Κάπνισμα και τριχόπτωση – Τι πρέπει να προσέχουμε

Για τους σοβαρούς λόγους που πρέπει να κόψουν το κάπνισμα οι θεριακλήδες, έχουν χυθεί τόνοι μελάνης.

Καρκινογένεση, καρδιολογικά προβλήματα, πρόωρη γήρανση είναι κάποια από τα σοβαρά προβλήματα υγείας, που αναφέρονται στη μακριά λίστα με τις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος. Τώρα, σύμφωνα με νέα έρευνα, οι καπνιστές, έχουν ακόμη έναν λόγο για να προσπαθήσουν να απαλλαγούν από αυτή τη βλαβερή αυτή συνήθειας, την τριχόπτωση.

Μια πρόσφατη ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα στο

Journal of Cosmetic Dermatology διαπίστωσε ότι οι άνδρες που κάπνιζαν στο παρελθόν ή εξακολουθούσαν να καπνίζουν έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ανδρογενή αλωπεκία σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Παρότι πολλές μελέτες έχουν καταλήξει στο συγκεκριμένο συμπέρασμα, οι μηχανισμοί μέσω των οποίων συμβαίνει αυτό εξακολουθούν να διερευνώνται.

Η ανδρογενής αλωπεκία είναι η πιο συχνή μορφή τριχόπτωσης, η οποία επηρεάζει και τα δύο φύλα, αλλά εκδηλώνεται διαφορετικά στους άνδρες και στις γυναίκες.

Είναι μια προοδευτική πάθηση, που έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή αραίωση των μαλλιών και τελικά την απογύμνωση του κεφαλιού σε ορισμένα σημεία ή σχεδόν στο σύνολό του.

«Εξαρτάται ως ένα βαθμό από τα ανδρογόνα και συχνά αποτελεί ένα γενετικά καθορισμένο φαινόμενο. Παρότι μπορεί να εμφανιστεί από την εφηβεία, με την πάροδο του χρόνου οι πιθανότητες αυξάνονται. Το κάπνισμα ευθύνεται τόσο για την εμφάνιση όσο και για την επιδείνωση της πάθησης», επισημαίνει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Τα ευρήματα της μελέτης

Τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Cosmetic Dermatology έδειξαν ότι οι άνδρες που κάπνιζαν:

είχαν 1,8 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ανδρογενή αλωπεκία, σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.Όσοι κάπνιζαν 10 τσιγάρα την ημέρα είχαν διπλάσιες περισσότερες πιθανότητες να έχουν τριχόπτωση, συγκριτικά με εκείνους που κάπνιζαν έως 10 τσιγάρα την ημέρα.Επίσης είχαν 1,3 φορές περισσότερες πιθανότητες επιδείνωσης της πάθησης από ήπια σε πιο σοβαρή, σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.Συμπέρασμα

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το κάπνισμα προκαλεί οξειδωτικό στρες, αυξάνοντας την παραγωγή ελεύθερων ριζών στο σώμα, οι οποίες δυνητικά μπορούν να γίνουν αιτία βλαβών στο DNA των κυττάρων.

Η παραγωγή ελευθέρων ριζών μπορεί να προκαλέσει, επίσης, πρώιμη απόπτωση του θύλακα της τρίχας με αποτέλεσμα την έναρξη της φάσης καταγένεσης (κατά την οποία ο ρυθμός ανάπτυξης της τρίχας επιβραδύνεται σημαντικά προτού πέσει) σε συντομότερο χρόνο.

Τριχόπτωση και ψυχολογία

Τα μαλλιά παίζουν σημαντικό ρόλο στην εικόνα που έχει κάποιος για τον εαυτό του. Οι φαλακροί άνδρες φαίνονται λιγότερο ελκυστικοί στη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων, όπως έχει αποδειχθεί από δεκάδες μελέτες, ιδίως στις γυναίκες.

«Όσοι έχουν αραίωση μαλλιών ή φαλάκρα είναι πιθανότερο να βιώνουν θυμό, κατάθλιψη και άγχος από ότι εκείνοι με πλούσια κόμη» λέει ο γιατρός και συνεχίζει: «Η αποφυγή της τριχόπτωσης δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς ελάχιστα μπορούμε να κάνουμε προληπτικά. Μεταξύ αυτών είναι και η αποφυγή ή η διακοπή του καπνίσματος σε όσο το δυνατόν νεαρότερη ηλικία», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον δρ. Χρήστος Στάμου, οι ασθενείς με ανδρογενή αλωπεκία θα πρέπει να γνωρίζουν για τις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος και να το περιορίζουν στο ελάχιστο, εάν δεν μπορούν να κόψουν αυτή τη περιττή και άσκοπη συνήθεια.

Σε αντίθετη περίπτωση θα προσθέσουν άλλον έναν παράγοντα κινδύνου, που μαζί με το στρες που διακατέχει κάθε σύγχρονο άνθρωπο, θα εκτοξεύσει τις πιθανότητες εμφάνισης και επιδείνωσης της πάθησης. 

Διαβάστε επίσης:

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Ποια είναι η σχέση του με την κατάθλιψη και την σωματική κόπωση

FDA: Περίπου 5.000 παρενέργειες από καλλυντικά αναφέρονται κάθε χρόνο – Τι πρέπει να κάνουμε

Τραγικά κενά στο νοσοκομείο της Σάμου – Καμία πρόσληψη στο ΤΕΠ τα τελευταία 20 χρόνια

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κάπνισμα,kapnisma