Καινοτομία και ευρεσιτεχνία: Έξι κλάδους μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα στηρίξει ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας

Νέο σύμμαχο αποκτούν οι νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) προσανατολισμένες στην καινοτομία και στην κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας χάρις στη νέα υπηρεσία στήριξης του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).

Η υπηρεσία, θα ξεκινήσει πιλοτικά μέσα στο φθινόπωρο, ενώ σε πρώτο στάδιο θα επικεντρωθεί στην αρωγή επιχειρήσεων που είναι προσανατολισμένες σε έξι συγκεκριμένες δραστηριότητες:

– Έξυπνα Ηλεκτρικά Δίκτυα (Smart Grids) για εξισορρόπηση ζήτησης/προσφοράς ηλεκτρικής

ενέργειας.

– Βελτίωση της Ενεργειακής Απόδοσης σε Κτίρια (παθητικά ηλιακά συστήματα, υλικά αλλαγής φάσης, μέθοδοι φυσικού αερισμού)καθώς και τη Σύλληψη, Αποθήκευση, Παγίδευση και Διάθεση των Αερίων του Θερμοκηπίου.

– Μέσα Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας Οχημάτων.

– Εναλλακτικές Μορφές Ενέργειας από Θαλασσίους Πόρους, όπως η παραγωγή βιομάζας, τα βιοκαύσιμα αιθανόλης και το βιοντίζελ από μικροφύκη).

– Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Ιnternet of things) για κυκλοφοριακή συμφόρηση/βελτιστοποίηση, έξυπνη γεωργία κ.α.

– Βιολογικά Συστήματα για τη Βιώσιμη Παραγωγή Τροφίμων (Agri-science).

Υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και βιομηχανικών σχεδίων. Επίσης, παρέχει τεχνολογική πληροφόρηση από δημοσιευμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) μέσα από διεθνείς βάσεις δεδομένων. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια σημειώνει πρόοδο, καθώς το 2022 έγιναν 1020) αιτήσεις για Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας – εξαιρετικά υψηλός αριθμός για μια χρονιά. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η διευθύντρια γραμματείας διοίκησης του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, Ελένη Μίσκου, σε πρόσφατες εκδηλώσεις του οργανισμού σχετικά με την οργάνωση της νέας υπηρεσίας, «στόχος του έργου είναι η ενίσχυση των υπηρεσιών που προσφέρει ο ΟΒΙ στις νεοφυείς και ΜμΕ, ειδικά σε όσες είναι προσανατολισμένες στην καινοτομία και στην κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας. Και αυτό θα υλοποιηθεί με την οργάνωση και ενσωμάτωση στον ΟΒΙ της υπηρεσίας υποστήριξης προς τις επιχειρήσεις, η οποία θα τις υποστηρίζει πλήρως, από τα πρώτα βήματα της αρχικής διερεύνησης της δυνατότητας κατοχύρωσης της εφεύρεσής τους».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισημάνθηκε και προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος, προς το παρόν γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες. Συγκεκριμένα, τα μέλη του προγράμματος αποτυπώνουν την υπάρχουσα κατάσταση και καταγράφουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες που προσφέρονται στο εξωτερικό. Παράλληλα, εξειδικεύονται οι συγκεκριμένες υπηρεσίες που θα προσφέρονται, δημιουργούνται οργανωτικές και κανονιστικές παράμετροι και προχωράει η ενσωμάτωση της νέας υπηρεσίας στον Κανονισμό Οργανωτικής Διάρθρωσης του Οργανισμού.

Όπως ανέφερε η Θεοδώρα Σιμιτσή, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια OBI, στις πρόσφατες εκδηλώσεις «η πλειοψηφία των ΜμΕ σήμερα τελεί σε γνώση τόσο της σημασίας που έχει η προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας της, με τον κατάλληλο τίτλο (εμπορικό σήμα, δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, βιομηχανικό σχέδιο), όσο και της αξίας που αυτοί οι τίτλοι προσδίδουν στο διανοητικό της κεφάλαιο. Η γνώση αυτή όμως, δεν αρκεί από μόνη της και οι ΜμΕ χρειάζονται υποστήριξη προκειμένου να διερευνήσουν την αξία της δική τους ΒΙ και να εξετάσουν τις επιλογές που έχουν, ώστε να προχωρήσουν στην προστασία της, με τον τρόπο που θεωρούν ότι θα προσδώσει την μεγαλύτερη αξία στο δικό τους άυλο διανοητικό κεφάλαιο».

Εκτός από τη νέα υπηρεσία που θα προσφέρει ο ΟΒΙ, πρόσφατα ενημέρωσε το ευρύ κοινό για την διαθεσιμότητα του ευρωπαϊκού ιστότοπου «Ideas Powered for business» που δημιουργήθηκε ως μια ενιαία υπηρεσία για τις ΜμΕ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επισημαίνεται πως ο συγκεκριμένος ιστότοπος προσφέρει συγκεντρωμένες, σαφείς και συναφείς πληροφορίες για την υποστήριξη του επιχειρηματικού σχεδίου μιας νεοσύστατης επιχείρησης. Οι χρήστες μπορούν επίσης να βρουν εκδηλώσεις και νέα σχετικά με τη διανοητική ιδιοκτησία (ΔΙ) και την καινοτομία, να διαβάσουν ιστορίες επιτυχίας και να εμπνευστούν από ανθρώπους που προστάτευσαν τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας τους και πέτυχαν επιχειρηματικά.

Διαβάστε επίσης:

Σε σπάνια και πολυτελή ρολόγια ψάχνουν «καταφύγιο» οι επενδυτές: Οι μάρκες με τις καλύτερες «αποδόσεις»

Coca Cola: Βάζει τέλος στις ανατιμήσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Carrefour Ελλάδας: Στα 7,5 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις το 2022 – Τα σχέδια ανάπτυξης της Retail & More

Keywords
Τυχαία Θέματα