Καιρός: «Βράζει» η χώρα από τον καύσωνα – Πανευρωπαϊκό ρεκόρ με 46,3 βαθμούς

Κορυφώνεται το κύμα καύσωνα στη χώρα, με τη θερμοκρασία να αναμένεται να φτάσει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και τις επόμενες ημέρες.

Συνθήκες καύσωνα επικράτησαν και τη Δευτέρα σε ολόκληρη τη χώρα. Η θερμοκρασία, ξεπέρασε τους 46 βαθμούς, ενώ σε 143 περιοχές ήταν μεγαλύτερη των 40 βαθμών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr ο υδράργυρος έφτασε ή ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου σε 143 σταθμούς, τους 43 βαθμούς Κελσίου σε 22 σταθμούς,  ενώ η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία ήταν 46.3 βαθμοί Κελσίου στη Μακρακώμη,

Φθιώτιδας. Η καταγραφή αυτή αποτελεί και την μεγαλύτερη θερμοκρασία που έχει καταγράψει ιστορικά το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, ενώ ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, σε ανάρτηση στο facebook, έκανε λόγο για πανευρωπαϊκό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας.

Οι επόμενες υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες καταγράφηκαν σε Δένδρα Τυρνάβου (45), Λάρισα (44,9), Σπάρτη (44,7), Λευκοχώρι Φθιώτιδας (44,4) και Θήβα (44,2 βαθμοί).

Οι περιοχές όπου καταγράφηκαν οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί:

Ισχυρός καύσωνας με μέγιστες θερμοκρασίες στους 44-45 βαθμούς Κελσίου, αναμένεται και την Τρίτη στην Ελλάδα. Υψηλές ελάχιστες και πολύ έντονο αίσθημα δυσφορίας στα αστικά κέντρα. Βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ, και τοπικά στο Νότιο Αιγαίο 6 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, την Τρίτη 3 Αυγούστου 2021 σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσει ισχυρός καύσωνας, ενώ σε πολύ υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρο όπου το αίσθημα δυσφορίας θα είναι πολύ έντονο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Βόρεια Ελλάδα από 17 έως 41-44 βαθμούς, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 19 έως 43-45, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 42-43 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 41-42, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 21 έως 42-43 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 40-42 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 42-43 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς βόρειοι και απο το μεσημέρι βορειοδυτικοί με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 27 έως 41-43 βαθμούς.

Παρακολουθήστε LIVE την πορεία του καύσωνα μέσω δορυφόρου:

Από τους ισχυρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών

Για ένα από τα ισχυρότερα επεισόδια καύσωνα των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών, κάνει λόγο σε ανάρτηση στο twitter η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ενώ σημειώνει ότι είχε προβλέψει έγκαιρα το φαινόμενο και το είχε χαρακτηρίσει επικίνδυνο.

Ολόκληρη η ανάρτηση της ΕΜΥ έχει ως εξής: «Δεδομένου ότι το κύμα ζέστης έχει ξεκινήσει από την Τρίτη και θα κρατήσει μέχρι Παρασκευή με διάρκεια 11 ημερών, θα αποτελέσει ένα από τα ισχυρότερα επεισόδια καύσωνα των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών. Η ΕΜΥ προέβλεψε έγκαιρα το φαινόμενο και το χαρακτήρισε άμεσα ως Επικίνδυνο».

Ο πιο θερμός Ιούλιος της δεκαετίας για τα νησιά του Αιγαίου

Ο Ιούλιος του 2021 υπήρξε ο θερμότερος Ιούλιος της δεκαετίας για τα νησιά του Αιγαίου, ενώ ήταν επίσης ο δεύτερος πιο θερμός για τα ηπειρωτικά της χώρας.

Σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψαν τιμές θερμοκρασίας πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019 για τον μήνα Ιούλιο. Τα διαστήματα με θερμοκρασία ελαφρώς κάτω από τις κανονικές για την εποχή τιμές ήταν σύντομα, μεταξύ 3-5 και 18-25 Ιουλίου, ενώ δύο κύματα καύσωνα χαρακτήρισαν το υπόλοιπο του μήνα (κυρίως τις 2 πρώτες και 5 τελευταίες ημέρες).

Στα νησιά του Αν. Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ήταν ο πιο θερμός Ιούλιος της δεκαετίας, θερμότερος κατά 0,1°C από τον ακραίο μήνα του 2018. Στα ηπειρωτικά τμήματα και στην Κρήτη, ο φετινός Ιούλιος ήταν περίπου 1°C πιο ψυχρός από τον εξαιρετικά θερμό Ιούλιο του 2012. Ο χάρτης παρουσιάζει τις αποκλίσεις της μέγιστης ημερήσιας θερμοκρασίας σε 7 γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας.

Ειδικότερα, στη Βόρεια Ελλάδα κατέγραψαν μέση τιμή μεγίστων θερμοκρασιών 33,0°C, στη Δυτική Ελλάδα και τα Επτάνησα 33,8°C, στη Θεσσαλία 34,5°C, στη Στερεά Ελλάδα 34,0°C, στην Πελοπόννησο 34,2°C, στην Κρήτη 32,4°C και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου 31,7°C.

Οι τελευταίες ημέρες του μήνα χαρακτηρίστηκαν από ακραία υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καύσωνα που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, με έως και 8°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Διαβάστε επίσης:

Ρόδος: Σε ύφεση η φωτιά – Κατεπείγον αίτημα για κήρυξη έκτακτης ανάγκης

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Απονομή στον Τέντογλου με… συρτάκι (Video)

Ακίνητα: Οι τιμές εξοχικών σε 5 τουριστικά κυκλαδονήσια και τα περιθώρια ανόδου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καιρός, Βράζει, – Πανευρωπαϊκό, 463,kairos, vrazei, – panevropaiko, 463