Κι όμως, το κάνεις λάθος - Τι σημαίνει και πώς ακριβώς είναι η έκφραση «pacta sunt servanda»

ΚΟΣΜΟΣ

To τελευταίο διάστημα με αφορμή και τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές για το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων ακούμε όλο και περισσότερο την έκφραση «pacta sunt servanda».

H συγκεκριμένη λατινική έκφραση σημαίνει αυτολεξεί «η συμφωνία πρέπει να τηρείται» και χρησιμοποιείται στο διεθνές δίκαιο για να υποσημειώσει ότι οι όροι μιας συμφωνίας είναι δεσμευτικοί για τα μέρη που την συνομολογούν.

Ωστόσο, αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι ότι η έκφραση έχει και συνέχεια.

Για την ακρίβεια, η πλήρης έκφραση είναι «pacta sunt servanda rebus sic stantibus», ήτοι «η συμφωνία πρέπει να τηρείται, με τα πράγματα ως έχουν».

Ο κανόνας του «rebus sic stantibus» αποδίδεται στον Ιταλό δικαστή του 14ου Σκιπιόνε Τζεντίλι, ο οποίος έθεσε πρώτος τον όρο αυτό, ως προϋπόθεση για την τήρηση των συμφωνιών.

Όπως υπογραμμίζεται από ειδικούς του Διεθνούς Δικαίου, πάντως, ο κανόνας αυτός θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή και θα πρέπει οι συνθήκες και όροι που καθιστούν αναγκαία την αναθεώρηση ή και ακύρωσης μιας συμφωνίας να είναι ξεκάθαροι, ακόμα και στην ίδια τη συμφωνία.

Σημειώνεται ότι στη Σύνοδο της Βιέννης για τις Διεθνείς Συνθήκες του 1969 ο κανόνας του «rebus sic stantibus» έγινε αποδεκτός, αν και υπήρξαν αντιρρήσεις, ως μέρος του διεθνούς δικαίου.

pacta sunt servanda rebus sic stantibusδιεθνές δίκαιοσυμφωνίεςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα