Κινέζοι ορειβάτες κατακτούν το Έβερεστ μόνο και μόνο για να μετρήσουν το ακριβές του ύψος (Video)

ΚΟΣΜΟΣ

 

Το Έβερεστ (ή Τσομολάνγκμα στα Θιβετιανά) είναι η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς των Ιμαλαΐων και η κορυφή της το υψηλότερο σημείο της Γης πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε υψόμετρο 8.848 μέτρων. Βρίσκεται μεταξύ Νεπάλ και Θιβέτ και το ύψος της κορυφής μεταβάλλεται κατά μερικά χιλιοστά κάθε έτος λόγω της διαδικασίας ορογένεσης που δημιούργησε τα Ιμαλάια

και συνεχίζεται και στην εποχή μας καθώς η Ινδική τεκτονική πλάκα συγκρούεται με τον Ευρασιατική. 
Τα 8.850 μέτρα είναι στα δύο τρίτα του ύψους της Τροπόσφαιρας. Σε αυτό το ύψος, ο αέρας είναι αραιός και η έλλειψη οξυγόνου, οι δυνατοί άνεμοι και οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν την ανάπτυξη χλωρίδας ή πανίδας στις ανώτερες πλαγιές.
Χρόνια τώρα το ύψος της κορυφής αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα στην Κίνα και το Νεπάλ. Η Κίνα αποφάσισε να βάλει ένα τέλος σε αυτό και έστειλε 8 ορειβάτες – επιθεωρητές που με υπερσύγχρονα όργανα θα μετρήσουν με ακρίβεια αυτό το ύψος. 
Στο βίντεο που έχει τραβηχτεί με ισχυρό φακό από μακριά διακρίνουμε την ομάδα των Κινέζων, να κάνει τα τελευταία δύσκολα μέτρα μέχρι την κορυφή. Εκεί, στη συνέχεια οι κινέζοι έστησαν τα όργανα τους και άρχισαν τις μετρήσεις.
 

ΚίναΝεπάλΈβερεστΙμαλάιαύψοςβουνόHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα