Καιρός: Έρχονται καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας – Ποιες περιοχές θα «ντυθούν στα λευκά»

Καταιγίδες, χιονοπτώσεις, αλλά και ισχυροί άνεμοι προβλέπονται από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Το σκηνικό του καιρού μέχρι την Παρασκευή θα συνθέτουν οι ισχυρές καταιγίδες στα νότια, θυελλώδεις άνεμοι που μπορεί να φέρουν και απαγορευτικά αλλά και χιόνια.

Σχετικές οδηγίες ανήρτησε στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter

η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων #EMY Νέα επιδείνωση #καιρός από αργά αύριο το απόγευμα έως & Παρασκευή 27/1 με:

Iσχυρές βροχές & καταιγίδες
Χιονοπτώσεις
Θυελλώδεις ανέμους
Πτώση θερμοκρασίας

https://t.co/gfhGRIeRgv

https://t.co/0VvKz7uPik pic.twitter.com/UiIeFPoYP2

Civil Protection GR (@GSCP_GR) January 24, 2023

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), νέα επιδείνωση του καιρού με κατά τόπους επικίνδυνα φαινόμενα προβλέπεται από αργά το απόγευμα της Τετάρτης (25-01-2023) έως και την Παρασκευή (27-01-2023) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, κεντρικά και νότια που βαθμιαία θα επεκταθούν προς τα βορειοανατολικά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και στα κεντρικά και βόρεια ημιορεινά. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι και θα φθάνουν τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια (της τάξης των 5 με 6 βαθμών Κελσίου).

Βροχές και καταιγίδες σήμερα στα βόρεια που θα εξασθενήσουν , ενώ νέα ένταση των φαινομένων προβλέπεται από το απόγευμα της Τετάρτης και από τα δυτικά . Πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια . Έντονα φαινόμενα Πέμπτη και Παρασκευή . https://t.co/208JcWrz8R

— Theodoros Kolydas (@KolydasT) January 24, 2023

Την Τετάρτη βροχές αναμένονται στα Επτάνησα, στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, εκτός της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, στην Εύβοια και ενδεχομένως στις Σποράδες. Τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα στα δυτικά θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες, ενώ το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν στην Ήπειρο, στην Κεντρική Στερεά, στη Θεσσαλία και στη Δυτική Μακεδονία.

Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας (κυρίως κεντρικά και βόρεια), ενώ προς το βράδυ οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές και θα επηρεάσουν και ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, της Δυτικής-Βόρειας Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας.

Η θερμοκρασία σε πτώση, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -1 έως 7 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 0 έως 9, στην Ήπειρο από 4 έως 14, στη Θεσσαλία από 5 έως 11, στη Δυτική και Νότια Πελοπόννησο από 6 έως 16, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 14, στα Επτάνησα από 7 έως 15, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 6 έως 11, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 6 έως 14-15, και στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα από 6 έως 17-18 βαθμούς Κελσίου.

Στο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις 4-5 Μποφόρ, με προοδευτική ενίσχυση στα βόρεια πελάγη στα 6 Μποφόρ και ενδεχομένως από το βράδυ τοπικά στα 7 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις 4-5 και προοδευτικά 6-7 Μποφόρ, ενώ μετά το μεσημέρι στα νότια πελάγη θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς με εντάσεις 6-7 Μποφόρ. Τη νύχτα προς Πέμπτη αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση κατά τόπους.

Στην Αττική αναμένονται κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις, με πιθανότητα για λίγες ασθενείς βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 και μετά το μεσημέρι τοπικά 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 12-13 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, κυρίως από τις απογευματινές ώρες. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά, κυρίως το βράδυ, με τάση να επηρεάσουν προοδευτικά και ημιορεινά τμήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 9 βαθμούς.

Την Πέμπτη (26-01-2023)

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α) μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο

β) από τις πρωινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες. Από αργά το απόγευμα και από τα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν

γ) από το απόγευμα στις Κυκλάδες, την Κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και από το βράδυ στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 600 μέτρα και πάνω), στη δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 400 μέτρα και πάνω).

3. Οι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ.

Την Παρασκευή (27-01-2023)

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις ανατολικές Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα που από το απόγευμα θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, οι οποίες τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στα ορεινά και τα ημιορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης (ενδεικτικό υψόμετρο τα 400 μέτρα και πάνω) με σταδιακή ύφεση των φαινομένων.

3. Οι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Πλημμύρες σε Θεσσαλία και Κ. Μακεδονία

Επί ποδός βρίσκονται οι υπηρεσίες και τα συνεργεία της Περιφέρειας και των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από την κακοκαιρία. Τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας δουλεύουν ασταμάτητα για να δημιουργήσουν αναχώματα, όπου κρίνεται απαραίτητο.

Ο δήμος Αλμωπίας κυρήχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ πολλές είναι οι καταστροφές και στη Θεσπρωτία, όπου υπερχείλισε ο Καλαμάς και έπνιξε ξανά τον κάμπο.

Ζημιές στους παραλιακούς οικισμούς των Μεσαγγάλων και του Κόκκινου Νερού στα παράλια του νομού Λάρισας, προκάλεσε η χθεσινοβραδινή βροχόπτωση και οι έντονοι νοτιάδες που επικρατούσαν στην θάλασσα.

Προβλήματα σημειώθηκαν και στην περιοχή της Πιερίας, ιδιαίτερα στο παραλιακό μέτωπο, καθώς «φούσκωσε» η θάλασσα από τον τεράστιο όγκο της βροχής.

Στην Ημαθία σημειώθηκε έντονη χιονόπτωση σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο.

Οδηγίες για τα επερχόμενα Έντονα Καιρικά ΦαινόμεναΦροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.Τοποθετείστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης εφόσον τα παιδιά σας είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν και βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζουν.Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.Εξηγείστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κλπ.Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.Μόλις περάσει η κακοκαιρίαΠαρακολουθείτε συνεχώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση τις επίσημες προειδοποιήσεις ή συμβουλές.Ελέγξτε το σπίτι και τα λοιπά περιουσιακά σας στοιχεία για να καταγράψετε πιθανές ζημιές.Αν πρόκειται να μετακινηθείτεΕνημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.Ανάλογα με τον προορισμό σας αναλογιστείτε το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση κλπ.).Μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.Μην αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις υποδείξεις των τοπικών Aρχών, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κλπ.Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση.Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.).Φορέστε κατάλληλα ρούχα αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζή.Προσέξτε όταν βαδίζετε ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων ή εξαιτίας της πτώσης αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή χαλαζόπτωση.Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας.Μείνετε ήρεμοι και υπομονετικοί. O πανικός επιβαρύνει την κατάσταση.Διευκολύνετε το έργο των Αρχών.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Ιωνία: Τρεις συλλήψεις για την επίθεση εξωσχολικών σε μαθητές – «Πήγαν με μαχαίρια σε παιδιά Γυμνασίου»

Άλκης Καμπανός: «Δεν είχαν σκοπό να αφαιρέσουν τη ζωή κανενός», δήλωσε ο Λύτρας για τους 12 κατηγορούμενους (Video)

Δίκη για το Μάτι: Συγκλονίζουν οι καταθέσεις – «Νόμιζα ότι ξύλα έρχονταν κατά πάνω μου, ήταν πτώματα»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καιρός, Έρχονται, – Ποιες,kairos, erchontai, – poies