Κίνημα κατά του τουρισμού στα Κανάρια Νησιά – Τα συνθήματα, οι δράσεις, τα αιτήματα (Videos/Photos)

Τα τηλεφωνήματα από τη Βρετανία δεν σταματούν και οι ξενοδοχειακές μονάδες στα Κανάρια Νησιά καλούνται να δώσουν διαβεβαιώσεις ότι οι τουρίστες θα είναι ασφαλείς.

Τα Κανάρια δεν βρίσκονται βεβαίως σε κάποια εμπόλεμη ζώνη, αλλά ομάδες ντόπιων ακτιβιστών έχουν κινητοποιηθεί απαιτώντας από τις αρχές να λάβουν μέτρα για να περιοριστεί το τουριστικό ρεύμα.

Το σύνθημα που κυριαρχεί είναι «Τα Κανάρια έχουν εξαντληθεί» και το κίνημα των ντόπιων βγήκε μπροστά για να σταματήσει η ανέγερση δύο νέων τουριστικών μονάδων, απειλώντας ότι αν δεν ληφθούν μέτρα θα αρχίσουν απεργίες

πείνας.

Ο βρετανικός Τύπος κατακλύζεται από δημοσιεύματα για την αναταραχή στα Κανάρια και οι Βρετανοί που λογαριάζουν να κάνουν διακοπές στα νησιά τηλεφωνούν με αγωνία στους πράκτορες, ζητώντας να μάθουν αν κινδυνεύει η ασφάλειά τους.

Ο Χόρχε Μαριτσάλ, πρόεδρος της περιφερειακής Ένωσης Ξενοδόχων ASHOTEL, δήλωσε στον ισπανικό ραδιοσταθμό COPE: «Βρισκόμουν σε ένα από τα ξενοδοχεία μου χθες το πρωί και ένα από τα προβλήματα που έπρεπε να λύσω ήταν οι πελάτες που τηλεφωνούσαν και ρωτούσαν τι συμβαίνει εδώ και αν η περιοχή είναι ασφαλής».

Αρχίζουν κινητοποιήσεις με σύνθημα «Τα Κανάρια εξαντλήθηκαν»

Ομάδες πολιτών στην Τενερίφη, το Γκραν Κανάρια και το Λανθαρότε, τρεις από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους Βρετανούς στο ισπανικό αρχιπέλαγος, έχουν προειδοποιήσει ότι θα αρχίσουν δυναμικές κινητοποιήσεις, καθώς το περασμένο καλοκαίρι η τουριστική κίνηση – ιδιαίτερα στην Τενερίφη – ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.  Οι ντόπιοι ακτιβιστές σχεδιάζουν απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 11 Απριλίου αν δεν δουν «πολιτική πρόθεση» αλλαγής της πολιτικής στην τουριστική βιομηχανία.

Στις 20 Απριλίου έχουν εξαγγελθεί διαδηλώσεις στην Τενερίφη, το Γκραν Κανάρια, την Φουέρτεβεντουρα, το Λανθαρότε και τη Λα Πάλμα.

«Φθάσαμε εδώ γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή», λένε οι ακτιβιστές και κατηγορούν την τοπική κυβέρνηση ότι δεν ενδιαφέρεται παρά μόνο για τους τουρίστες και την τουριστική βιομηχανία. «Βάζουν σε κίνδυνο το παρόν και το μέλλον μας», προσθέτουν.

Οι ακτιβιστές επισημαίνουν ότι δεν στρέφονται κατά των τουριστών, αλλά κατά των συνεπειών από τον μαζικό τουρισμό στα νησιά. «Τα Κανάρια Νησιά έχουν ένα όριο», θα αναγράφεται στο κεντρικό πανό στις διαδηλώσεις που προγραμματίζονται.

Οι ξενοδόχοι θέλουν έργα υποδομών

Ο ξενοδόχος Χόρχε Μαριτσάλ εκφράζει κατανόηση για τα αιτήματα των διαδηλωτών και λέει ότι «οι ντόπιοι δεν έχουν πρόσβαση στις κατοικίες γιατί τις εκμεταλλεύονται για τους τουρίστες, δεν μπορούν να αντέξουν τα ενοίκια» και αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα στους δρόμους με το κυκλοφοριακό. Αλλά προσθέτει πως αυτό που χρειάζεται είναι να γίνουν έργα υποδομών και όχι να στραφούν κατά των τουριστών.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι το τουριστικό μοντέλο έχει αλλάξει λόγω της τεχνολογίας και του Airbnb και από το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες κατοικιών τις μετατρέπουν σε επιχειρήσεις με πολύ χαλαρή νομοθεσία και αυτή η αύξηση των τουριστικών καταλυμάτων δεν συνοδεύτηκε από επενδύσεις σε υποδομές».

Η αντιπαράθεση ντόπιων-τουριστών

Οι Βρετανοί που επισκέφτηκαν τα Κανάρια για το Πάσχα έπαθαν σοκ βλέποντας τα συνθήματα που έχουν γραφτεί σε τοίχους κατά του τουρισμού.

Πολλοί ντόπιοι λένε πως έχουν «αγανακτήσει» με τους Βρετανούς τουρίστες που ενδιαφέρονται «μόνο για φτηνή μπύρα, ηλιοθεραπεία και κακής ποιότητας φαγητό». Οι κάτοικοι των Κανάριων Νησιών είναι επίσης αγανακτισμένοι από το κόστος στέγης, την ηχορύπανση και τα σκουπίδια, εικόνες που συνδέουν με τα καραβάνια των τουριστών.

Μιλώντας στη MailOnline κάτοικοι των Καναρίων στέλνουν το μήνυμα «Φτάνια πια», και ζητούν την επιβολή αυστηρότερων κανόνων για τους τουρίστες και έναν επιπλέον τουριστικό φόρο για να αποτραπεί η αύξηση του ρεύματος ξένων επισκεπτών.

«Τουρίστες γυρίστε στα σπίτια σας», ανέφερε ένα σύνθημα σε τοίχο, που το αντίκρισαν έκπληκτοι κάποιοι Βρετανοί τουρίστες, με ορισμένους Βρετανούς να απαντούν με δικό τους γκράφιτι: «Άντε γ@… εμείς πληρώνουμε τους μισθούς σας»…

Ο καρκίνος του Airbnb

Ένας ντόπιος δήλωσε στη MailOnline, ότι «πρόκειται για κρίση και πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα επειγόντως», εξηγώντας ότι πολλοί άνθρωποι στα νησιά «ζουν στα αυτοκίνητά τους και δεν έχουν ποιότητα φαγητού, νερού και διαβίωσης» εξαιτίας του μαζικού τουρισμού. Χαρακτήρισε δε «καρκίνο» τις πλατφόρμες Airbnb και Booking.com, που καταναλώνουν το νησί κομμάτι- κομμάτι.

«Τα οφέλη από την τουριστική βιομηχανία δεν φτάνουν στους ανθρώπους, που δεν έχουν πάρει αύξηση μισθών εδώ και χρόνια, ενώ καταρρέει η ποιότητα ζωής», είπε στη mail on line ο Ιβάν Σερδένια Μολίνα, που συμμετέχει στο κίνημα των ντόπιων ως μέλος της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΑΤΑΝ (Ένωση Φίλων της Φύσης στην Τενερίφη).

Ο Ιβάν γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ελ Μεδάνο, μια κωμόπολη 20 λεπτά από το πιο δημοφιλές τουριστικό θέρετρο, την περιοχή Λος Κριστιάνος. Το Πάσχα είδε την περιοχή του να κατακλύζεται από τουρίστες που γέμισαν τις παραλίες και κανένας δεν μπορούσε να περάσει από τους δρόμους που είχαν μετατραπεί σε πάρκινγκ αυτοκινούμενων τροχόσπιτων και τζιπ.

Η Βίκι Κολομέρ, δήλωσε επίσης στη MailOnline: «Αισθάνομαι σαν ξένη εδώ, δεν αισθάνομαι πια άνετα, λες και όλα έχουν γίνει για τους Βρετανούς και τους Γερμανούς τουρίστες, που θέλουν μόνο φτηνή μπύρα, μπέργκερς και τσιπς».

Η Βίκι Κολομέρ θέλει διαφορετικό τουρισμό στα Κανάρια: «Χρειαζόμαστε τουρίστες υψηλής ποιότητας, που θα θέλουν να ζήσουν την κουλτούρα μας, να γνωρίσουν τη γαστρονομία μας και που θα σέβονται την φύση»».

Κίνδυνοι για την θαλάσσια ζωή

Δεν είναι όμως μόνο οι κάτοικοι των Κανάριων Νησιών που δεν αντέχουν πλέον τον μαζικό τουρισμό. Η βιολόγος Αν Στρίουε, δήλωσε ότι η ανεξέλεγκτη δράση των τουριστών προκαλεί μεγάλες καταστροφές στο οικοσύστημα.

«Υπάρχουν εκατοντάδες σκάφη και τζετ σκι στα νερά κάθε μέρα, απορρίπτοντας πετρέλαιο στην θάλασσα. Γίνονται πάρτι σε σκάφη με εκκωφαντική μουσική όλη τη μέρα και αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι αυτή η όχληση προκαλεί σύγχυση και τρόμο σε θαλάσσια ζώα όπως οι φάλαινες και τα τρελαίνουν».

«Επιπλέον έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις με θαλάσσια είδη που τραυματίζονται ή σκοτώνονται από προπέλες σκαφών, αφού φτάνουν πλοία ακόμα και σε προστατευόμενες θαλάσσιες ζώνες χωρίς κανένας να τα σταματά», πρόσθεσε η Αν Στρίουε.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Ασθενοφόρο άφησε ηλικιωμένη στο σπίτι της και… εξερράγη (Video)

Τουρκία: Ο Ιμάμογλου έδωσε σόου στην ανάληψη των καθηκόντων του -Ο Ερντογάν άφησε με λόγια παρηγοριάς τους ηττημένους

Σεισμός στην Ταϊβάν: Συνεχείς διασώσεις εγκλωβισμένων – Στους 9 οι νεκροί, πάνω από 1.000 οι τραυματίες (video)

Keywords
νησια, καναρια νησια, συνθηματα, το νησι, on line, απεργιες, καλοκαιρι, διαδηλωσεις, πασχα, σοκ, αγανακτισμενοι, booking, mail, τζιπ, δραση, πετρελαιο, εκκωφαντική, video, κινηση στους δρομους, σεισμος, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 7 απριλιου, αγανακτισμενοι πολιτες, διακοπες ρευματος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, πασχα 2012, η ημέρα της γης, εμπολεμη ζωνη, βικι, αυτοκινητα, εικονες, ζωα, ηχορυπανση, θαλασσα, ιβαν, μουσικη, νησι, ξενοδοχεια, booking, mail, αγωνια, αυξηση, γκραφιτι, γεγονος, γινει, γινονται, ειπε, υπαρχει, εκκωφαντική, εργα, επενδυσεις, επρεπε, ερντογαν, ζωνη, ζωνες, ισπανικο, καρκινος, κυβερνηση, κινηση, κωμοπολη, λογια, μπυρα, ποιοτητα, πλατφορμες, πλοια, προβληματα, πρωι, ρευμα, σκαφη, σοκ, σοου, σπιτι, σπιτια, τενεριφη, τζιπ, τυπος, αρχιπελαγος, ασφαλεια, ειδη, ιδιαιτερα, κομματι, μπροστα, νεκροι, ομαδες, on line, βεβαιως
Τυχαία Θέματα
Κίνημα, Κανάρια Νησιά –, VideosPhotos,kinima, kanaria nisia –, VideosPhotos