Κάνει πίσω η κυβέρνηση για την παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια;

Στον πάγο μέχρι νεωτέρας μπαίνει ο θεσμός της Αστυνομίας στα πανεπιστήμια σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα η κυβέρνηση θα επικαλεστεί διεκπεραιωτικούς λόγους όπως οι προσλήψεις αλλά ουσιαστικά θα επιχειρηθεί προσπάθεια για να διασφαλιστεί η ειρήνη στο εσωτερικό των ιδρυμάτων.

Προκειμένου, λοιπόν, να μη γίνουν τα ΑΕΙ η εστία περιττών εντάσεων, η φύλαξή τους θα γίνεται σε πρώτη φάση από τις διοικήσεις τους. Έτσι, θα λειτουργήσουν κανονικά μόνο οι ομάδες φύλαξης των

ΑΕΙ που θα υπάγονται στους πρυτάνεις, οι Επιτροπές Ασφάλειας Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), ενώ προχωρούν οι απαραίτητες κινήσεις για την προμήθεια των συστημάτων επιτήρησης και φύλαξης των εισόδων και εξόδων των εγκαταστάσεών τους.

Διάψευση Συρίγου

Ο Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος διέψευσε το ρεπορτάζ της εφημερίδας λέγοντας μάλιστα ότι ήδη έχουν βγει επιτροπές ασφαλείας, και μάλιστα ορισμένα πανεπιστήμια έχουν ήδη κάνει διαγωνισμούς και έχουν δώσει τα σχέδια ασφαλείας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες αστυνομικές δυνάμεις θα είναι άοπλες, και θα έχουν σταθερή παρουσία μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Πολλά πανεπιστήμια έχουν ζητήσει τις προδιαγραφές για να εφαρμοστεί το μέτρο της κάρτας εισόδου για να μπαίνουν υπό έλεγχο οι φοιτητές. Εκτίμησε ότι το μέτρο αυτό θα λειτουργήσει από τον Νοέμβριο και μετά.

Τι προβλέπει το σχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ασφάλειας στους χώρους των ΑΕΙ το είχαν δουλέψει από κοινού η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε εν μέσω lockdown αλλά και πολλών φοιτητικών κινητοποιήσεων , προβλέπει σε τρείς άξονες:

– τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ)

– τη σύσταση δομών και τη διεύρυνση των μέτρων ασφαλείας στον χώρο του πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένης της ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ,

– την ενίσχυση διατάξεων του πειθαρχικού και του ποινικού Δικαίου.

Ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης: Ενεργοποιούμε το ψηφιακό πιστοποιητικό νωρίτερα από την 1η Ιουλίου (Video)

Αυξήση κατώτατου μισθού: Άντε και καλό… 2023!

Παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα