Καταστολή διαδηλώσεων: Η… μονταζιέρα της ΕΛΑΣ και πλάνα που «έκοψε» (Videos)

ΕΛΛAΔΑ

 

«Το 2021 η Αστυνομία αλλάζει εποχή, θα γίνει η ΕΛ.ΑΣ. του 21ου αιώνα… Η Αστυνομία αλλάζει γιατί ο κόσμος έχει αλλάξει», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όταν ανακοίνωνε το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για την αντιμετώπιση των «συναθροίσεων».

Ωστόσο οι χιλιάδες φοιτητές, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς που έλαβαν μέρος στην μεγάλη πανεκπαιδευτική συγκέντρωση και διαδήλωση της Τετάρτης στο κέντρο της Αθήνας

και τα όσα διαδραματίστηκαν στο τέλος της, απέδειξαν ότι όσα «φτιασιδώματα» κι αν ανακοινώνονται όσα «μεγάλα λόγια» και αν ξεστομίζονται από επίσημα χείλη, η ελληνική αστυνομία εμμένει σε ωμές κατασταλτικές μεθόδους, αξιοποιεί με κάθε αφορμή τον σύγχρονο μα και πανάκριβο εξοπλισμό που πλήρωσαν οι έλληνες φορολογούμενοι, διαλύει συγκεντρώσεις, χτυπά και συλλαμβάνει «στο σωρό».

Μπορεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να μιλά κατά καιρούς για «συνεννόηση» ή για μείωση της έντασης στη χρήση μέσων» και «κλιμακούμενη χρήση τους στις συναθροίσεις» υποσχόμενος χαρακτηριστικά «αναλογική και κατά το δυνατόν περιορισμένη χρήση των δακρυγόνων». Αλλά την Τετάρτη ούτε αναλογική και περιορισμένη χρήση δακρυγόνων είδαμε, ούτε «μείωση της έντασης στη χρήση μέσων».

Άγριο ξύλο, μηχανοκίνητο κυνηγητό, άσχετες συλλήψεις

Οι χιλιάδες διαδηλωτές του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου της Τετάρτης βίωσαν από πρώτο χέρι λοιπόν το… νέο modus operandi του υπουργείου ΠΡΟΠΟ, όσο κι αν μετά με ανακοίνωσή του το τελευταίο προσπάθησε να να πείσει ότι …περιφρούρησε κι από πάνω το δικαίωμα του συνέρχεσθαι!

Στην προχθεσινή διαδήλωση τα γεγονότα ξεκίνησαν από μια ένταση στα γνωστά «λουλουδάδικα» η οποία άλλες εποχές εκτονώνονταν γρήγορα και εκεί τελείωνε το πράγμα. Αλλά η ΕΛΑΣ είχε άλλο… ευέλικτο και άγρια κατασταλτικό σχέδιο. Έπεσαν βροχή τα δακρυγόνα, οι κρότου λάμψης, τα κλομπς και οι κλωτσιές των ΜΑΤ έπεσαν χωρίς συγκράτηση, ενώ τα μηχανάκια της ομάδας ΔΡΑΣΗ έκαναν και πάλι το «έργο τους» επιτιθέμενα πάνω σε μπλοκ διαδηλωτών, πατώντας πόδια και χέρια, χτυπώντας αδιακρίτως και χωρίς προφανείς λόγους.

Όταν τα μπλοκ των διαδηλωτών ανασυγκροτήθηκαν και «κατέβηκαν» την Πανεπιστημίου, στα Προπύλαια, τη Βιβλιοθήκη και τα γύρω στενά, δεκάδες άνδρες της ΔΡΑΣΗ περικύκλωσαν και ξεμονάχιαζαν αγόρια και κορίτσια, τους ξυλοκοπούσαν και τους προσήγαγαν. Όταν η πορεία κατέληξε στην Ομόνοια για να διαλυθεί και χωρίς την παραμικρή αφορμή, έγινε νέα μαζική επίθεση των μηχανοκίνητων μονάδων που έπεφταν με μανία πάνω σε διαδηλωτές, και κυνηγούσαν κόσμο στο σωρό.

Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στον Ερυθρό Σταυρό τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές, δύο νέοι πατήθηκαν κυριολεκτικά από τα μηχανάκια, ενώ συνελήφθησαν περίπου 40 με 50 άτομα. Αστυνομικοί επιτέθηκαν μάλιστα και κόσμο που απλώς κοίταζε ή κατέγραφε με κινητό τα γεγονότα από το πεζοδρόμιο. Τελικά το παράδειγμα των γάλλων αστυνομικών των CRS βρήκε μιμητές και στη χώρα μας κι ας μην έχει ακόμα επιβληθεί του υπέρ-αντιδραστικό νομοθέτημα του Μακρόν!

Φακέλωμα συμμετεχόντων

Εδώ και αρκετό καιρό η ΕΛΑΣ «φακελώνει» τα πανό που συμμετέχουν αλλά και όσους φορείς καλούν στις πορείες, επισυνάπτοντας… παραρτήματα στα δελτία τύπου της. Για παράδειγμα στην Αθήνα δημοσιοποίησε «κατάλογο με τα Σωματεία, Συλλόγους και Οργανώσεις που είχαν απευθύνει δημόσιο κάλεσμα για συμμετοχή στη συνάθροιση» της Πέμπτης, γράφοντας «Φοιτητικοί Σύλλογοι, Μαθητικοί Σύλλογοι, Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών», ενώ ανάλογο παράρτημα ανακοινώθηκε και στη Θεσσαλονίκη.

Η μονταζιέρα της ΕΛΑΣ

Οι επικεφαλείς της ΕΛΑΣ επιχείρησαν να πείσουν ότι δεν υπήρξε αστυνομική βία, μοντάροντας επιλεκτικά πλάνα από τον ιπτάμενο «μπιγκ μπράδερ», το drone της εναέριας επιτήρησης και καταστολής. Όμως από το εξάλεπτο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν περιέχει «καθαρά» πλάνα από τις αστυνομικές επιθέσεις στα Προπύλαια, και οτ άγριο κυνηγητό στην Ομόνοια. Κάπως έτσι θα «μαγειρεύνται» πλάνα και από τις κάμερες που θα φέρουν πάνω τους οι άνδρες των ΜΑΤ ή της ΔΡΑΣΗ; Ίδωμεν…

Μάλιστα οι εκπρόσωποι τύπου της ΕΛΑΣ και του υπουργείου ΠΡΟΠΟ παρουσιάζουν τις άγριες κακοποιήσεις και συλλήψεις ως… «ακινητοποιήσεις ατόμων», μιλούν για «στοχευμένη και περιορισμένη χρήση δακρυγόνων» και εν κατακλείδι… «προστάτευσαν το δικαίωμα των περισσότερων συναθροισθέντων να συνεχίσουν την πορεία τους»!

Πάντως δεν υπάρχουν πλάνα ούτε από το "σάντουιτς" των ΜΑΤ κατά των διαδηλωτών που έσπευσαν να συμπαρασταθούν στη ΓΑΔΑ το βράδυ της Τετάρτης, ούτε την Πέμπτη στα δικαστήρια Ευελπίδων όπου πάλι τα ΜΑΤ επιτέθηκαν αναίτια και κινήγησαν συγκεντρωμένους. 

Πάνω από 20 συλληφθέντες

Συνολικά συνελήφθησαν 24 διαδηλωτές που παραπέμπονται σε δίκη στις 31/5 με κατηγορίες όπως «βία κατά υπαλλήλων», «απείθεια», «επικίνδυνη σωματική βλάβη» και «διατάραξη κοινής ειρήνης» κατά συναυτουργία. Σύμφωνα με τους συνήγορους υπεράσπισης, οι κατηγορίες στηρίχθηκαν σε κατασκευασμένα «ευρήματα» και «μαρτυρίες» αστυνομικών.

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που καταγγέλθηκε είναι ότι όλοι οι προσαχθέντες που οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ περίμεναν επί ώρες να δουν τους δικηγόρους τους, αφού κάτι τέτοιο τους επιτράπηκε μετά τις 12 τα μεσάνυχτα. Κάποιοι ήταν κακοποιημένοι, και μερικοί διακομίστηκαν κατ’ απαίτησή τους και μετά από διαμαρτυρίες τους, στο νοσοκομείο στις 5 τα ξημερώματα.

 

διαδήλωσηπανεκπαιδευτικά συλλαλητήριαΜιχάλης ΧρυσοχοΐδηςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα
Καταστολή, ΕΛΑΣ, Videos,katastoli, elas, Videos