«Καρφία» Τζανακόπουλου για ΔΝΤ: Πιέζει την Ελλάδα, όχι τον Σόιμπλε

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικο εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακούπουλο. Τα αποτελέσματα του Eurogroup, τα σενάρια εκλογών αλλά και το Κυπριακό ήταν ορισμένα από τα θέματα που κυριάρχησαν.

«Καρφί» για ΔΝΤ: πιέζει την Ελλάδα και όχι τον Σόιμπλε

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

απέφυγε την απάντηση στο ερώτημα αν η κυβέρνηση επιθυμεί την παρουσία του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι. Υπογράμμισε μόνο ότι από την πλευρά της κυβέρνησης είναι σαφές ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί νέα μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος» και συμπλήρωσε ότι είναι απολύτως σαφές ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο του ΔΝΤ», πρέπει, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να αποφασίσει τι θέλει να κάνει με το ελληνικό πρόγραμμα, η ελληνική κυβέρνηση έχει πει τις θέσεις της έχει κάνει τους συμβιβασμούς της, από εκεί και πέρα ο καθένας πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του.

Μάλιστα ανέβασε τους τόνους, «καρφώνοντας» ότι παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών του Ταμείου υπέρ της μείωσης των πλεονασμάτων, ο Πολ Τόμσεν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup « αντί να πιέσει στην κατεύθυνση της μείωσης, φάνηκε να αποδέχεται τις ακραίες θέσεις για 10ετή λιτότητα και να πιέζει προς την πλευρά της κυβέρνησης για τη λήψη νέων μέτρων». Το ΔΝΤ, πρόσθεσε, «αν εννοεί πραγματικά αυτό το οποίο λέει ότι δε στηρίζει τη συνέχιση της λιτότητας να το κάνει πράξη όταν έρχεται η ώρα για αποφάσεις».

«Δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα, μέχρι να συμφωνηθούν όλα»

Σχετικά με την αναφορά του κοινού ανακοινωθέντος του Eurogroup σε διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ σε «μεσοπρόθεσμο» ορίζοντα μετά το 2018, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «τα ανακοινωθέντα δεν εμποδίζουν τη συζήτηση για περαιτέρω ελάφρυνση η οποία θα συμπαρασύρει προς τα κάτω τα πλεονάσματα για το 2019, το 2020 κ.ο.κ. Επανέλαβε ότι θέση της κυβέρνησης είναι η μείωση των πλεονασμάτων μετά τη λήξη του προγράμματος και πρόσθεσε ότι η συζήτηση αυτή θα συνεχιστεί μαζί με τη συζήτηση για την συγκεκριμενοποίηση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Όσο για τον «μηχανισμό» στον οποίο αναφέρεται η χθεσινή ανακοίνωση του Eurogroup και στον οποίο φαίνεται να φωτογραφίζεται παράταση του κόφτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε χαρακτηριστικά πως «δεν αποδεχόμαστε τίποτα και κανείς δεν αποδέχεται τίποτα μέχρι να τα αποδεχτούν όλοι όλα». Οι ανακοινώσεις του Eurogroup, είπε, είναι συμβιβασμοί ώστε να συνεχιστεί η συζήτηση. Εξάλλου, είπε, είναι αντιφατικό να ζητείται μηχανισμός και ταυτόχρονα διαρθρωτικά μέτρα. Πρόκειται επανέλαβε, για αποφάσεις που προσπαθούν να συμβιβάσουν διαφορετικές απόψεις, η συζήτηση συνεχίζεται, «κι από κει και πέρα θα δούμε πώς θα καταλήξει η συζήτηση, πρόκειται για συζήτηση σε εξέλιξη, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα μέχρι να συμφωνηθούν όλα, θέση μας ότι τα πλεονάσματα οφείλουν να μειωθούν».

Τέλος, τόνισε ότι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι αναγκαία για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ελάφρυνση των πολιτών από τα βάρη. Επιπλέον σημείωσε ότι με δεδομένη την αβεβαιότητα στις αγορές η έξοδος στις αγορές προϋποθέτει την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Δεν υπάρχει σενάριο εκλογών»

Σχετικά με τα εκλογικά σενάρια που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απάντησε ότι «δεν έχουμε τίποτε άλλο στο μυαλό μας εκτός από τη διαρκή προσπάθεια για να κλείσει η αξιολόγηση, ει δυνατόν ως το τέλος του χρόνου έτσι ώστε να αποκτήσουμε καθαρό διάδρομο δεκαετίας και να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση το πρώτο τρίμηνο». Επίσης σε ερώτημα αν ο υπουργός Οικονομικών διαφοροποιείται από τον πρωθυπουργό ο οποίος από το Άμπου Ντάμπι έκλεισε τα σενάρια εκλογών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι ο υπουργός οικονομικών απολαμβάνει την πλήρη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση. Διεμήνυσε πάντως προς το στρατόπεδο των δανειστών πως είναι αναγκαία μια πολιτική λύση: «θα πρέπει να γίνει σαφές και κατανοητό ότι μία επιμονή σε παράλογα μέτρα οδηγεί σε περίοδο αβεβαιότητας προστίθεται σε μια σειρά γεγονότων που έχουν συγκλονίσει και δεν βοηθά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην ευρωπαϊκή οικονομία.

«Απαραίτητη η διμερής με Ερντογάν, πριν την πολυμερή»

Αναφορικά με το κυπριακό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει διμερή συνάντηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ταγίπ Ερντογάν πριν την πολυμερή. «Η πρόσκληση για την ύπαρξη διμερούς συνάντησης είναι ανοιχτή από μέρους της ελληνικής πλευράς» σημείωσε, «έχουμε δηλώσει ότι η διμερής είναι απαραίτητη ώστε να έχουμε μια επιτυχή πολυμερή, χωρίς τη διμερή δε θα είναι δυνατόν να προχωρήσουμε με επιτυχία στο χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασιστεί».

Δημήτρης Τζανακόπουλοςενημέρωση πολιτικών συντακτώνEurogroupχρέοςΕρντογάνHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα