Καζακστάν: Χάος από την αύξηση των τιμών του αερίου – Παραιτήθηκε η κυβέρνηση (Videos)

Χάος επικρατεί σε πολλές περιοχές στο Καζακστάν, μετά τις οργισμένες αντιδράσεις για την αύξηση των τιμών του αερίου.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησής του και κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές της χώρας, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε περισσότερους από 200 διαδηλωτές και ότι σχεδόν 100 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις

που έγιναν κατά της αύξησης των τιμών του αερίου, οι οποίες προκάλεσαν αναστάτωση σε αρκετές πόλεις της χώρας αυτής της κεντρικής Ασίας.

Οι διαμαρτυρίες αυτές, μεταξύ των οποίων η διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων την οποία διέλυσαν οι δυνάμεις της τάξης ρίχνοντας βομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε στο Αλμάτι, την οικονομική πρωτεύουσα του Καζακστάν, αποτελούν σπάνιο φαινόμενο στο Καζακστάν.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 200 διαδηλωτές συνελήφθησαν για «παραβίαση της δημόσιας τάξης» και ότι 95 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Νωρίτερα στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, ο πρόεδρος Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης.

В Актобе открыли огонь по протестующим!!!Это реально не люди,а зомби!Стрелять по своему брату защищая награбленное богатство диктатора… pic.twitter.com/EzS4Y6ZYJf

— ДАМА с ПЕРЕГАРОМ (@aperegarom) January 5, 2022

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλιχάν Σμαΐλοφ θα αναλάβει προσωρινά καθήκοντα πρωθυπουργού ως τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

В Алматы полетели светошумовые гранаты!!! pic.twitter.com/C8YP3qGltL

— ДАМА с ПЕРЕГАРОМ (@aperegarom) January 4, 2022Οργισμένες οι κινητοποιήσεις

Οι οργισμένες κινητοποιήσεις ξέσπασαν την Κυριακή έπειτα από αύξηση των τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LΝG) στην πόλη Τζαναοζέν, στο δυτικό τμήμα της χώρας, και στη συνέχεια επεκτάθηκαν στην μεγάλη περιφερειακή πόλη Ακτάου και μετά στο Αλμάτι.

Αρχικά η κυβέρνηση προσπάθησε να καθησυχάσει τους διαδηλωτές, χωρίς επιτυχία, αποδεχόμενη μείωση της τιμής του υγροποιημένου φυσικού αερίου, ορίζοντάς την τιμή του λίτρου στα 50 τένγκε (0,1 ευρώ) στην περιοχή, έναντι 120 που στοίχιζε στην αρχή του έτους.

Στο Αλμάτι, δημοσιογράφοι του AFP είδαν την αστυνομία να διαλύει στη διάρκεια της περασμένης νύχτας πλήθος 5.000 ανθρώπων με βομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα.

Οι διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους επιτέθηκαν σε αυτοκίνητα, φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα όπως “παραίτηση της κυβέρνησης!” και “Έξω ο γέρος!”. αναφερόμενοι στον πρώην πρόεδρο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, μέντορα του σημερινού ηγέτη και πρόσωπο που εξακολουθεί να ασκεί μεγάλη επιρροή.

Συνέλαβαν τον διευθυντή του εργοστασίου

Η τηλεόραση μετέδωσε εξάλλου σήμερα ότι συνελήφθη ο διευθυντής εργοστασίου επεξεργασίας αερίου και άλλος ένας αξιωματούχος στην περιοχή του Μανγκιστάου, όπου βρίσκεται το Τζαναοζέν.

Αυτοί κατηγορούνται ότι «αύξησαν χωρίς λόγο την τιμή του αερίου”, γεγονός το οποίο “προκάλεσε μαζικές «κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα», σύμφωνα με την πηγή αυτή όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το Καζακστάν, η μεγαλύτερη οικονομία της κεντρικής Ασίας, συνηθισμένη σε διψήφιους αριθμούς ανάπτυξης στο παρελθόν, υποφέρει από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου και την οικονομική κρίση στη Ρωσία, που έχει οδηγήσει σε υποτίμηση του τένγκε και υψηλό πληθωρισμό.

Διαβάστε επίσης

ΠΟΥ: Η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να προκαλέσει πιο επικίνδυνες παραλλαγές της Covid-19

Κορωνοϊός: Στις 50.000 και σήμερα τα κρούσματα – Επτά μήνες η διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Βασιλακόπουλος: Να παρακρατείται από τις συντάξεις το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα