Κατρούγκαλος: Δεν κάνουμε πίσω στην ουσία, αλλά συζητάμε αλλαγές

Στο 6,5% τα μπλοκάκιαΠΟΛΙΤΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάμε για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο σύστημα με ενιαίους κανόνες για όλους, τόσο τους νέους όσο και τους παλιούς ασφαλισμένους, υποστήριξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το ασφαλιστικό.

«Την προσωπική διαφορά (σ.σ. που θα εισπράττουν οι υφιστάμενοι συνταξιούχοι) την εγγυόμαστε για πάντα. Η αναφορά που υπάρχει στο νόμο για το 2018 αναφέρεται στο αυτονόητο, ότι θα μειώνεται όσο θα ανεβαίνουν οι συντάξεις των νέων ασφαλισμένων», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.
Σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο

δυο είναι οι τομές: η Εθνική Σύνταξη που θα την εισπράττουν όλοι και οι ίδιοι κανόνες για όλους σε ότι αφορά εισφορές και ωφελήματα.

Αναφερόμενος στους εργαζόμενους με μπλοκάκια, ο υπουργός τόνισε ότι στο σχέδιο προβλέπεται οι εισφορές που θα δώσουν να είναι ίδιες με τους μισθωτούς και μεγάλο κομμάτι θα επωμιστεί ο εργοδότης: 6,5% ο εργαζόμενος και το υπόλοιπο 13,5% ο εργοδότης του.

Ο Γ. Κατρούγκαλος υποστήριξε επίσης ότι θα πληρώνονται εισφορές με το εισόδημα και όχι με κλίμακες που ανά διαστήματα αυξάνουν ανεξάρτητα από το εισόδημα. Το 20% ισχύει για τους μισθωτούς και θα ισχύει και για τους επαγγελματίες.

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, όπου υπάρχουν προτάσεις που δεν διαφοροποιούν τη βασική αρχή (ισονομία) θα ικανοποιηθούν. Ανέφερε χαρακτηριστικά προτάσεις που έκανε ο δικηγορικός σύλλογος αρκετές από τις οποίες όπως είπε θα ικανοποιηθούν. Παραδέχτηκε ότι το βάρος είναι σημαντικό για τους αγρότες και γι’ αυτό η αύξηση των εισφορών στο 20% θα γίνει σταδιακά.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο οι εργοδοτικές οργανώσεις έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο της κυβέρνησης. Το πρόβλημα είναι και ευρωπαϊκό, είπε ο υπουργός Εργασίας και γι’ αυτό ξεκινά (όπως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος) περιοδεία στην Ευρώπη.

Γιώργος Κατρούγκαλοςασφαλιστική μεταρρύθμισηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα