Καταρρέουν τα κρυπτονομίσματα – Διψήφια «βουτιά» για bitcoin και ether

“Ανώμαλη” προσγείωση σημειώνουν οι τιμές των κρυπτονομισμάτων, καθώς το πρόσφατο ράλι των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων έχει κόψει την “όρεξη” των επενδυτών για πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, σε μια περίοδο δε που το κλίμα στην αγορά είναι επιβαρυμένο ως απόρροια του εντεινόμενου “πολέμου” των ρυθμιστικών αρχών ανά τον κόσμο κατά των ψηφιακών νομισμάτων.

Ειδικότερα, οι τιμές του bitcoin υποχώρησαν απότομα το βράδυ της Πέμπτης, όπως και οι τιμές του ether, εξαλείφοντας σχεδόν 150 δισ. δολάρια από την αγορά κρυπτονομισμάτων μέσα σε μία ημέρα.

Το bitcoin καταγράφει

απώλειες άνω του 11% τις τελευταίες 24 ώρες, χάνοντας και τη στήριξη των 39.000 δολαρίων, με την τιμή του πολυτιμότερου κρυπτονομίσματος στον πλανήτη να διαπραγματεύεται στις 17:20 ώρα Ελλάδος στα 38.433 δολάρια.

Αντίστοιχες απώλειες καταγράφει και το ether, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα από πλευράς κεφαλαιοποίησης, με απώλειες άνω του 14% το τελευταίο 24ωρο, με την τιμή του να διαμορφώνεται την Παρασκευή το απόγευμα στα 2.783 δολάρια.

Η “βουτιά” των κρυπτονομισμάτων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο πρόσφατο ράλι των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, που εκτοξεύθηκαν στην αρχή της εβδομάδα που ώθησαν τους επενδυτές να “εγκαταλείψουν” τις θέσεις τους σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερο κίνδυνο.

Το bitcoin, μάλιστα, κινδυνεύει να χάσει ένα από τα “ατού” του και από την δεδηλωμένη απόφαση της Federal Reserve να συσφίξει την πολιτική της, που ήδη έχει ξεκινήσει τη μείωση των αγορών ομολόγων και λοιπώνν περιουσιακών στοιχείων ενώ σχεδιάζει και τη μείωση του ισολογισμού της.

Κι αυτό γιατί το bitcoin χρησιμεύει, κατά πολλούς, ως αντιστάθμισμα έναντι του καλπάζοντος πληθωρισμού -ως απόρροια της υπέρμετρης δημοσιονομικής στήριξης εν μέσω πανδημίας- και η πιο επιθετική δράση της Fed για την αντιμετώπισή του θα μπορούσε να μειώσει τον “αέρο που φυσά στα πανιά” του ψηφιακού νομίσματος.

Ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν δε ότι η αγορά των κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε να εισέλθει σε φάση ύφεσης σύντομα, καθώς αφενός εντείνεται ο ρυθμιστικός έλεγχος και αφετέρου η αυξημένη μεταβλητότητα της αγοράς περιορίζει τις προοπτικές των ρυθμιστικών νομισμάτων.

Σημειώνεται ότι οι ρυθμιστικές αρχές σε πολλές χώρες ζητούν αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα, ενώ αρκετές κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει μέχρι του σημείου να απαγορεύσουν πλήρως τις συναλλαγές και την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

Η Κίνα ήταν η πρώτη που απαγόρευσε πλήρως οποιαδήποτε δραστηριότητα κρυπτονομισμάτων, ενώ οι πιέσεις συνεχίζονται με τελευταίο “χτύπημα” να είναι αυτό από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας που πρότεινε την απαγόρευση χρήσης και εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, υποστηρίζοντας ότι ενέχουν κινδύνους για “την οικονομική σταθερότητα και την κυριαρχία της νομισματικής πολιτικής της”.

Η Ρωσία είναι μεταξύ των τριών κορυφαίων χωρών παγκοσμίως όσον αφορά την εξόρυξη bitcoin.

Διαβάστε επίσης:

Εφορία: Οι 10 περιπτώσεις που πρέπει να δηλώσετε την ακινησία του αυτοκινήτου σας

Αττική Οδός: Ξεκινά ο διαγωνισμός για την 25ετή παραχώρηση

Σε λειτουργία η ηλεκτρονική αίτηση για επικουρική σύνταξη – Δείτε τη διαδικασία

Keywords
Τυχαία Θέματα