Καραΐνδρου: Υπάρχουν στιγμές που σε κάνουν να σωπαίνεις

ΕΛΛAΔΑ

«Υπάρχουν στιγμές και γεγονότα που σε κάνουν να σωπαίνεις» λέει η Ελένη Καραΐνδρου σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Τη στιγμή που συμβαίνει το ζεις. Η μνήμη, η πληγή που σου αφήνει το γεγονός, είναι υλικό. Αυτό ζυμώνεται, επωάζεται μέσα σου και το ανασύρεις επ΄ αφορμή μιας ιδέας. Αν είσαι λ.χ ζωγράφος, τις μεγάλες στιγμές όταν τις ζεις δεν τρέχεις να τις μεταφέρεις στον καμβά. Αυτές είναι, όμως, το υλικό για τα μεγάλα έργα. Μπαίνουν στο

μπαούλο της ψυχής κι έρχεται η στιγμή που γίνονται σχήματα, χρώματα, συνθέσεις, νότες. Οι δουλειές μου είναι πάντα συλλογικές. Είναι συναντήσεις με ανθρώπους. Απ' αυτές γεννιούνται ιδέες κι απ αυτές εμπνέομαι. Όχι, δεν παράγει τέχνη η επικαιρότητα. Δεν "δίνουν" υλικό τα δελτία ειδήσεων για να ... γεννηθούν νότες. Η ιδέα ξυπνάει μέσα σου συναισθήματα. Αυτά με τη σειρά τους ανασκαλεύουν μνήμες. Απ΄ αυτές γεννιούνται οι νότες... Ότι γραφω, απ τη δική μου ζωή, τις δικές μου μνήμες το αντλώ... Δεν χωράει εκλογίκευση η σύνθεση…»

Ποιο είναι το υλικό της τέχνης, από ποια συστατικά φτιάχνονται οι νότες; Ήταν η πρώτη ερώτηση στην Ελένη Καραϊνδρου που επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη όχι πια για να συνοδεύσει τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, να συνθέσει μουσική για τα ποιητικά πλάνα των ταινιών του, ούτε να καρδιοχτυπήσει στα Φεστιβάλ του σινεμά, να γράψει μουσική για παραστάσεις του ΚΘΒΕ ούτε να απονείμει το δικό της μουσικό- φόρο τιμής στο συνεργάτη της.

Την Κυριακή και την Δευτέρα (14,15/6) η Ελένη Καραΐνδρου δίνει δύο συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει μουσική και τραγούδια από όλο το φάσμα της δουλειάς της στον κινηματογράφο και το θέατρο. Ειναι η πρώτη συνεργασία της Ελένης Καραΐνδρου με τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης, σε διεύθυνση Λουκά Καρυτινού. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσει η Μαρία Φαραντούρη, ενώ συμμετέχει το ΤΡΙΟ ΤΖΑΖ (David Lynch, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Σταύρος Λάντσιας).

Στις δύο συναυλίες, η Καραΐνδρου θα παρουσιάσει μουσική και τραγούδια από ταινίες του Θ. Αγγελόπουλου, της Τώνιας Μαρκετάκη, της Μάργκαρετ Φον Τρόττα, του Χριστόφορου Χριστοφή, του Λευτέρη Ξανθόπουλου αλλά και από θεατρικές παραστάσεις του Ζυλ Ντασέν («Ο Γλάρος», «Ο Θάνατος του εμποράκου») και του Αντώνη Αντύπα («Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γούλφ», ο «Γυάλινος Κόσμος»). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το έργο για βιολοντσέλο και ορχήστρα εγχόρδων «Κλειστοί δρόμοι» καθώς και μουσικά θέματα από το «10» του Καραγάτση και γράφτηκαν για την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά, σε σκηνοθεσία Πηγής Δημητρακοπούλου.

Της σκηνοθέτιδας που ανέλαβε την πολυσυζητημένη πρόσφατα και ...βιαίως κατεβασμένη παράσταση «Ισορροπία του Nash» στο Εθνικό Θέατρο... «Εκτιμώ πολύ την Πηγή και τη δουλειά της. Είναι όμως μια απολύτως τρελή ιστορία αυτή. Γιατί απαραιτήτως να έχω άποψη; Δεν έχω δει το έργο. Δεν είμαι φανατική σε τίποτα. Από την άλλη γιατί όχι; Γιατί να μην ανεβεί και στο Εθνικό Θέατρο - σε μια πειραματική σκηνή; Για την οργάνωση Μπαάντερ-Μάινχοφ δεν γυρίστηκε ταινία; Δεν γράφτηκαν θεατρικά; Απ΄ την άλλη αν απειλήθηκε ο άνθρωπος (ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθηνός) τότε καλά έκανε. Στην Ελλάδα όμως πάντα κάποιος πρέπει να φταίει. Να υπάρχει πάντα ο καλός και ο κακός» λέει η Ελένη Καραΐνδρου.

Πώς είναι η Ελλάδα, η Ευρώπη, ο κόσμος του σήμερα; «Ζούμε σε μια απολύτως τρελή εποχή. Απ΄ τις πλέον δύσκολες. Τα προβλήματα είναι όλα μαζί αγκαλιασμένα..... Δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση. Δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες... Δεν είναι ο πόλεμος στη Συρία, οι επιθέσεις στο Παρίσι... Από την άλλη, υπάρχει το κλιματολογικό που δεν είναι διόλου αστείο. Δεν υπάρχει μέτρο. Πουθενά. Είναι μια μορφή πολέμου όλα αυτά... Θυμάσαι την πρώτη σκηνή στο "Μετέωρο βήμα του πελαργού" του Θόδωρου (Αγγελόπουλου). Η λήψη είχε γίνει με ελικόπτερο. Έδειχνε μια θάλασσα γεμάτη πτώματα προσφύγων. Τα είπε όλα 25 χρόνια πριν».

Και η Αριστερά ως διακυβέρνηση για πρώτη φορά στην Ελλάδα; Αισιοδοξείτε; «'Ασε με λίγο να το σκεφτώ (χαμογελά.) Είμαι άνθρωπος που δίνει πίστωση χρόνου. Η αλήθεια είναι πως κάπως αλλιώς τα είχαμε φαντασθεί. 'Εχουμε ζήσει πολλά δυσάρεστα τα τελευταία χρόνια. Η Αριστερά ήταν απλώς μια ελπίδα για το τέλος της διαφθοράς, για κάτι καλύτερο. Αυτό το..."Μπας και γίνει κάτι". Δεν θέλω να μιλώ γι αυτά. Έχω σιχαθεί την πολιτική».

Παίζετε στο Μέγαρο Μουσικής στις 14 (του Αγίου Βαλεντίνου) και στις 15 Φεβρουαρίου… «Θα παίξω ισότιμα και στις 14 και στις 15 Φεβρουαρίου. Δεν είμαι "ρατσίστρια". Δεν μ΄ αρέσουν οι..."ημέρες" . Η ημέρα των ερωτευμένων, της γυναίκας, του άνδρα, της μητέρας... Κάθε άνθρωπος εξάλλου έχει και αρσενικά και γυναικεία στοιχεία. Ο καλλιτέχνης δεν έχει φύλο. Είμαι μουσικός. Δεν έχουν ετικέτες οι νότες .Δεν υπάρχει γυναικεία και ανδρική μουσική. Οσο για τον έρωτα; Με την πλατιά του έννοια , την έννοια του έρωτα ως λαχτάρα για την ίδια τη ζωή, για τη δημιουργία, ε, βεβαίως και ως βασικό συστατικό ζωής, είναι ίσως ο υποκινητής για δημιουργία».

Όταν ο Θόδωρος Αγγελόπουλος πέθανε η Ελένη Καραϊνδρου είπε: «δεν θα ξαναγράψω μουσική για ταινίες». Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, γράφει τη μουσική για δυο ταινίες (μια ελληνική και μια γαλλική) κι ένα θεατρικό, που ετοιμάζει ο επί 25 χρόνια σύντροφος της, σκηνοθέτης Αντώνης Αντύπας - έπειτα από τετράχρονη, κι εκείνος, δημιουργική σιωπή από το βίαιο κλείσιμο του "Απλού Θεάτρου".

«Το θέατρο έχει μια άλλη γοητεία. Η προετοιμασία του προκύπτει από το συνεχή διάλογο με τον σκηνοθέτη, τον ηθοποιό. Έχει εξέλιξη μαζί και η μουσική του. Έχει ωρίμανση. Το σινεμά έχει πάντα το στοιχείο της έκπληξης» αναφέρει.

Έχετε σαφή εικόνα του κοινού σας; Ποιοί ακούν Καραΐνδρου; «Το κοινό μου είναι διαχρονικό αλλά και διεθνές. Έλληνες σινεφίλ, μουσικόφιλοι, ηλικιωμένοι, νέοι, Γερμανοί, Αυστριακοί, Κινέζοι, Ταϊβανέζοι, Αμερικανοί. Έπαιζα στην Ταϊπέι - δύο συναυλίες σε μια μέρα (στις 2.30 το μεσημέρι και η άλλη στις 7.30 το απόγευμα ). Η αίθουσα, με χωρητικότητα 2.200 άτομα, ήταν γεμάτη και τις δύο φορές. Ο μέσος όρος ηλικίας των θεατών ήταν τα 20 χρόνια. Πίστευα πως θα ήταν απόλυτα πειθαρχημένοι οι θεατές. Δεν ήταν καθόλου. Λίγους μήνες μετά στη Γερμανία... Στουτγάρδη, Ντίσελντορφ, Φραγκφούρτη. Εκεί τους περίμενα ψυχρούς. Ήταν απ τα πλέον ζεστά κοινά».

Η «διεθνής εντοπιότητα των μουσικών της Καραΐνδρου» μού λεγε για τους ήχους σας ο εικαστικός Κώστας Λαχάς... «Ανακάλυψα πράγματα για εμένα μέσα απ΄ τα κείμενα των άλλων. Μου αρέσει αυτό που είπε ο Λαχάς. Ναι, η διεθνής μου εντοπιότητα... Η μουσική είναι γλώσσα. Παγκόσμια γλώσσα. Μέσο επικοινωνίας. Και τα κείμενα είναι γλώσσα, όμως άλλο τα κείμενα του Σεφέρη, του Ελύτη, άλλο ένα πολιτικό διάγγελμα. Κάποια κείμενα ειναι κοινότυπα και βαρετά. Και κάποιες μουσικές επίσης».

Οι συναυλίες της Ελένης Καραΐνδρου ξεκινούν στις 21.00. Τα εισιτήρια κοστίζουν 15 ευρώ Δ ζώνη, 25 ευρώ Γ ζώνη, 30 ευρώ Β ζώνη, 35 ευρώ Α ζώνη, 45 ευρώ Διακεκριμένη.

ΚαραΐνδρουΕλένη ΚαραΐνδρουHas video:
Keywords
Θόδωρος Αγγελόπουλος, david lynch, ασε με, Άγιος Βαλεντίνος, απε-μπε, μνήμη, θεσσαλονικη, αγγελοπουλος, κθβε, θεατρο, david, nash, ελλαδα, εισιτήρια, video, μετρο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, Οδυσσέας Ελύτη, τελος του κοσμου, ελενη, οικονομικη κριση, μνήμη, βημα, γερμανια, γιωτης, δουλεια, εθνικο θεατρο, θανατος, θαλασσα, κθβε, μουσικη, προγραμμα, σινεμα, ταινιες, τραγουδια, χρωματα, ανθρωπος, απε, απε-μπε, αφορμη, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινονται, γλωσσα, γοητεια, δευτερα, διευθυνση, δικη, αιθουσα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εισιτήρια, ελπιδα, εννοια, εργα, εξελιξη, εποχη, ερχεται, ετικετες, ευρωπη, τεχνη, ζωη, ζωης, ζωνη, ιδεα, ιδεες, ιδια, θυμασαι, εικονα, ληψη, μεγαρο μουσικης, μηνες, μορφη, μαρια, νοτες, μπε, ντισελντορφ, παντα, ορος, παρισι, πεθανε, πηγη, προβληματα, σειρα, συρια, σιωπη, σκηνοθεσια, σχηματα, φεστιβαλ, φυλο, φταιει, φορα, δουλειες, εθνικο, κειμενα, κωστας, κυριακη, ορχηστρα, πληγη, σκηνη, θελω να, θεματα, υλικο, βεβαιως, ζωγραφος
Τυχαία Θέματα