Καίγεται ακόμη ο Αμαζόνιος - Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της πολιτικής Μπολσονάρου

ΠΕΡΙΒAΛΛΟΝΚΟΣΜΟΣ

 

Τα τελευταία δορυφορικά στοιχεία του βραζιλιάνικου ινστιτούτου ΙNPE επιβεβαιώνουν ότι με περίπου 131.600 πυρκαγιές από τον Ιανουάριο η Βραζιλία, όπου βρίσκεται το 60% του Αμαζονίου, δεν έχει καεί τόσο εδώ και επτά χρόνια.

Από τον Ιανουάριο ως τις 19 Σεπτεμβρίου, παρά μια μικρή μείωση από την αρχή του μήνα, έχει καταγραφεί αύξηση κατά 56% στις πυρκαγιές στη Βραζιλία σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, με σχεδόν τις μισές (47%) να είναι στον Αμαζόνιο.

Οι πυρκαγιές αυτές, που στην πλειονότητά τους οφείλονται σε σκόπιμες ενέργειες, έχουν στόχο να ανοίξουν χώρο

για την εκτροφή βοοειδών και για τις καλλιέργειες και συνοδεύονται από αποψίλωση του δάσους με γρήγορους ρυθμούς: από τον Ιανουάριο που ανέλαβε την προεδρία της Βραζιλίας ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου η αποψίλωση του Αμαζόνιου επιταχύνθηκε και πλέον κάθε ώρα καταστρέφεται έκταση δάσους ίση με 110 γήπεδα ποδοσφαίρου.

«Είναι λυπηρό να βλέπω τους Βραζιλιάνους να μου επιτίθενται για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο. Σαν αυτό να μην συνέβαινε πάντα», κατήγγειλε ο Μπολσονάρου στο Facebook. «Παραμένουμε κάτω από τον μέσο όρο των 15 τελευταίων ετών. Όμως με κατηγορούν ότι είμαι ένας Νέρωνας που βάζει παντού φωτιά», πρόσθεσε.

Υπό την πίεση της G7 ο Βραζιλιάνος πρόεδρος δέχθηκε να στείλει τον στρατό για να βοηθήσει στην κατάσβεση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο.

Στο πλαίσιο αυτής της «Πράσινης επιχείρησης» σχεδόν 7.000 στρατιώτες μάχονται εναντίον των πυρκαγιών με 16 αεροπλάνα, αλλά και κατά «της αποψίλωσης και των παράνομων εξορύξεων», διαβεβαίωσε το βραζιλιάνικο υπουργείο Άμυνας.

«Θα κάνω την αυτοκριτική μου για το θέμα»

«Πραγματοποιήσαμε πολλές υπερπτήσεις και δεν είδαμε να συμβαίνει τίποτα στο έδαφος, εκτός από την αποψίλωση που συνεχίζεται. Είναι τραγικό», κατήγγειλε ο Μάρσιο Αστρίνι στέλεχος της Greenpeace στη Βραζιλία.

Σε ό,τι αφορά τη διεθνή βοήθεια, το υπουργείο έκανε λόγο για εμπειρογνώμονες από τις ΗΠΑ, επιμελητειακή βοήθεια από την Ιαπωνία, τέσσερα αεροσκάφη από τη Χιλή και Ισραηλινούς πυροσβέστες οι οποίοι έχουν ήδη αναχωρήσει.

Τη Δευτέρα από τη Νέα Υόρκη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ «έκκληση για κινητοποίηση» υπέρ του δάσους του Αμαζονίου, μαζί με τους ομολόγους του από τη Χιλή Σεμπαστιάν Πινιέρα και την Κολομβία Ιβάν Ντούκε, χωρίς ωστόσο τη Βραζιλία.

Ο Βραζιλιάνος υπουργός Περιβάλλοντος Ρικάρντο Σάλες, που αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή, αναμένεται να συμμετάσχει στη σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Από την πλευρά του ο Μπολσονάρου θα εκφωνήσει ομιλία με επίκεντρο τον Αμαζόνιο την Τρίτη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Προετοιμάζω μια αρκετά αντικειμενική ομιλία, αντίθετα με τους προκατόχους μου», ανακοίνωσε στο Facebook. «Θα κάνω την αυτοκριτική μου για το θέμα, μπορείτε να είστε βέβαιοι γι’ αυτό».

Σε ό,τι αφορά τους επικριτές του, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος εκτίμησε ότι «αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να αμαυρώσουν την εικόνα της Βραζιλίας», διότι «αν καταρρεύσει η γεωργία μας, αυτό θα είναι καλό για τις άλλες γεωργικές χώρες».

«Κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

«Η Βραζιλία διεξάγει μια εκστρατεία για να δείξει ότι φροντίζει τον Αμαζόνιο, αυτό είναι ψέμα», υπογράμμισε ο Αστρίνι. Η κυβέρνηση «θέλει να δείξει ότι κάνει ό,τι μπορεί για το δάσος, ενώ στην πραγματικότητα κάνει τα μέγιστα για την αποψίλωσή του».

Επί του πεδίου τίποτα δεν επιτρέπει να προβλεφθεί μείωση των πυρκαγιών. Στην πολιτεία Ροντόνια ο αριθμός των πυρκαγιών αυξήθηκε σε διάστημα 24 ωρών κατά 1.915% (σε περισσότερες από 242), ενώ την προηγουμένη μαίνονταν μόνο 12.

Εξάλλου ανησυχία επικρατεί και για την τεράστια σαβάνα του Σεράντο, όπου μαίνεται το ένα τρίτο των πυρκαγιών στη Βραζιλία.

Και το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου για μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον βιότοπο» του Παντανάλ, που ζει τη χειρότερή του χρονιά εδώ και επτά χρόνια, με αύξηση κατά 351% των πυρκαγιών από τον Ιανουάριο, οι οποίες σε ποσοστό 90% είναι εγκληματικής φύσης.

Χιλιάδες Βραζιλιάνοι διαδήλωσαν επικρίνοντας τις πολιτικές του προέδρου Μπολσονάρου

Χιλιάδες Βραζιλιάνοι ζήτησαν χθες Παρασκευή από την κυβέρνηση της χώρας τους να δράσει για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, βάζοντας στο στόχαστρο τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου τον οποίο κατηγορούν ότι επιτρέπει σε τεράστιες πυρκαγιές να καταστρέφουν το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, επιδεινώνοντας την περιβαλλοντική κρίση.

Από τον Αύγουστο η Βραζιλία βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας μετά τις εκτεταμένες πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στον Αμαζόνιο, τις μεγαλύτερες από το 2010. Περιβαλλοντολόγοι καταγγέλλουν ότι οι πολιτικές του Μπολσονάρου ευθύνονται για το αυξημένο ποσοστό αποψίλωσης του Αμαζονίου.

«Πολιτική της κυβέρνησης Μπολσονάρου είναι η πολιτική της περιβαλλοντικής καταστροφής και της επιδείνωνσης της κλιματικής κρισης (…) γι΄αυτό τον λόγο απεργούμε», δήλωσε η Μαρσέλα Πιμεντέλ Μιράντα διοργανώτρια των διαδηλώσεων.

Στο Twitter οι Βραζιλιάνοι χρησιμοποιούσαν τα hashtags #EleNao (όχι αυτός) και #ForaSalles (έξω ο Σάλες), καλώντας τον Μπολσονάρου να αποπέμψει τον υπουργό Περιβάλλοντος Ρικάρντο Σάλες.

Ο Σάλες δήλωσε σε συνέντευξή του την Πέμπτη ότι το μεγαλύτερο μέρος του Αμαζονίου παραμένει άθικτο, κάτι που αποδεικνύει πως η Βραζιλία κάνει μια «εξαιρετική δουλειά» στην προστασία του περιβάλλοντος.

Την Παρασκευή εξάλλου ο Μπολσονάρου έδωσε άδεια στον στρατό της χώρας να συνεχίσει για ακόμη ένα μήνα να συμμετέχει στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο.

Ωστόσο ο Σάλες παραδέχθηκε την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγή που οφείλεται στην ανθρώπινη παρέμβαση και επεσήμανε ότι οι διαδηλωτές έχουν δικαίωμα να ανησυχούν για το μέλλον. «Έχω παιδιά και ανησυχώ κι εγώ για το μέλλον», τόνισε.

«Θα πάω στη Νέα Υόρκη για να δείξω στον κόσμο ότι οι πολιτικές του Μπολσονάρου δεν εκπροσωπούν τη Βραζιλία, υπάρχουν και άλλες απόψεις», υπογράμμισε από την πλευρά της η 25χρονη γερουσιαστής Ταμπάτα Αμαράλ, η οποία θα μεταβεί στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα και την Εβδομάδα για το Κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, όπου πολιτικοί ηγέτες, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και επιχειρηματίες θα συγκεντρωθούν για να συζητήσουν το θέμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΟΗΕΑμαζόνιοςΜπολσονάρουφωτιάHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα