Κατάληψη ελληνόκτητου τάνκερ: Εντοπίστηκε το St Nikolas στα ανοικτά του ιρανικού νησιού Κεσμ

Το – υπό σημαία των Νησιών Μάρσαλ – ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο, που κατελήφθη την Πέμπτη στον Κόλπο του Ομάν, εντοπίστηκε ανατολικά του ιρανικού νησιού Κεσμ, ανέφερε σε καταχώρισή της στην πλατφόρμα X η υπηρεσία TankerTrackers.com.

Το ιρανικό ναυτικό κατέλαβε το St Nikolas, το οποίο ήταν φορτωμένο με ιρακινό αργό με προορισμό την Τουρκία, σε αντίποινα για την κατάσχεση πέρσι από τις Ηνωμένες Πολιτείες από το ίδιο σκάφος του ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε

τότε, μετέδωσαν ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Το ελληνόκτητο, ασφαλισμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο και με σημαία των Νησιών Μάρσαλ δεξαμενόπλοιο Suezmax ST NIKOLAS φορτωμένο με 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρακινό αργό πετρέλαιο, εντοπίστηκε σήμερα ανατολικά του Νησιού Κεσμ του Ιράν, το AIS (αυτόματο σύστημα αναγνώρισης πλοίων) είναι εκτός λειτουργίας», ανέφερε σήμερα σε καταχώρισή της η TankerTrackers.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ είχαν καταλάβει το πλοίο σε μια επιχείρηση για την επιβολή κυρώσεων όταν έφερε το όνομα Suez Rajan. Το Ιράν είχε προειδοποιήσει πως η ενέργεια αυτή δεν θα έμενε αναπάντητη.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars είχε μεταδώσει την Πέμπτη ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού στην οποία αναφερόταν ότι το δεξαμενόπλοιο St Nikolas βρισκόταν καθ’ οδόν προς ιρανικά λιμάνια.

Το Reuters σημειώνει πως η κατάληψη του St Nikolas συμπίπτει με εβδομάδες επιθέσεων από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης με στόχο τις οδούς της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Video από την κατάληψη σε ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου

Βίντεο από την επιχείρηση κατά την οποία δυνάμεις του Ιράν κατέλαβαν το πρωί της Πέμπτης το δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων στον Κόλπο του Ομάν έδωσε νωρίτερα στη δημοσιότητα η ιρανική τηλεόραση. Στο βίντεο φαίνονται ένοπλοι να προσγειώνονται με ελικόπτερα πάνω στο πλοίο και να το καταλαμβάνουν.

Iran’s state-run media have released footage of the Islamic Republic Navy’s seizure of St. Nikolas (formerly known as Suez Rajan) oil tanker, which had previously been seized alongside a large cargo of Iranian crude oil by the US government last year. pic.twitter.com/7VBj8F964l

Iran International English (@IranIntl_En) January 12, 2024

Η αγωνία είναι μεγάλη για τον 20χρονο έλληνα δόκιμο πλοίαρχο που βρίσκεται ανάμεσα στο πλήρωμα. Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά το περιστατικό και βρίσκεται σε επικοινωνία με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, προκειμένου να μπορέσει να επικοινωνήσει αρχικά με τον Έλληνα ναυτικό και στη συνέχεια να τον μεταφέρει με ασφάλεια πίσω στην πατρίδα.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Χάσκι το σκάει από το κλουβί του και προσπαθεί να ελευθερώσει και άλλους σκύλους (Video)

Buddha Boy: Συνελήφθη για σεξουαλική κακοποίηση ο αμφιλεγόμενος πνευματικός ηγέτης του Νεπάλ

Ένταση στην Υεμένη: «Δεν μας επηρεάζουν οι επιθέσεις των ΗΠΑ», λένε οι Χούθι

Keywords
Τυχαία Θέματα