Καστιλλιάνικη σούπα σκόρδου με περισσεύματα ψωμιού και αυγά, της φτωχικής κουζίνας

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε την παγωνιά και το κρύο του χειμώνα είναι αυτή η παραδοσιακή ισπανική σούπα από την επαρχία της Καστίλλης. Βασίζεται στην φτωχική κουζίνα της ανακύκλωσης και της αξιοποίησης των περισσευμάτων καθώς περιέχει κομμάτια μπαγιάτικου ψωμιού της προηγούμενης ημέρας αλλά και απλά καθημερινά υλικά όπως το σκόρδο, λίγο ζαμπόν και τα αυγά. 

Υλικά για τη Συνταγή

6 φλιτζάνια μπαγιάτικο ψωμί, κομμένο σε κύβους

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Για τη σούπα

¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο

6 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες + λίγο

επιπλέον (αν το αντέχετε)

55 γραμμάρια ζαμπόν, κομμένο σε κύβους (προαιρετικά)

1 ½ κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα

6 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου + λίγο επιπλέον (αν χρειαστεί)

1 τσιμπιά καγιέν

Αλατοπίπερο κατά βούληση

¼ φλιτζανιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο

4 μεγάλα αυγά

Εκτέλεση

1.Αρχικά, προθερμάνετε το φούρνο στους 175ο C και στρώστε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ή αλουμινόχαρτο. Απλώστε τους κύβους ψωμιού και ραντίστε τους με τη 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Ανακατέψτε με τα χέρια σας να απλωθεί καλά το ελαιόλαδο και ψήστε για 15-20 λεπτά μέχρι να καφετίσουν ελαφρά και να γίνουν τραγανές οι μπουκιές του ψωμιού.

2.Για τη σούπα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε τις φέτες σκόρδου, ανακατεύοντας συνεχώς για 1-2 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν ελαφρά.

3.Προσθέστε το ζαμπόν σε κύβους, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 1 λεπτό. Ρίξτε και την πάπρικα και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε και τις μπουκίτσες ψωμιού και ανακατέψτε τις κι αυτές καλά να καλυφθούν με το καυτό λάδι.

4.Ρίξτε μέσα στο σκεύος το ζωμό και καρυκεύστε βάζοντας όλα τα μπαχαρικά, δηλαδή το καγιέν, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήστε τη σούπα να έρθει σε βρασμό, χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια και πασπαλίστε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

5.Σπάστε το κάθε αυγό σε διαφορετικό μπολάκι και με μια ξύλινη κουτάλα δημιουργήστε 4 λακκούβες στην επιφάνεια της σούπας, πάνω από τα κρουτόν. Προσεκτικά αδειάστε σε κάθε κενό από ένα αυγό, σκεπάστε το σκεύος με το καπάκι του και μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά μέχρι να σφίξουν τα ασπράδια και να μαγειρευτούν οι κρόκοι, χωρίς να σκληρύνουν.

6.Μοιράστε τη σούπα σε μικρά μπολάκια και σερβίρετε με το αυγό από πάνω και λίγο επιπλέον πασπαλισμένο μαϊντανό.

Διαβάστε επίσης:

Τριανταφυλλένια μηλοπιτάκια με σφολιάτα

Η Πάμελα Άντερσον ετοιμάζει εκπομπή μαγειρικής με plant based συνταγές

Κρεμώδης τοματόσουπα με ψητές πιπεριές

Keywords
Τυχαία Θέματα