωνία, τη σοσιαλιστική – κομμουνιστική». Ωστόσο, πέρα από μέρα τιμής και μνήμης είναι σαφές ότι η μέρα αποκτά επίκαιρο χαρακτήρα λόγω των αλλαγών σε βάρος της εργασίας που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Υπό αυτή την έννοια το ΚΚΕ απευθύνει πλατύ κάλεσμα σε εργάτες και εργαζόμενους (ειδικά σε αυτούς από τον χώρο της υγείας), στους νέους, στους ανέργους, στους μετανάστες και τους πρόσφυγες για τις μάχες του σήμερα, εν προκειμένω για την υπεράσπιση του οκταώρου, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών κ.λπ.

Για τον Περισσό αποτελεί και μια πολιτική μάχη, καθώς επιχειρεί να αναδείξει ότι είναι ο μοναδικός γνήσιος εκφραστής της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, μπορεί να βάζει εμπόδια στους αντεργατικούς σχεδιασμούς, διαθέτει δε και την οργανωτική δύναμη για να το κάνει.

Την ίδια ώρα εξαπολύει επίθεση προς την κυβέρνηση αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρεί ότι οι αντεργατικές εξελίξεις αποτελούν ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες στις οποίες όλες οι κυβερνήσεις έβαλαν πλάτη και σήμερα αποτελούν βασικό στοιχείο του σχεδίου για την απορρόφηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης, το οποίο το ΚΚΕ αποκαλεί ευρωπαϊκό υπερμνημόνιο.

Το υπερμνημόνιο της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον Περισσό οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη «δεν είναι ιδεοληψίες της Ν.Δ. και του νεοφιλελευθερισμού, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι στρατηγική της Ε.Ε., είναι οι όροι για να ανακάμψουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Ο νόμος για τα εργασιακά και ο περιορισμός, η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης είναι τα νέα προαπαιτούμενα που συνοδεύουν το υπερμνημόνιο, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης».

Στην πρωτομαγιάτικη ανακοίνωσή του ο Περισσός κωδικοποιεί τους όρους αυτού του «υπερμνημονίου» ως εξής:

– Για κάθε εκταμίευση από το ταμείο ανάκαμψης θα πρέπει να νομοθετούνται δρομολογημένα αντεργατικά μέτρα, ώστε να διασφαλιστούν τα κέρδη των νέων επενδύσεων με το ξεζούμισμα των εργαζομένων, ενώ την «πράσινη» ανάπτυξη θα τη διπλοπληρώνει ο λαός και με «πράσινους» φόρους, πανάκριβη ενέργεια, καταστροφή του περιβάλλοντος.

– Οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης της Ε.Ε. προέρχονται από τους λαούς και θα κατευθυνθούν στους μεγάλους ομίλους της λεγόμενης «πράσινης» και «ψηφιακής» ανάπτυξης.

– Ο πακτωλός των δισεκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης της Ε.Ε. δεν θα πάει στη δημόσια υγεία, στην εκπαίδευση, στους μισθούς, στις συντάξεις, στη βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών, σε έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία του λαού από φυσικές καταστροφές, σε στήριξη των μικρών επαγγελματιών.

«Το ταμείο ανάκαμψης της Ε.Ε. είναι μία νέα, βαριά αλυσίδα για όλους τους λαούς της Ευρώπης» σημειώνει και καλεί τους εργαζόμενους να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, αρχής γενομένης από την απεργία της Πρωτομαγιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα