ΚΚΕ κατά κυβέρνησης για τις επαφές με τη Νούλαντ

Την όλο και βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο καταγγέλλει το ΚΚΕ, το οποίο στηλίτευσε εντόνως τις επαφές που είχαν ο πρωθυπουργός και υπουργοί της κυβέρνησης με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, «γνωστής για τη δράση

της στην Ουκρανία», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο Περισσός κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για τη «σιγή ιχθύος» που τηρεί όσον αφορά τις συναντήσεις με τη Νούλαντ, δεδομένου ότι με ολιγόλογες ανακοινώσεις «επιχειρεί να κρύψει το ακριβές περιεχόμενο των συνομιλιών», και προειδοποίησε ότι δεν απαλλάσσεται «από την υποχρέωση να δώσει σαφείς εξηγήσεις για το περιεχόμενο των συνομιλιών».

Εκτίμησε πάντως, στο πλαίσιο σχετικής ανακοίνωσης, πως «είναι προφανές ότι οι συζητήσεις αφορούν την περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, στο πλαίσιο του “συντονισμού των επιχειρήσεων” και του ανταγωνισμού με τη Ρωσία».

Αυτό επιβεβαιώνεται, προσθέτει η ανακοίνωση, «και από την πολύ επικίνδυνη απόφαση για την αποστολή τμημάτων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, στο πλαίσιο ΝΑΤΟϊκών σχηματισμών».

Αφήνει δε αιχμές ότι μέρος των συζητήσεων αφορά και την προοπτική της «συνεκμετάλλευσης»: «Το γεγονός ότι, πριν από την Ελλάδα, η Β. Νούλαντ βρέθηκε στην Τουρκία, εγκαινιάζοντας τον Στρατηγικό Μηχανισμό ΗΠΑ – Τουρκίας, ενώ ακολουθεί επίσκεψή της στην Κύπρο, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες ανησυχίες και ερωτηματικά για το τι κομίζει το “ευρωπαϊκό τουρνέ” της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά και με τις επικίνδυνες διευθετήσεις στην ανατολική Μεσόγειο».

Στο μεταξύ, με αφορμή τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την εξόφληση των δανείων στο ΔΝΤ, το ΚΚΕ σχολίασε: «Πίσω από τις μεγαλόστομες διακηρύξεις για “τέλος εποχής του ΔΝΤ”, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τη σκληρή – για τον λαό – πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, τόσο από τους νόμους των μνημονίων, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, όσο κι από τα νέα μέτρα και “μνημόνια διαρκείας” (π.χ. Σχέδιο Ανάκαμψης), που επιβάλλουν στους λαούς το κεφάλαιο και η Ε.Ε. Όλα αυτά συναποτελούν τη στρατηγική που ο λαός πληρώνει με ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια, ακρίβεια, εκμετάλλευση, αλλά κι εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους».

Έτσι, σύμφωνα με το ΚΚΕ, τα αιτήματα της χθεσινής πανεργατικής απεργίας παραμένουν σε ισχύ και πρέπει να ακούγονται δυνατά.

«Σημαντικό βήμα κλιμάκωσης» του εργατικού λαϊκού κινήματος απέναντι στην ακρίβεια, υπέρ της προστασίας του εισοδήματος και επιστροφής στο καθεστώς των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, χαρακτήρισε την απεργία στη χθεσινή δήλωσή του ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ έκανε λόγο για την κοινή δράση των εργατών, «των υπαλλήλων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αλλά και των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, των επιστημόνων, των αγροτών, των φοιτητών, των γυναικών, των λαϊκών οικογενειών».

Διαβάστε επίσης

Η κατάρρευσις του μετώπου: Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Μαρίκα Νίνου – Μια ρεμπέτισσα στη σκηνή

Το Ουκρανικό στο φόρουμ της Ντόχα – Ανίχνευση και δρομολόγηση των διεθνών τάσεων από το συνέδριο στο Κατάρ

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΚΚΕ, Νούλαντ,kke, noulant