Κασσελάκης: Θέλω μια σύγχρονη Αριστερά που θα κερδίζει και θα λύνει τα προβλήματα του τόπου

Την πρώτη του συνέντευξη μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του παραχώρησε ο Στέφανος Κασσελάκης στο Κontra Channel και τον Πάνο Χαρίτο, ο οποίος του έθεσε ερωτήματα για την διαδρομή του και όλες τις βασικές θέσεις της πλατφόρμας του.

Ξεκινώντας από το ερώτημα γιατί βάζει υποψηφιότητα απάντησε χρησιμοποιώντας εκ νέου τον Καζαντζάκη:

«Ο Καζαντζάκης το έλεγε ότι είναι οι κουζουλοί που κάνουν την Κρήτη ξεχωριστή, από αυτή την άποψη διατηρώ

την κρητική παράδοση.

Η χώρα μας έχει ανάγκη από κρατική ανασυγκρότηση και κοινωνική ανασυγκρότηση. Όλοι οι Έλληνες βλέπουν την κατάσταση στο κράτος και δε νομίζω κανείς να είναι χαρούμενος. Από εδώ μέχρι τη Σαμοθράκη, το Κιλκίς έχω συναντήσει κόσμο που έχει τα παιδιά του στο εξωτερικό είναι απόδημοι. Για να έρθουν αυτά τα παιδιά στην Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα άλλο αφήγημα. Αυτό κατά τη γνώμη θα πρέπει να είναι το ελληνικό όνειρο το οποίο δε θα είναι copy paste, αντιγραφή του αμερικάνικου όνειρου, θα είναι καλύτερο. Θα βασίζεται στις αξίες που έχουμε σα λαός και στην ιστορία μας αλλά συγχρόνως θα πρέπει να χτιστεί με μερικές ρηξικέλευθες προτάσεις». Εγώ, συμπλήρωσε έβαλα μπροστά προτάσεις πολύ συγκεκριμένες, τις εμπλουτίζω με την κοινωνία, παράγουμε πολιτικό προϊόν το οποίο λύνει τα προβλήματα του κόσμου.

Στο ερώτημα γιατί άφησε μια επιτυχημένη καριέρα στο εξωτερικό για να έρθει στην Ελλάδα σε μια χρονική στιγμή που δεν είναι πολλά υποσχόμενη ανέφερε:

«Πονάω τον τόπο μου, εδώ μεγάλωσα και 14 χρονών έφυγα σε λυκειο με την υποτροφία αλλά διατήρησα σχέσεις με την πατρίδα μου η ομογένεια και η διασπορά μερικές φορές αγαπάει την πατρίδα». Πρόσθεσε πως έχει μια ευκαιρία να προσφέρει και πως «μου δίνει αυτοπραγμάτωση η αντίδραση του κόσμου που βλέπει ότι πάμε να αλλάξουμε μια κατάσταση».

Στο ερώτημα γιατί επέλεξε να είναι υποψήφιος σε ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν προτίμησε τη δημιουργία νέου σχήματος απάντησε: «Δε μ’ ενδιαφέρει η δημιουργία ενός νέου σχήματος, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαιρετικά στελέχη, έχει μεγάλη τεχνογνωσία, έχει πολλά να δείξει από τη διακυβέρνησή του» Το θέμα είπε, «δεν είναι να δείξει ότι υπάρχει πλουραλισμός, τάσεις και τα λοιπά» αλλά να γίνει κόμμα εσωτερικά δημοκρατικό». «Με εξιτάρει» υπογράμμισε η ιδέα μιας σύγχρονης Αριστεράς που λύνει τα προβλήματα του τόπου, αλλά συγχρόνως δίνει τη φωνή και τη δύναμη στα μέλη του». Στο σημείο αυτό ανέφερε ως παράδειγμα «Εγώ δε θέλω να είμαι πρόεδρος που αποφασίζει ψηφοδέλτια (…) εγώ θέλω η κοινωνία και τα μέλη του κόμματος να επιλέγουν τα ψηφοδέλτιά τους και να με ελέγχουνε. Οποιασδήποτε πρόεδρος κόμματος στην Ελλάδα πρέπει να έχει γείωση στην κοινωνία και δεν υπάρχει καλύτερη γείωση από το να μπορεί η κοινωνία να επιλέγει τους δικούς της αντιπροσώπους».

Εγκώμιο στον Μπάιντεν

Κληθείς να απαντήσει ποια είναι η πολιτική του διαδρομή ρωτήθηκε καταρχάς για τη συμμετοχή του στο επιτελείο του Μπάιντεν. Διευκρίνισε ότι συμμετείχε ως εθελοντής στην καμπάνια Μπάιντεν σε προκριματικές εκλογές το 2008 και δεν ήταν κάποιο στρατηγικό στέλεχος στο επιτελείο του, είχε αναλάβει συγκεκριμένα να τρέξει την καμπάνια στη βορειοδυτική Αιόβα και δη στο οργανωτικό κομμάτι. Αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια σε Ομπάμα και Μπάιντεν και μάλιστα για τον Μπάιντεν σημείωσε, πλέκοντάς του το εγκώμιο, πως διέκρινε πως θα ήταν ένας πολύ καλός πρόεδρος ή υπουργός Εξωτερικών. Σημείωσε πως διαθέτει απλότητα στο λόγο του χωρίς υποκρισία «και καταφέρνει και περνάει μερικά πράγματα τα οποία είναι αριστερά και μακάρι να μπορούσαμε να τα είχαμε και εδώ στην Ελλάδα. Το πώς δημιουργείς συμμαχίες για να επιτύχεις κοινωνικούς στόχους, αυτή είναι μαγεία της πολιτικής». Συνέχισε προσθέτοντας πως το νομοθετικό του έργο είναι καλό, κι έχει επιτύχει πολλά πράγματα

Υπήρχε κοινωνική δράση στον εθνικό κήρυκα της νέας υόρκης όπου αρθρογραφούσε για θέματα εθνικά οικονομικά, θέματα ομογένειας, την πλατφόρμα που έστησε για τη βοήθεια σε φοιτητές να φτιάχνουν βιογραφικά φοιτητών για τις σπουδές τους στο εξωτερικό.

“Η δική μου πορεία προέρχεται από την εργασία και την κοινωνική ζωή, δεν έχω κομματική προϋπηρεσία, το γνωρίζω”, είπε. Κι αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως μη σεβασμός στην κομματική προϋπηρεσία. Οι άνθρωποι που έχουν περάσει τα χρόνια τους υποστηρίζοντας την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν έναν αξιακό κώδικα τον οποίο η χώρα μας τον έχει ανάγκη. Το τιμώ, είμαι εδώ για να μιλήσω με όλους».

Υπογράμμισε ότι «το ελληνικό όνειρο μπορεί να δημιουργηθεί με μία σύγχρονη αριστερά που θα κερδίζει» ενώ διευκρίνισε πως δεν θέλει να αντικαταστήσει τον όρο Αριστερά, με το σκλόγκαν περί «ΣΥΡΙΖΑ Ριζοσπαστικής Ανασυγκρότησης».

Σημείωσε επιπλέον πως «η Σύγχρονη αριστερά, ξέρει νέους τρόπους να φέρει την προκοπή στην χώρα» και πρόσθεσε πως «πρέπει να κάνει το Δημόσιο να δουλεύει με πρόσημο τον πολίτη».

Σε ό,τι αφορά την σχέση με τον Παύλο Πολάκη απέρριψε τον ισχυρισμό ότι είναι Δούρειος ίππος του βουλευτή Χανίων και των προεδρικών σημειώνοντας πως «προσφέρθηκα και σε άλλους υποψηφίους να συνεισφέρω με προτάσεις και δεν έλαβα απάντηση» και στη συνέχεια έκρινε, «βλέποντας πολλά άδικα να συμβαίνουν στη χώρα» (έφερε ως παράδειγμα τη δολοφονία του Μ. Κατσούρη στη Ν. Φιλαδέλφεια), πως πρέπει να βγει πιο μπροστά ο ίδιος.

Υγεία και μισθοί στρατιωτικών

Ερωτηθείς για τα ποια θεωρεί ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής οικογένειας, ιεράρχησε πρώτο το θέμα της Υγείας λέγοντας πως όλοι οι πολίτες με τους οποίους συνομιλεί του μεταφέρουν πως «αν δεν έχεις λεφτά δε μπορείς να έχει περίθαλψη». Ωστόσο είπε πως το πρώτο που θα έκανε ο ίδιος ως πρωθυπουργός θα ήταν να δώσει αξιοπρέπεια «στους στρατιώτες μας», υπαινισσόμενος εισοδηματικές αυξήσεις, καθώς όπως είπε δε μπορεί να μην μπορούν « οι ήρωές μας», να μην μπορούν να εξασφαλίσουν στέγη και να κάνουν οικογενειακό προγραμματισμό.

Διαβάστε επίσης:

ΚΚΕ: Πρόταση νόμου για μέτρα «ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας από τα χρέη»

Κασσελάκης: «Έχω πολλά να αποδείξω και αυτό θα κάνω» – Αυλαία από τα Χανιά και τους Τάφους των Βενιζέλων

ΣΥΡΙΖΑ: Μέτρα που ισχύουν ήδη «ανακοίνωσε» ο Μητσοτάκης για τις πληγείσες περιοχές

Keywords
Τυχαία Θέματα